Jakie sprzęgło do 1.6 SB
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Jakie sprzęgło do 1.6 SB
Witam.
Jako ze planuje wymiane skrzyni bo moja mnie doprowadzila do siwych wlosow na glowie to chcialem zmienic przy okazji sprzeglo bo przy wyzszych obrotach i agresywniejszej jezdzie zaczyna mi sie slizgac. Moze mi ktos powiedziec jak maksymalnie duze sprzeglo moge wlozyc? chyba w standardzie jest 200mm a zastanawialem sie czy by nie wlozyc wiekszego i miec spokoj. Czy stary docisk musze zmieniac? W sumie juz chyba pasowaloby... Czasami jak jade rownym tempem zaczyna mi trzepac samochodem, czy to jest wina wywalonej poduszki pod silnikiem, czy raczej tego nieszczesnego slizgajacego sie sprzegla?
Jako ze planuje wymiane skrzyni bo moja mnie doprowadzila do siwych wlosow na glowie to chcialem zmienic przy okazji sprzeglo bo przy wyzszych obrotach i agresywniejszej jezdzie zaczyna mi sie slizgac. Moze mi ktos powiedziec jak maksymalnie duze sprzeglo moge wlozyc? chyba w standardzie jest 200mm a zastanawialem sie czy by nie wlozyc wiekszego i miec spokoj. Czy stary docisk musze zmieniac? W sumie juz chyba pasowaloby... Czasami jak jade rownym tempem zaczyna mi trzepac samochodem, czy to jest wina wywalonej poduszki pod silnikiem, czy raczej tego nieszczesnego slizgajacego sie sprzegla?
Co do kosztów te 500zł to kosztuje docisk+tarcza,ale bez koła zamachowego...ja kupiłem komplet z kołem za 200zł i dałem do kompletnej regenracji(nowe okładziny+przetoczenie koła i tarczy) za 150zł i jest super-ostatnio wywalałem skrzynie(zmiana uszczelniaczy półosi) to widać,że sprzęgło jeszcze dlugo pojeździ:)
PS przy zmianie zwróć uwagę,że koło 200mm mocowane jest na 6 śrubek, natomiast 210mm(zgodnie z podstawowymi prawidłami mechaniki) na 9,czyli 3 musisz sobie skombinować-proponuje przed wyjęciem skrzyni się tym zainteresowac, bo potem niepotrzebne nerwy i przestój z rozebranym autem...
PS przy zmianie zwróć uwagę,że koło 200mm mocowane jest na 6 śrubek, natomiast 210mm(zgodnie z podstawowymi prawidłami mechaniki) na 9,czyli 3 musisz sobie skombinować-proponuje przed wyjęciem skrzyni się tym zainteresowac, bo potem niepotrzebne nerwy i przestój z rozebranym autem...
-
- Użytkownik
- Kontakt:
acha czyli kolo zamachowe 200 mm ma tylko i wylacznie 6 otworow na sruby, a 210 mm ma 8 otworow? ;] a nie 9? Dzieki za wyjasnienie. A jeszcze jedna sprawa. Co zrobilem wkladajac tarcze sprzeglowa z 200mm do 210mm? ;]
[ Dodano: 02 Lut 2008 15:57 ]
a jak bede kupowal tarcze z dociskiem to kupic lepiej Valeo czy Sachsa?
[ Dodano: 02 Lut 2008 15:57 ]
a jak bede kupowal tarcze z dociskiem to kupic lepiej Valeo czy Sachsa?