Witajcie,mam 1wszego w zyciu TDI, pasek 98rok 90KM i narazie odpukac jest ok ale ostatnio jadac z kolega ktory tez ma TDI,zwrocil mi uwage ze za późno wbijam wyższy bieg, zawsze mialem auta benzynowe i wiem ze powinno sie bieg wbojac powyżej2tys obrotów i np. jadąc z kolegą przy ok 60-65km/h kazał mi wbijać juz 5 bieg bo TDI mają inny moment obrotowy i tak sie robi... czy no 60km/h na 5 biegu to jest dobrze?Silnikowi nic nie bedzie w benzynie z tego co wiem nie powinno sie tak jezdzic.. a jak jestw TDI kiedy zmieniacie biegi(wiadomo ze zalezy od stulu jazdy,czy wyprzedzasz czy nie) ale przy spokojnej jezdzie (jak najbardziej ekonomicznej) wbijacie bieg grubo ponad 3-4tys czy ok 2tys i nastepny??
Dzieki za sugestie
P.S o ile dobrze pamietam przy 60km/h i 5 biegu mialem coś ok 1.5 obrotów to chyba mało :/
Jak to jest z tymi TDI .. ;)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ja jak miałem tdi to zmieniałem biegi przy ok 2500 tys i jakoś kolosalnie mi przez to nie spalał a tdi to nie benzyna ze mozna przy ostrej jezdzie cisnąć na max obr bo tdi przy np 3000 tys ( zależy od silnika )ma max momentu obrotowego to lepiej go wykorzystać a nie tracić bo po przekroczeniu tych umownych obrotów przy którch jest max momentu krzywa spada .wicher123 pisze:wbijacie bieg grubo ponad 3-4tys czy ok 2tys i nastepny??
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 15:22 przez Benoś, łącznie zmieniany 1 raz.
Gofer i wszystko jasne :-)