ciche granie :/ dlaczego tak sie dzieje ?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

ciche granie :/ dlaczego tak sie dzieje ?

Post autor: lambert86 » pt gru 21, 2007 21:43

Witajcie .. zakonczylem przebudowe mojego CA :p mam radio pioneer deh 5800 , głosniki z przodu PowerBass ES-6C i wzmacniacz earthquake ;) i niepokoji mnie jedna rzecz, nie wiem moze to tak ma byc, pisze bo sie nieznam na tym zabardzo ..

a mianowicie wydaje mi sie ze po podpięciu wzmacniacza cały sprzet gra ciszej niz pood samym radiem ( z tym ze pod radiem mialem inne głosniki ) teraz musze krecic na radiu na okolo 15 -20 zeby było tak średnio ... wtedy wystarczylo 10 - max 15 to juz bylo głosno i nie mam pojecia od czego to zalezy .,...

z góry dzieki za pomoc

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » pt gru 21, 2007 22:01

Poczekaj kilka dni aż się głośniki(no cewka wiadomo :grin: ) "wygrzeją" , może niepoprawnie wysterowałeś wszystko , GAIN we wzmaku jest ustawiony (skala) i moc wzmaka podaj ? Wygłuszenie dżwii zrobione? Kable głośnikowe 2,5 mm2 ?
Ostatnio zmieniony pt gru 21, 2007 22:03 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.

Kłamca z dwumetrowymnosem !

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt gru 21, 2007 22:46

Puść muzę daj Gain na MIN i radio na 3/4 skali VOL ,potem pokręć Gainem aż usłyszysz zniekształcenia dźwięku w głośnikach i jak je usłyszysz ,to minimalnie cofnij Gain >gotowe

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt gru 21, 2007 23:01

kablem ma 2,5 mm2, wzmacniacz ma 4x130 rms wygłuszenie tez jest a gain na wzmaku jest tak troszke mniej niz pol (chyba) mam nadzieje ze musi troche pograc głośnik ... a jutro sprobuje zrobić tak jak powalla, napisal zeby radio dac na 3\4 i gainem od zera kęcic az zaczna się zniekształcenia ...

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » sob gru 22, 2007 10:41

Witam.
Takie zjawisko występuje wówczas, gdy poziom napięcia na wyjściach RCA z radia nie mieści się w tolerancji czułości wejścia wzmacniacza.
Wyreguluj tak jak powalla radzi i będzie OK.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt sty 25, 2008 10:42

postanowilem teraz napisac wrazenia z tych całych "PowerBass ES-6C" głosnik się juz napewno wygrzał,bo odczulem ze bas sie polepszył. Tylko nie rozumiem jednej rzeczy :/ kumpel kupil głośniki TMA jakies za niecałe 600 zł i musze powiedzieć ze grają o niebo lepiej niz te power bass'a, nie wiem od czego to zalezy ale on na radiu moze krecic max 33 i to jest full i głosniki graja bardzo głośno, basu jak ze skrzyni z nich leci i naprawde 0 zniekształcen, grają one pod wzmakiem JL Audio. I własnie moje pytanie wiaze sie z tym, ze u sibie powiedzmy ze wezmę regulator na 35 ( max jest 60) to głosniki graja nawet nawet, bas jest troszke kiepski, ale nie kumam czemu po wzięciu powyzej 35 regulatora z głośnikow słuchać jakby nie klepały basem tylko papierem :/ poprostu traci się bass :/ nie wiem czy to juz poprostu max tych głośnikow czy jak ?? zaczynaja trzeszczeć bass :/

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » pt sty 25, 2008 11:18

powinieneś jeszcze raz wysterować poziom, bo wygląda to tak, jakby wzmacniacz tracił nad nimi kontrolę i zamiast basu masz klepanie i wzrost zniekształceń. Powyłączaj też podbicia basów i loud w radiu.

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » pt sty 25, 2008 11:57

Ja twój kolega ma wzmak JL i lepsze radio od twojego to musi mieć lepszy efekt. Chociaż ciężko się domyśleć co miałeś na myśli "o niebo lepiej". Powerbass tanieje i inne firmy tez schodzą z ceny ... kto śpi ten dostaje po kieszeni. Mógłbyś napisać co to za model bo pierwsze słysze o tej firmie.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt sty 25, 2008 15:12

Musisz "poprawnie" ustawić wzmacniacz ...........jak ,to już masz napisane lub podjedź do zakładu CA.Szkoda te ESy rozwalić przy niepoprawnie zestrojonym systemie .

PS: widzisz zakłady CA też muszą na czymś zarabiać ...........jak boli Cię ząb ,to też sam dłubiesz?

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt sty 25, 2008 17:50

powalla, heh nie :p a co do sprzętu jaki ma kolego to : głośniki ma te http://www.bestsound.pl/index.php?p229, ... 2-jl-audio , radio takie : http://www.allegro.pl/item298462199_cla ... glad_.html a wzmacniacz taki http://www.nokaut.pl/oferta/e2150.html

Cookiemonster, hmm co mialem na myśli ... wlaczam u kumpla i leci muza na full w radiu i tak wali basem jak ze skrzyni ... on tez ma suba JBL w bagazniku ale go wylaczyl na chwile i serio z tych głosnikow tak wali basem jak z tej skrzyni ... do tego dźwiek jest czyściutki ze hohoo - nie zebym mowil ze power bas graja nieczysto tylko jest w nich duzooo mniejszy i gorszy i jest duzoo mniej tego basu i szczerze powiem ze sie zawiodlem :( roznica jest kolosalna a w cenie hmm jakoes 150 zł a naprawde o niebo lebiej ... nie wiem moze serio mam cos źle wysterowane ale ... nie wiem co moge źle wysterowac .. w radiu mam wszystko na 0 wszystkie opcje sa powylaczane a na wzmacniaczu mam do regulacji tylko filtry low high i jeszcze jest cos po środku ) mam na środkowym) i mam po 2 pokrętła na kanał tj. gain i takie cudo jak xcover- nie wiem od czego to jest, na wiose musze poprawić wygłuszenie drzwi tzn. nie zakleilem jeszcze dziór konstrukcyjnych w drzwiach bo nie mialem zaduzo czasu i bylo zimno wiec okleoilem tylko tapicerke i blache zew. i dalem dystnas z mdf ... ale mysle ze to raczej nie od wygłuszenia...
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 17:52 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » pt sty 25, 2008 18:01

Spokojnie będzie dobrze , może się jeszcze nie wygrzały głośniki. Ja tam kable głośnikowe wygrzewałem 1 miesiąc i po tym okresie zaczeło grać lepiej (nie mówiąc o wygrzaniu głośników, dla niektórych basowych trzeba czasu pracy kilkudziesięciu godzin!)

No ustawień masz sporo we wzmaku, możliwe aby jakieś ustawienia "nałożyły się na siebie" !? Może zapodaj link do pdf-u albo zrób zdjęcie wzmaka. hmm .. a ten twój kolega to ci nie pomógł z wysterowaniem ... widać że super zestaw złożył i dobrze dobrał parametry,czyli zna podstawy CA. Zaklej dziury konstrukcyjne w dżwiach, to ma znaczenie.

p.s. kumpel ostanio przyjechał wysterować wzmak to .. miał masakre (wstępnego wysterowania nawet nie było)
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 18:04 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt sty 25, 2008 18:34

no własnie nie milame czasu ani okazji zeby podjechac do niego i zeby to luknął, tu zapodaje fotki wzmaka z tym ze fotki z pudełka bo nie chcialo mi sie wychodzić do auta :p http://www.iv.pl/image/105148.jpeg i http://www.iv.pl/image/105153.jpeg

wzmacniacz kupiłem jako używany, wiec moze w nim jest problem ?? nie wiem co tu w nim moze być źle wysterowane gdyz posiada 2 przełaczniki na krzyż :p dodam jeszcze ze wczesniem `pod radiem mialem jakies stare pioneery z pomarańczowymi membranami i hmm i powiem ze te power basy duzoo lepiej nie graja <lol> efekt jest taki sam tzn. chodzi mi o to trzeszczenie pod koniec regulatora bas słuchać taki papierowy jakby niewyrabiał :crazy:

http://www.iv.pl/image/105155.jpeg i tu jeszcze pytanie czy dobrze podlaczylem głośnii .. tzn. podlaczyłem w pionie front ( R u góry - na dole + i L u góry + na dole - ??
dodam ze dolne rzędy są wysunięte do przodu
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 18:41 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt sty 25, 2008 19:09

lambert86 pisze:takie cudo jak xcover- nie wiem od czego to jest
może wyciąłeś sobie basy z przodu filtrem :-) ?
lambert86 pisze:nie zakleilem jeszcze dziór konstrukcyjnych w drzwiach
szukasz basu powiadasz ?

Do tego jeszcze ewidentne złe "wysterowanie" wzmacniaczem i problem gotowy .

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » pt sty 25, 2008 20:35

Wzmak ma 2x40A bezpieczniki ... te głośniki powinny FRUWAĆ. Coś jest z filtrami ,więc ustaw tak :

FRONT - przełącznik na HP , pokrętło Front Xover według wskazówek zegara PRZEKRĘĆ na MAX ! a GAIN na 40-50% (narazie)

REAR (tam masz sub ?) - przełącznik na LP , pokrętło (REAR xOver) ustaw na około 100Hz (czyli bliżej 50Hz niż 200Hz) ,Gain na 50% (czyli w połowie skali)
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 20:36 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”