pasek rozrzadu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
kiss pisze:w ASO mowią ze co 90 tys, lub co 5 lat, ale zawsze lepiej trochę wczesniej niż za późno
Ja bym nawet się zapytał czy dadzą gwarancję na taki przebieg a nawet czy pokryją koszty ewentualnej naprawy
[ Dodano: Pon Gru 10, 2007 19:40 ]
brawo i tak myślećsawik160284 pisze:ja mam przejechane 50 tys km i tak mysle ze przy 65-70tys km bede wymienial.
Panowie moze mi cos podpowiecie. Mam MK4 1,6 16v silnik AZD ktorym jezdze od 3miesiecy. Pierwsze co zrobilem to oczywiscie zmienilem pasek rozrzadu. Wykonywal to doswiadczony mechanik. Wymienil wszystkie rolki, 2 paski i pompe wody na moje usilne zyczenie. Na koniec powiedzial mi jak bylo bo wszystkim ze pasek trzeba bedzie naciagnac po jakims czasie...tak np po 8 tysiacach.. Czy jest to normalne? czy po kazdej wymianie rozrzadu trzeba pasek po pewnym czasie dociagac? Mam zrobione moze jakies 2 tys od wymiany paska i ostatnio sprawdzam sobie wizualnie jak pasek wyglada... Pasek nie jest wyszpanowany tylko taki ze siedzi sobie na kolach zebatych pewnie ale jak nim poruszam w najdluzszym miejscu miedzy kołami to mam wrazenie ze w tym miejscu jest tak minimalnie luzny. Da sie przekrecic do 90st ale z pewnym oporem. Jak mocno taki pasek powinien byc napiety. Czy takim minimalny luz w najdluzszym miejscu jest normalny? Prosze o pomoc, bo nie wiem czy mam ponownie jechac do mechanka.
oj widzę że naczytałeś się troszkę o zerwanych paskach i jestes uczulony !! z drugiej zas strony to dobrze że masz takie coś na uwadze wszystko jest ok nic nie trzeba naciągać !!
Ostatnio zmieniony śr sty 30, 2008 22:38 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieki za pokrzepienie, myslalem ze na rozrzadzie to pasek musi byc fest wyszpanowany. Teraz byłem popatrzec na niego i pasek na tym najdluzszym odcinku miedzy kolami ma taki maly luz. Na kolach siedzi pewnie. Na tym najdluzszym odcinku mozna go przekrecic o te 90st. Normalnie to takie ma sie wrazenie jakby wlasnie był troche luzny bo jak na niego palcem naciskam to sie swobodnie poddaje o jakis 1cm czy 1,5cm.