Jaki system na przod do CD Alpine oraz Alpine 3552
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jaki system na przod do CD Alpine oraz Alpine 3552
witam...
jestem tu nowy i coprawda nie mam vw ale laczy nas wspolna pasja (cara audio) i chcialbym sie dowiedziec jaki system zamontowac do przodu dokladnie pod tki sprzet jak w temacie...
Posiadam radio alpine cdm nie pamietam dokladnie oznazczenia - jak bede w domu to zerkne i dopisze, oraz wzmacniacz 4 ch alpine 3552...
wybor padl na alpine bo z wczesniejszych doswiadczen najbardziej przypadl mi do gustu.
Co co wzmacniacza to bedzie on mial grac w mostku czyli siegnie to okolo 85 W na kanal (dane producenta)
Jesli chodzi o oczekiwanie jakie mialbym od systemu to:
Dobra stereofonia
szczegoly i detale
scena
dobre wokale
nie meczace wysokie tony
bas zwarty szybki i rytmiczny
naturalne brzmienie
uniwersalnosc
Muzyka jaka slucham jest rozna...poczawszy od:
Dire Straits, Katie Melua, Katinka Wilson przez Jean Michele Jare az Westbam , Members Of Mayday itd...
Cena jaka moge przeznaczyc na system przedni to okolo 400 zl +/- 50-100 zl
Moimi faworytami jak narazie byly trzy zestawy
:
- DLS B6A
- RAINBOW SLX 165 DELUXE
- Focal 165 A
ceny podobne ale jak z brzmieniam???
oczywiscie wytlumienie drzwi i w przyszlosci sub zaplanowane (najpierw system z przodu)
o rzeczowa odpowiedz poprosilbym w szczegolnosci Kubus20-a ale opiniami innych uzytkownikow nie pogardze i wezme je rownierz pod uwage...
wiec czekam na odpowiedz ma moj post
jestem tu nowy i coprawda nie mam vw ale laczy nas wspolna pasja (cara audio) i chcialbym sie dowiedziec jaki system zamontowac do przodu dokladnie pod tki sprzet jak w temacie...
Posiadam radio alpine cdm nie pamietam dokladnie oznazczenia - jak bede w domu to zerkne i dopisze, oraz wzmacniacz 4 ch alpine 3552...
wybor padl na alpine bo z wczesniejszych doswiadczen najbardziej przypadl mi do gustu.
Co co wzmacniacza to bedzie on mial grac w mostku czyli siegnie to okolo 85 W na kanal (dane producenta)
Jesli chodzi o oczekiwanie jakie mialbym od systemu to:
Dobra stereofonia
szczegoly i detale
scena
dobre wokale
nie meczace wysokie tony
bas zwarty szybki i rytmiczny
naturalne brzmienie
uniwersalnosc
Muzyka jaka slucham jest rozna...poczawszy od:
Dire Straits, Katie Melua, Katinka Wilson przez Jean Michele Jare az Westbam , Members Of Mayday itd...
Cena jaka moge przeznaczyc na system przedni to okolo 400 zl +/- 50-100 zl
Moimi faworytami jak narazie byly trzy zestawy
:
- DLS B6A
- RAINBOW SLX 165 DELUXE
- Focal 165 A
ceny podobne ale jak z brzmieniam???
oczywiscie wytlumienie drzwi i w przyszlosci sub zaplanowane (najpierw system z przodu)
o rzeczowa odpowiedz poprosilbym w szczegolnosci Kubus20-a ale opiniami innych uzytkownikow nie pogardze i wezme je rownierz pod uwage...
wiec czekam na odpowiedz ma moj post
Pozdrawiam Mateusz
-
- Gadatliwa bestia
Kolego tak to tylko w Erze Najniższe wersje zestawów osdeparowanych uznanych firm które wymieniłeś nie zapewnią tych wymagań co wyżej, pomijając że na te wymagania mają wpływ także radio i wzmak oraz RCA. Te które posiadasz są co najwyżej z "średniej półki".
Warunki postawione przez ciebie będą możliwe po spełnieniu :
- znaleźienie dobrego zakładu CA (montarz ,wysterowanie profi z pomiarami)
- posiadanie dobrych klocków (Hi-end, Mid-end ..przy czym system gra tak jak jego najsłabszy "punkt")
- oraz własna znajomość cech charakterystycznych poszczególnyh klocków , aby umieć łączyć przeciwności klocków dla zachowania równowagi(naturalności, nie przebarwienia).
..wtedy można o takich wymaganiach zaczynać wogóle myśleć, niestety
Warunki postawione przez ciebie będą możliwe po spełnieniu :
- znaleźienie dobrego zakładu CA (montarz ,wysterowanie profi z pomiarami)
- posiadanie dobrych klocków (Hi-end, Mid-end ..przy czym system gra tak jak jego najsłabszy "punkt")
- oraz własna znajomość cech charakterystycznych poszczególnyh klocków , aby umieć łączyć przeciwności klocków dla zachowania równowagi(naturalności, nie przebarwienia).
..wtedy można o takich wymaganiach zaczynać wogóle myśleć, niestety
Kłamca z dwumetrowymnosem !
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
hmmm...moze sprecyzuje to tak.....
jak za ta kase czyli 400 zl +/- 50-100 zl to chcialbym jak najwiecej z tego co zalozylem osiagnac....
powiedzmy ze chcialbym uzyskac cos podobnego jak mam w domu - Cambridge Audio + Kef
- zestaw stereo wart kolo 8-9 tys .... nie chccac tyle wkladac do auta bo auto jest do jazdy a nie do sluchania muzyki zapytalem jaki zestaw w tej kwocie moglibyscie polecic...???
w aucie potrzebna mi muzyka tylko i wylacznie aby podroz stala sie bardziej przyjemna...
moze troche namotalem ale .... mysle ze za 400 zl bylibyscie mi w stanie wskazac choc troche zblizony zestaw do zalozen
jak za ta kase czyli 400 zl +/- 50-100 zl to chcialbym jak najwiecej z tego co zalozylem osiagnac....
powiedzmy ze chcialbym uzyskac cos podobnego jak mam w domu - Cambridge Audio + Kef
- zestaw stereo wart kolo 8-9 tys .... nie chccac tyle wkladac do auta bo auto jest do jazdy a nie do sluchania muzyki zapytalem jaki zestaw w tej kwocie moglibyscie polecic...???
w aucie potrzebna mi muzyka tylko i wylacznie aby podroz stala sie bardziej przyjemna...
moze troche namotalem ale .... mysle ze za 400 zl bylibyscie mi w stanie wskazac choc troche zblizony zestaw do zalozen
Pozdrawiam Mateusz
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Rzeczowa odpowiedź:LunaticAllegro pisze:hmmm...moze sprecyzuje to tak.....
Nie da się tego zrobić
Jeśli masz w domu zestaw za 8-9tys zł, to przygotuj się na to, że włożysz w auto 30 tys. zł i prawdopodobnie i tak nie zagra Ci jak w domu.
Dlaczego
Dlatego, że auto to kiepskie środowisko akustyczne.
Jeśli już jesteś na etapie szczegółów, smaczków, detali itd. to jeśli chodzi o przód powinieneś się rozglądać za czymś w okolicach 1000 zł.
Najlepiej jakiś dobry woofer + dobry tweeter + robiona zwrotka.
Przykładowo AD W600 + Pro XT2 + zwrota itp.
Jeśli muszą być gotowce, to wiadomo spośród czego wybierasz.
Audio System HX165SQ
AD 60
Dego PO-650
DLS R6A
Focal
itd.
Po poście wydaje mi się, że nie warto żebyś kupował czegoś niższego klaowo, bo możesz po prostu się zawieść.
Pozdro
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
sluchalem wlasnie u kolegi w vw golfie pioneer cd/mp3 system z przodu helix nie wiem dokladnie jaki oraz wzmak audisona 4x35 ze starszej lini oraz sub B-R na 20 cm glosniku intertechnik....
sprecyzuje to tak....w zaleznosci co kto woli - ja pojde w inna strone...
nawiasem mowiac nie wiem jak u mnie z alpine by zagral ten helix ale jak podobnie to do konca nie jest to czego oczekuje....
nawiasem mowiac nie wiem jak u mnie z alpine by zagral ten helix ale jak podobnie to do konca nie jest to czego oczekuje....
Ostatnio zmieniony pn sty 28, 2008 18:34 przez LunaticAllegro, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mateusz
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Jaki pioneer, jaki system Helixa i co Ci się konkretnie nie podobało.LunaticAllegro pisze:sluchalem wlasnie u kolegi w vw golfie pioneer cd/mp3 system z przodu helix nie wiem dokladnie jaki oraz wzmak audisona 4x35 ze starszej lini oraz sub B-R na 20 cm glosniku intertechnik....
Za 400zł nie masz lepszej propozycji od PB ES6C wg mnie, ale to tylko moja opinia.
przody
witaj
miałem kiedys podobny problem , jak kazdy kto zaczyna bawic sie w sprzet car audio, nie mowie absolutnie ze jestem ekspertem, nie jestem nim ale cos nie cos moge Ci podpowiedziec a to dlatego,ze slychamy tej samej muzyki
wiec jesli moge cos zasugerowc to tylko i wylacznie na przod bardzo prosty i stosunkowo tani zestaw firmy proa o nazwie simplex 160 wraz z tweeterami nie 19 tylko 26 !!!!
nie potrzebujesz tutaj zadnych zwrotnic za wyjatkiem odpowiedniego kondesatora (dolaczany do kompletu), jesli sopran bedzie zbyt agresywny mozesz zwiekszyc jego i pojemnosc i masz cudo, kryształ dzwiek , jesli chodzi o wooferek - średnie masakra, nie znam innych glosnikow w tej cenie o takich srednich brzmieniach, a jak dorzucisz jeszcze delikatny , gleboki basik - koledzy nie wyjda z auta
Efekt - Money for nothing wyrywa z butów
polecam szczerze
natomiast wybor jak zwykle nalezy do Twojego ucha
pozdrawiam Cie serdecznie
miałem kiedys podobny problem , jak kazdy kto zaczyna bawic sie w sprzet car audio, nie mowie absolutnie ze jestem ekspertem, nie jestem nim ale cos nie cos moge Ci podpowiedziec a to dlatego,ze slychamy tej samej muzyki
wiec jesli moge cos zasugerowc to tylko i wylacznie na przod bardzo prosty i stosunkowo tani zestaw firmy proa o nazwie simplex 160 wraz z tweeterami nie 19 tylko 26 !!!!
nie potrzebujesz tutaj zadnych zwrotnic za wyjatkiem odpowiedniego kondesatora (dolaczany do kompletu), jesli sopran bedzie zbyt agresywny mozesz zwiekszyc jego i pojemnosc i masz cudo, kryształ dzwiek , jesli chodzi o wooferek - średnie masakra, nie znam innych glosnikow w tej cenie o takich srednich brzmieniach, a jak dorzucisz jeszcze delikatny , gleboki basik - koledzy nie wyjda z auta
Efekt - Money for nothing wyrywa z butów
polecam szczerze
natomiast wybor jak zwykle nalezy do Twojego ucha
pozdrawiam Cie serdecznie
golf III 1.8 75KM MK3
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
Zdało (2.5-way jak to określiłeś), ale musisz zerknąć na charakterystykę głośnika w celu sprawdzenia czy warto. Albo zapodaj na forum wtedy będzie jasne ... takie rzeczy robi się przy identycznych głośnikach "mid-woofer" fabrycznie, tylko o różnej konstrukcji membrany (przykładowo zestaw Focal K3P 3-way). Membrana ma wpływ na brzmienie jeśli jest stożkowa wtedy działa jako uzupełnienie tweeta lub półokrągła(zaokrąglona) do niższych częstotliwości "średnicy" ... heh niech mnie ktoś poprawi jak się myleLunaticAllegro pisze:myslalem zeby dwa basy w drzwiach potraktowaC jako jeden i normalnie ciac jako 2 way... ewentualnie jako 2.5 way czyli jeden z basow tak odciac zeby np gral do 150 hz max....
czy to by zdalo egzamin??
Nie zalecałbym 2-głośników tym samym pasmem ... lepiej jeden mid a lepszy!
3-way ma sens przy zestawie z max. półki (Focal Utopia Berylium) ,a nie przy ... Hertz ESK lub HSK itp
Kłamca z dwumetrowymnosem !