Schemat oryginalnego alarmu z centralnym zamkiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
paczu
Ma gadane
Ma gadane

Schemat oryginalnego alarmu z centralnym zamkiem

Post autor: paczu » ndz sty 20, 2008 12:48

Witam.
Czy ma ktoś z Was schemat elektryki Mk4 konkretnie alarmu i centralnego zamka? Mam problem z czujnikami otwarcia drzwi, wiem że było już wałkowane, przeczytałem już wszystkie posty na ten temat więc nie odsyłajcie mnie do szukajki bo nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie. Problem jest w tym że ciągle świeci się kontrolka otwartych drzwi i nie mogę uzbroić dodatkowego alarmu. Wiem że mikroswitche są w zamkach i nie chce się z tym męczyć.
Potrzebuję informacji w którym miejscu zbiegają się wszystkie sygnały z czujników otwarcia drzwi i klap bo chcę sprawdzić na którym przewodzie jest masa, wypiąć go i zapomnieć o problemie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz sty 20, 2008 14:07

tyle znalazłem
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2008 14:12 przez pszczyna, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
paczu
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: paczu » ndz sty 20, 2008 14:48

dzięki za schematy. a tak namacalnie wie ktoś w którym miejscu w samochodzie można zlokalizować przewody od czujników otwarcia drzwi i klap? one gdzieś muszą się zbiegać i wchodzić do jednego układu. czy do układu centralnego zamka za bezpiecznikami?? czy może gdzieś indziej?

greg

Post autor: greg » ndz sty 20, 2008 16:55

paczu, kilka pytań zanim dostaniesz odpowiedzi.
Centralny zamek orginał czy nie - bo inna zasada działania. Jeśli masz centralny orginał, masz też elektrykę szyb? bo schematami to mogę cię zasypać - w zależności jaki typ modułu komfort czy tylko centralny, czy centralny + elektryka szyb, czy centralny elektryka szyb i luster + kontrola wnętrza itd.
Nie wiedząc tego nie wiemy czy idzie wszystko poprzez sygnał komfort czy też osobnym kabelkiem

Awatar użytkownika
paczu
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: paczu » ndz sty 20, 2008 19:25

Centralny oryginał i dopięty do niego dodatkowo alarm. Mam elktrykę szyb i lusterek. Komfort też jest, ale nie wiem jaki typ modułu, domyka szyby. Mogę jutro sprawdzić VAGiem jaki dokładnie jest moduł

greg

Post autor: greg » ndz sty 20, 2008 22:32

paczu, daj adres mail na pw

Awatar użytkownika
paczu
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: paczu » pn sty 21, 2008 00:50

greg, dzięki za schematy... byłoby pewnie łatwiej z nich skorzystać gdybym choć troche szprechał po niemiecku ;) możesz mi jeszcze podpowiedzieć który element na schemacie to ten mikroswitch dający sygnał otwarcia drzwi??

greg

Post autor: greg » pn sty 21, 2008 17:21

W kazdym schemacie n astronie 2 masz F220 - schliesenheit fur zentralverriegelung - czyli zamek centralnego - z tego urządzenia pinem T8/8 wychodzi sygnał do:
lampki w drzwiach, do silniczka szyby (a on przekazuje sygnał do modułu komfort) oraz do zegarów (do licznika) J285 - pin 32/21

Awatar użytkownika
paczu
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: paczu » pn sty 21, 2008 23:48

myślałem że troche łatwiej będzie ogarnąć te schematy... ale z tego co zrozumiałem z tych schematów to sygnały z zamka kierowcy F220, pasażera F221 i tylnych drzwi F222 wchodzą na piny 24/7, 24/5 i 24/4 układu J379 (Steuergerat fur Zentralverriegelung und Diebstahlwarnanlage, hinter der Schalttafel links) nie mam tylko pojęcia co to za układ J379 i gdzie go szukać

greg

Post autor: greg » wt sty 22, 2008 17:43

paczu, zależy mówiłem o dlatego czy masz elektrykę szyb czy nie - jeśli nie to J379 dostaje sygnał bezpośrednio od każdego zamka, jeśli tak to do każdego silniczka od szyba od silniczka od szyb dopiero do modułu komfort. Każdy schemat jest zależny od systemu wyposażenia - przykładowo na tym rysunku poniżej masz widoczny silniczek szyby ze swoim sterownikiem J386 a poniżej regulacje szyb - strona kierowcy
Obrazek
a na tym masz zamek z mikrostykiem oraz dalsza część sterownika szyby kierowcy J386
Obrazek
a na tym rysunku zamek z mikrostykiem podpięty w przypadku braku elektryki szyb bezpośrednio pod moduł komfort
Obrazek
teraz pytałeś gdzie jest J393 to jest moduł komfort przykręcony do kierownicy a raczej do rury łączącej kierownicę z przekładnią

Awatar użytkownika
paczu
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: paczu » wt sty 22, 2008 19:17

to skoro mam elektryke szyb itd. to sygnał z każdego zamka idzie do sterownika przymocowanego do silnika od szyb i potem biegnie do komfortu. Czyli wszystkie sygnały z drzwi i klap zbiegają się ostatecznie w module komfortu, pytanie tylko czy od sterownika szyb do komfortu sygnał biegnie analogowo w postaci masy czy już cyfrowo jednym przewodem z innymi sygnałami. chodzi mi o to czy przy module komfortu da się miernikiem sprawdzić z których drzwi czy klapy przychodzi sygnał o otwarciu żeby nie rozbierać po kolei wszystkich tapicerek drzwi.
Ostatnio zmieniony wt sty 22, 2008 19:20 przez paczu, łącznie zmieniany 2 razy.

greg

Post autor: greg » wt sty 22, 2008 19:56

paczu, najprościej vag i masz numer błędu czyli który sygnał nie przychodzi - wszystkie sygnały idą jednym kablem

Awatar użytkownika
paczu
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: paczu » wt sty 22, 2008 21:46

greg pisze:paczu, najprościej vag i masz numer błędu czyli który sygnał nie przychodzi - wszystkie sygnały idą jednym kablem
ale cały problem w tym, że z którychś drzwi albo klapy sygnał przychodzi ciągle, ciągle świeci się kontrolka otwartych drzwi i nie mogę uzbroić alarmu. Cały wątek rozkręciłem po to aby dowiedzieć się w jaki sposób najprościej zlokalizować mikroswitcha który się zaciął (najlepiej bez rozbierania wszystkich tapicerek po kolei). Podejrzewam że w takim przypadku Vag nie pokaże błędu, no ale sprawdzę to dla pewności skoro nie ma innego sposobu
Ostatnio zmieniony wt sty 22, 2008 21:48 przez paczu, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » wt sty 22, 2008 22:10

paczu pisze:Podejrzewam że w takim przypadku Vag nie pokaże błędu
pokaże

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”