więc mam taki problem, że jak tylko przekręcę stacyjkę to włączają mi się swiatła mijania ale bez postojowych znaczy się, że w przednich lampach reszta się nie świeci. Podświetlenie deski też nie. Próbowałem wszystkiego, wyjmowałem bezpieczniki wszystkie, odłączałem przełącznik świateł i nic nadal to samo...
zwarcie w swiatłach cały czas sie swiecią
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zwarcie w swiatłach cały czas sie swiecią
witam
więc mam taki problem, że jak tylko przekręcę stacyjkę to włączają mi się swiatła mijania ale bez postojowych znaczy się, że w przednich lampach reszta się nie świeci. Podświetlenie deski też nie. Próbowałem wszystkiego, wyjmowałem bezpieczniki wszystkie, odłączałem przełącznik świateł i nic nadal to samo...](./images/smilies/eusa_wall.gif)
więc mam taki problem, że jak tylko przekręcę stacyjkę to włączają mi się swiatła mijania ale bez postojowych znaczy się, że w przednich lampach reszta się nie świeci. Podświetlenie deski też nie. Próbowałem wszystkiego, wyjmowałem bezpieczniki wszystkie, odłączałem przełącznik świateł i nic nadal to samo...
Bomb_A jedno pytanie, czy ta usterka pojawiła się w czasie użytkowania samochodu czy auto kupiłeś już z taką "wadą" bo możliwe, że poprzedni właściciel podłączył sobie światła mijania "na krótko" z pominięciem wyłacznika ew. bezpieczników co teraz po zmianie przepisów odnośnie całodobowego używania świateł stało się "modne". Jeżeli miałeś tak już przy kupnie samochodu to musisz sprawdzić gdzie idą przewody od tych świateł. Szukanie powinieneś zacząć od lamp.
Jeżeli natomiast pojawiło się to dopiero po jakimś czasie użytkowania samochodu to jeśli nie jesteś w stanie prześledzić jak i gdzie biegną te przewody w wiązkach to lepiej zlecić to elektrykowi.
Jeżeli natomiast pojawiło się to dopiero po jakimś czasie użytkowania samochodu to jeśli nie jesteś w stanie prześledzić jak i gdzie biegną te przewody w wiązkach to lepiej zlecić to elektrykowi.
nie to sie pojawiło ok miesiąc temu i tak to mi nie przeszkadza ale jak były mrozy to miałem juz pewne problemy z odpaleniem auta. a przekaźnika nie ma, auto kupione było od dziadka w niemczech i on raczej nic nie grzebał przy aucie, wszystko bylo robione w ASO.
A elektrykiem jestem z zawodu i ni cholery znaleźc zwarcia nie mogę...
A elektrykiem jestem z zawodu i ni cholery znaleźc zwarcia nie mogę...
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2008 12:04 przez Bomb_A, łącznie zmieniany 1 raz.
-
horacjuszz
- Mały gagatek

- Kontakt:
No to jak jesteś elektrykiem to bierz sprzęty i do roboty ja jako elektryk zaczął bym od szukania źródła zasilania. Wierze że przeszperałeś wszystko i skoro nie znalazłeś innych przekaźników to zacznij od wymiany oryginalnych na nowy jeśli problem nie zniknie odetnij kabel z + na lampy ( wiem ze to brzmi amatorsko ;P ) ale możesz mieć przedartą izolacje na kablach i gdzieś skubany sie z innym spotkał. Z takim odciętym weź przekaźnik standard i gniazdo do niego i na nowych kablach podłącz przełącznik pierwszy lepszy zasalanie weź prosto z aku i masę gdziekolwiek tak prowizoryczny układ powinien działać jak będę miał chwilkę to wrzucę schemat ale sprawa jest prosta jeśli jesteś elektrykiem to czaisz o co chodzi 
- Paweł Marek
- V.I.P.

nie chodzi ci przypadkiem o mijania ? bo jezeli tak to swiecą się cały czas, nie gasną jak włącze dlugie, a postojowe to nie wiem..
Możesz podac nr tego przekaźnika?
Możesz podac nr tego przekaźnika?
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2008 13:17 przez Bomb_A, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

podaj rocznik auta
[ Dodano: Nie Lut 03, 2008 12:31 pm ]
do sierpnia 89 4-ty od lewej drugi rząd od dołu, w nowszych drugi u dołu od lewej, zwykle nadruk 18
[ Dodano: Nie Lut 03, 2008 12:32 pm ]
napisz czy po jego wyjęciu dalej światła świecą
[ Dodano: Nie Lut 03, 2008 12:31 pm ]
do sierpnia 89 4-ty od lewej drugi rząd od dołu, w nowszych drugi u dołu od lewej, zwykle nadruk 18
[ Dodano: Nie Lut 03, 2008 12:32 pm ]
napisz czy po jego wyjęciu dalej światła świecą
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

zdejm teraz wtyczkę od manetek (po zdjęciu plastyku - śróby od dołu). Włącz zapłon, nie będzie świecić to masz zwarciew manetkach. Będzie - to gdzieś dalej, między skrzynką lampami.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

to jest tak: przez włącznik światełleci jeden kabel zasilający światła. Manetka przełącza prąd z tego kabla na długie lub mijania, a prócz tego można nią błysnąć światłami pociągając ją ku sobie. Z tym że prąd na "błyśnięcie" leci do manetki innym kablem, już bez pośrednictwa wyłącznika. Więc podejrzewam że masz tam zwarcie ktore powoduje że prąd z kabla na błyśnięcie cały czas leci do kabla na światła krótkie. Tak to starałem się obrazowo wyjaśnić jak umiałem. Wypięcie wtyczki to wyjaśni.