Kostka stacyjki i sygnał ignition do radia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Kostka stacyjki i sygnał ignition do radia

Post autor: Lipek81 » sob sty 26, 2008 23:32

Mam Golfa mkII z grudnia 1990 roku - czyli rok modelowy '91. Właśnie od roku '91 instalacja elektryczna miała w kostce od radia wyprowadzony sygnał ignition. U mnie też on jest, ale nie pojawia się tam napięcie. Sprawidziłem i okazało się, że przewód ten jest w kostce od stacyjki, ale ze stacyjki nie wychodzi odpowiedni pin. Być może spowodowane jest to tym, że moje auto zostało wyprodukowane "na przełomie" lat modelowych, a może tym, że nie było fabrycznie wyposażone w radio. Nie ważne.
Pytanie jest takie: Czy do mojej stacyjki będzie pasował wyłącznik zapłonu posiadający taki pin?

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob sty 26, 2008 23:41

a zobacz czy w szczelinie stacyjki , tam gdzie wkładasz kluczyk jest taki jakby wałeczek metalowy który sie chowa na bok jak wkladasz kluczyk

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob sty 26, 2008 23:50

No z tego co pamiętam, to nie ma.

- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob sty 26, 2008 23:52

no to kostka inna podejdzie , ale nadal nie będziesz miał tego napiecia

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz sty 27, 2008 00:16

Czyli stacyjka cała do wymiany?

- swapy silników;

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » ndz sty 27, 2008 00:56

Taka sama kostka była stosowana w golfie mk3, w passatach do 97 roku, transporterach do 2004, w caddy do 2003, golfach cabrio od 94 do 2002. Spytaj się w sklepie o kostkę do golfa mk3 najlepiej i powiedz może sprzedawcy by zobaczył czy ma ten pin którego u Ciebie brakuje.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz sty 27, 2008 10:49

No tak, ale z tego, co pisał miś fazi nie mam w stacyjce tego wałeczka metalowego w szczelinie, czyli ja rozumiem, że nie tylko sam włącznik zapłonu do wymiany, ale też cała stacyjka z bębenkiem itp. Dobrze rozumuję?

- swapy silników;

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » ndz sty 27, 2008 12:28

Cała stacyjka taka sama również jest w tych modelach co pisałem wcześniej w moim poście. Takie info daje mi ETKA.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz sty 27, 2008 12:58

Czyli wychodzi, że ETKA nie zawsze prawdę mówi - wg niej numer stacyjki, jaki był montowany w golfie z mojego rocznika, lub z rocznika '91 to 357 905 851D. Ten sam numer stacyjki figuruje w tych samochodach, o których pisałeś wcześniej (golf III itd.). Wiadomo, że te golfy mają sygnał ignition - a mój nie ma - czyli coś nie tak. Golfiki przed rokiem '89 miały numer stacyjki 155 905 851 - to chyba takiej u mnie nie zamontowali, bo trochę za wczesny rocznik. Poza tym ETKA nie rozróżnia stacyjek z i bez sygnalu ignition, więc chyba rodzaj stacyjki jednak nie zależał od tego, czy samochód był fabrycznie wyposażony w radio, czy nie.
Wychodzi więc na to, że jak kupię stacyjkę o numerze 357 905 851D to mogę dostać taką samą, jak mam. Chyba tylko jej oględziny przed zakupem wchodzą w grę.

- swapy silników;

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz sty 27, 2008 13:04

masz racje co do stacyjek i kostek , jedno podejdzie do drugiego , ale jesli nie masz dodatkowego bolca który załącza styk w kostce to działac nie będzie , starsze stacyjki nie miały tego w ogóle , nowsze maja bolec w szczelinie , a jeszcze nowsze maja ruchomy całe bębenek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz sty 27, 2008 20:45

Kurcze, chyba znalazłem te wałeczki - myślałem, że chodzi Tobie o taką zasuwkę, coś podobnego, jak w zamku od drzwi, ale jak się bliżej przyjrzałem, to zobaczyłem, że tam są takie dwa wałeczki, między które wchodzi kluczyk i je rozpycha na boki - to o to chodzi?
Załączam zdjęcie, na kórym widać jeden z wałeczków:
Obrazek

[ Dodano: Sro Mar 12, 2008 10:44 ]
Ok, sprawa wyjaśniona - kupiłem kostę stacyjki z tym dodatkowym pinem (musi być na 6 pinów) i wszystko działa. Tylko jest taki numer, że są dwa rodzaje kostek - na okragłą wtyczkę i na jakby taką prostokątną. U mnie była prostokątna - wymieniłem i śmiga. No i znowu zonk z ETKA - na wszystkich rysunkach kostka ma okrągłą wtyczkę i ETKA nie rozróżnia kostek z okrągłą i prostokątną wtyczką.

Dla kolegów po punkcie za pomoc.

- swapy silników;

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”