Podwójna biała kostka pod konsolą środkową

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

master_graphic
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Podwójna biała kostka pod konsolą środkową

Post autor: master_graphic » pt lut 01, 2008 22:06

Witajcie użytkownicy VW Golf'a

Dzisiaj rozkręciłem i zdjołem konsolę środkową aby wymienić zapalniczkę, i zobaczyłem że w lewym górnym rogu (tuż pod środkową lewą kratką nawiewu) wystaje biała kostka z (oczywiście z przewodami) zakończona jednym konektorkiem żeńskim a drugim męskim.

Dodam, iż w mojej konsoli środkowej nie posiadam żadnych włączników czy też przełączników, a w górnym panelu tylko włączniki : awaryjne, przeciwmgłowe, ogrzewanie tylnej szyby.

Do czegoż jest owa kostka? - Może ktoś rozbierał tunel i była do czegoś wykożystana ?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt lut 01, 2008 22:29

a moze OBD1 ???

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lut 01, 2008 22:34

kolory tych kabelków pamiętasz?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

master_graphic
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: master_graphic » pt lut 01, 2008 23:24

Witajcie co to jest to OBD1? - skróty nie są moją domeną.

Kolorów nie zpatrzyłem, ponieważ wystaje za tunelem sama biała kostka a chcąc coś więcej musiał bym rozbebeszyć trochę więcej obudowy deski.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » pt lut 01, 2008 23:28

master_graphic, a masz ABS w swoim aucie?

master_graphic
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: master_graphic » pt lut 01, 2008 23:32

Nie posiadam ABS'u

w moim 1.6D nie ma nic z dodatków (jest to standardowy klekocik).

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » pt lut 01, 2008 23:40

master_graphic pisze:co to jest to OBD1
To złącze diagnostyczne,w mk II służyło generalnie do diagnozowania ABS,dlatego zapytałem czy posiadasz.W benzynowych jednostkach takie złącze służyło do diagnozy silnika za pomocą kodów błyskowych,jednak Ty masz diesla.Chyba że silnik po swapie...

Gacu16
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Gacu16 » sob lut 02, 2008 11:01

JA też takie coś usiebie znalazłem jeden kabel dochodzacy do tej kostki był chyba zółto brązowy i na tej kostce było napiecie 12V dalej nie wiem od czego to jest ...

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob lut 02, 2008 16:54

U minie też jest taka biała podwójna kostka, podobna do tej, jaka jest np. w dieslu przy akumulatorze. U mnie była ona nie za konsolą środkową, tylko wsadzoną w gąbkę, w którą są zawinięte przewody pod deską rozdzielczą. Nie sprawdzałem tego dokładnie, ale pomyślałem sobie, że to może być od np. lampki niezapiętych pasów, która była umieszczona koło lampki hamulca ręcznego (długość przewodów akurat pasuje), ewentualnie od jaiejś lampki umieszczonej właśnie na tym panelu co lampka od hamulca ręcznego (np. kontrolka kierunków przyczepy, kontrolka ssania, kontrolka abs - chyba więcej ich nie było) - być może po prostu jest uniwersalna wiązka, która jest przygotowana na dodatkową lampkę, ale nie jest to wykorzystane.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » sob lut 02, 2008 23:53

Jak masz to pod deską rozdzielczą to może być kostka do oświetlenia schowka po stronie pasażera. Masz fotkę tej kostki? Twierdze że to od tego, na 90%.
Ostatnio zmieniony sob lut 02, 2008 23:55 przez 1 6 D, łącznie zmieniany 1 raz.

master_graphic
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: master_graphic » pn lut 25, 2008 17:51

Witajcie

musiałem ponownie odkręcić tunel środkowy i ukazała mi się ta wtyczka - biała

jeden wtyk typu "męski" - po przekręceniu kluczyka pojawia sie napięcie
drugi wtyk typ "żeński" - masa

Jakies konkretniejsze sugestje?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt lut 26, 2008 09:39

No ja już trochę bardziej posunąłem się w tym temacie - wg etki pod deską rozdzielczą są dwie wiązki - wiązka "deski rozdzielczej" i wiązka "dmuchawy". Obie wiązki łączą się ze sobą właśnie przez te wtyczki. W etce są rysunki tych wiązek - wiązka dmuchawy może być np. wyposażona w instalację gołśnikową lub nie (i to się zgadza, bo ja nie miałem oryginalnie instalacji na przednie głośniki, a na szrocie z jakiegoś rozbitka wyciągnełem same kabelki od głośników i były one zawinięte w tę samą gąbkę co kable idące do dmuchawy). A ta biała kosta jest na 90% (tak jak pisał 1 6 D ) od podświetlenia schowka - po prostu jest ona wolna, bo dalszy ciąg instalacji podświetlenia schowka powinienznajdować się w wiązce dmuchawy, ale, że ja mam najbiedniejszą wersję golfa, to i dalszej części tej wiązki nie ma.

- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D

master_graphic
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: master_graphic » wt lut 26, 2008 17:26

Witam i dziękuje za podpowiedzi

moja golfinka też jest z wersji bidulowatych - chcesz coś więcej to se dokładaj sam ;-(

jeżeli jest to wtyczka do której szła dalsza wiązka do podświetlenia schowka to nawet bym był z tego zadowolony ;-) założyłem innego posta z kąd - jak - gdzie ?? wpiąć plus po zapłonie od radia - a tu prosze takie udogodnienie hihihi jak tylko znajde wolniejszy czas biore się za podłączenieeee.

Dziękuję za dyskusję i pozdrawiam (punkciki oczywiście rozdane)

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob mar 01, 2008 14:02

master_graphic pisze:z kąd - jak - gdzie ?? wpiąć plus po zapłonie od radia
- a to juz inna sprawa - w golfach z 1990 byla zmiana instalacji i tam pojawil sie sygnal ignition do radia - ja np. mam to u siebie, ale jest dziwna sprawa, bo kabelek jest podciagniety pod stacyjke, ale w stacyjce nie ma odpowiedniego pinu i sygnalu brak - musze wymienic kostke stacyjki. Poza tym oryginalnie sygnal ignition pojawia sie juz po wlozeniu kluczyka do stacyjki, a nie po jego przekreceniu.
Ostatnio zmieniony pn mar 03, 2008 14:00 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.

- swapy silników;

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”