Tylna belka bembny a tarcze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
kupszczelisty
- Gadatliwa bestia

- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
Tylna belka bembny a tarcze
Witam osobiście w swojej wersji golfa posiadam bembny wersja z abs, i tak przeglądałem ogłoszenia i patrze belka z gti ze stabilizatorem, na jakiej zasadzie działa ten stabilizator, był on też w wersji GT? Nie chce przerabiać na 5x100 tylko dalej mieć na 4x100 rozumiem że moja belka nie ma stabilizatora. W golfie mk2 GT albo GTI z tyłu były tarcze i czy dało by rade je przełożyć do mojego golfa żeby pasowało wszystko linki od ręcznego no i co zrobić z abs-em?
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Kup belkę (pomimo tego ze nie musisz tego robic bo starczy zmienic piasty, zaciski, jarzma i stabilizator) zamontuj ja do siebie i zaloz nowe tarcze 4x100. Tarcza jest umieszczana na czopie i zawiera otwory (nie ma piasty jak z przodu). Ilośc otworów jest zalezna od zamontowanej tarczy i od niczego innego.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
-
kupszczelisty
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Jak kupisz belke z tarczami 5x100 ,tzn ze ma czopy 5x100 co z kolei ze otwory w nich to pod grubsze sruby M14x1.5 GTi .
Tarcze 4x100 sa pod ciensze sruby M12x1.5 czyli musisz do nich kupic odpwiednie czopy.
Sruba przechodzi przez tarcze i sie wkreca w otwór gwintowany w czopie. Czop jest przymocowany do belki.

Tarcze 4x100 sa pod ciensze sruby M12x1.5 czyli musisz do nich kupic odpwiednie czopy.
Sruba przechodzi przez tarcze i sie wkreca w otwór gwintowany w czopie. Czop jest przymocowany do belki.

-
kupszczelisty
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Potrzebne są czopy, osłony tarczy, jarzmo zacisku, linki ręcznego, tarcze no i zaciski. Część forum mówi też, że trzeba korektor hamowania zmieniać, część, że nie. Ja osobiście zostawiam ten co mam, bo w przyszłości planuje też przód zmieniać. Warto też dopisać oczywiste: łożyska i klocki.kupszczelisty pisze:czyli musze kupić z wersji GT po prostu na 4x100 wersje z abs same czopy z zaciskami i tarczami
Ja też kompletuje swapa bębny=>tarcze. Czopy, osłony i jarzma mam, zaciski w drodze, tarcze dogaduje, jeszcze tylko pierdoły i będzie zakładanie.
[ Dodano: Pią 25 Sty, 2008 ]
Skąd masz te informacje? Pierwszy raz o tym słyszę...MarcoVW pisze:Jak kupisz belke z tarczami 5x100 ,tzn ze ma czopy 5x100 co z kolei ze otwory w nich to pod grubsze sruby M14x1.5 GTi .
Wiele osób robiło swapa 4x100=>5x100 i wystarczyło zmieniać tylko tarcze.MarcoVW pisze:Tarcze 4x100 sa pod ciensze sruby M12x1.5 czyli musisz do nich kupic odpwiednie czopy.
Żadna śruba nie przechodzi przez tarcze aż do belki. Jak miałoby to niby się kręcić?MarcoVW pisze:Sruba przechodzi przez tarcze i sie wkreca w otwór gwintowany w czopie. Czop jest przymocowany do belki.
Czopy się przykręca do belki, do nich jarzma, do jarzm zaciski. Na czop zakłada się tarcze z łożyskami, po czym dokręca nakrętką na czopie. Tarcza musi się przecież kręcić razem z kołem.
[ Dodano: Pią 25 Sty, 2008 ]
P.S.
kupszczelisty, przeczytaj artykuł z forum sirocco:
http://www.scirocco.pl/content/view/36/48/
Co prawda to nie golf, ale tak samo jest w mk2 i mk3.
Ostatnio zmieniony sob sty 26, 2008 00:25 przez Królik88, łącznie zmieniany 1 raz.
Były: MK3 1.8 AAM, MK3 2.0 16V ABF, Omega B FL 2.2
Jest: Octavia 1 1.8T
Jest: Octavia 1 1.8T