mam problem z obrotami silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
truskawaa
- Mały gagatek

- Kontakt:
mam problem z obrotami silnika
Witam!
Mam golfa MKIII 1.8 CL ale chyba nie ABS
Problem polega na tym, ze jak nacisne pedal gazu tak zeby wskazywalo mi 2000obr/min to obroy podchodza do tych 2000 i nagle spadaja do okolo 1500br/min i rosná znowu do 2000.
I jak tak sobie trzymam ten pedal gazu to cykl sie powtaza do poki nie zwolnie pedalu.
Co to moze byc??? Wtrysk?
Mam golfa MKIII 1.8 CL ale chyba nie ABS
Problem polega na tym, ze jak nacisne pedal gazu tak zeby wskazywalo mi 2000obr/min to obroy podchodza do tych 2000 i nagle spadaja do okolo 1500br/min i rosná znowu do 2000.
I jak tak sobie trzymam ten pedal gazu to cykl sie powtaza do poki nie zwolnie pedalu.
Co to moze byc??? Wtrysk?
najpierw do sprawdzenia uklad WN: przewody, swiece, palec, kopułka i cewka
pozniej zaplon, hall
potem pompa z filtrem
pozniej zaplon, hall
potem pompa z filtrem
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
-
horacjuszz
- Mały gagatek

- Kontakt:
Zerknij tez na silnik krokowy czy linka jest dobrze ułożona, mianowicie czy nie ma luzów to również może powodować takie objawy. Jednak najczęściej wychodzi to na biegu jałowym jesli nie trzyma ci upragnionych obrotów
jeśli linka ok możesz sie udać do panów od wtrysku. Z góry mówię że masz na to uwagę zwrócić wcale nie powiedziane że to akurat to
jak moc tego silnika ???truskawaa pisze:Mam golfa MKIII 1.8
tak owszem tu kolega horacjuszzsłusznie zasugerował (silniczek krokowy )-stabilizator biegu jałowego ma on za zadanie ustabilizowac obroty biegu jałowego zwłaszcza jak schodzi z wysokich obrotów
drugą zasadnicza sprawa to TPS czujnik położenia przepustnicy
można go sprawdzcic czy pracuje prawidłowo
[ Dodano: Pią Lut 01, 2008 18:57 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 27f866223a
-
truskawaa
- Mały gagatek

- Kontakt:
Swiece sa nowe, kable WN tez i kopulka.nie wiem jak palec.
Co do zaplonu to mysle ze wszystko ok bo nie mam zadnych problemow z odpalaniem i odrotami silnika na biegu jalowym 850obr/min (sprawdzalem na VAGu) Zadnych bledow ni nie pokazalo.
Nie wiem jak jest w innych golfach z tym samym silnikiem ale u mnie jak nacisne na pedal gazu i puszcze to odroty tak dosc wolno spadaja od okolo 1300 do 850obr/min a wydaje mi sie ze obroty powinny spadac plynnie. Jesli sie myle to uswiadomcie mnie.
A nastepny problem to taki,ze silnik jak jest goracy to powinien brac zimne powietrze a moj caly czas ciagnie z pod kolektora. Jak odczepilem przewod podcisnieniowy to dopiero wtedy przelaczylna pow z zewnatrz.Co wy na to wszystko???
Co do zaplonu to mysle ze wszystko ok bo nie mam zadnych problemow z odpalaniem i odrotami silnika na biegu jalowym 850obr/min (sprawdzalem na VAGu) Zadnych bledow ni nie pokazalo.
Nie wiem jak jest w innych golfach z tym samym silnikiem ale u mnie jak nacisne na pedal gazu i puszcze to odroty tak dosc wolno spadaja od okolo 1300 do 850obr/min a wydaje mi sie ze obroty powinny spadac plynnie. Jesli sie myle to uswiadomcie mnie.
A nastepny problem to taki,ze silnik jak jest goracy to powinien brac zimne powietrze a moj caly czas ciagnie z pod kolektora. Jak odczepilem przewod podcisnieniowy to dopiero wtedy przelaczylna pow z zewnatrz.Co wy na to wszystko???
chyba termostat się zawiesiłdziejo pisze: tak owszem tu kolega horacjuszzsłusznie zasugerował (silniczek krokowy )-stabilizator biegu jałowego ma on za zadanie ustabilizowac obroty biegu jałowego zwłaszcza jak schodzi z wysokich obrotów
drugą zasadnicza sprawa to TPS czujnik położenia przepustnicy
można go sprawdzcic czy pracuje prawidłowo
-
horacjuszz
- Mały gagatek

- Kontakt:
hmm co do obrotów to zależy jak do tematu podejdziesz. Ja mam 1,6 w benzynce i bardzo podobnie sie zachowuje z tym że nie spadają obroty aż o tyle a tam o 100 góra i czasem jak jest zimny da sie czuć wyraźne wibracje ale to akurat wiem z czego
. Hmm jeśli już mowa o termostacie to weź do porządku go zagrzej i zerknij czy wskazanie temp. jest ok ciut mniej niż te 90 stopni powinien mieć ( teoretycznie powinna wskazówka stać na sztorc) jeśli jest inna temp. to może być termostat. Sprawdź węże czy gorące i czy wiatrak w chłodnicy kula ( to tak w ramach ogólnych ). I czujnik temp. może w tym temacie troszke namieszac ale sprawdź to a potem bedziemy dalej myśleć ps linka od krokowego dobrze ułożona?