Temperatura silnika 1.9TD - prośba o pomoc.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura silnika 1.9TD - prośba o pomoc.
Mam pytanie związane z nagrzewaniem się silnika w 1.9TD. Golfa kupiłem niedawno i na trasie wskaźnik temperatury nie dochodzi do połowy tylko do 3/4. O czym to może świadczyć? Czy może być popsuty czujnik temp.? A może diesel jest tak dobrze chłodzony? Bardzo proszę o spostrzeżenia użytkowników 1.9TD? Czy zauważyli coś podobnego? Z góry dziękuję za pomoc...
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
mam golfa III 1.9 TD ostatnio zrobiłem 3000 km na Chorwację (upały!) i wskaźnik nie przekroczył mi 90 stopni, jedynie w korku lekko przekroczył 90 ale wentylatory sie jeszcze nie włączyły ,autko śmigało jak żyleta zero problemów ,a przeciętna temperatura gdzieś do 80 stopni wg wskaźnika
Mam to auto od pół roku i jeszcze nigdy temperatura nie przekroczyła mi 95 stopni!
Mam to auto od pół roku i jeszcze nigdy temperatura nie przekroczyła mi 95 stopni!
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie rozumiem, wskaznik nie odchodzi do polowy tylko przekracza 3/4 - to w koncu sie nie dogrzewa czy sie przegrzewa?? W obu przypadkach zapewe termostat ale powodow moze byc wiecej. Pisanie ze wszystko ok nie jest prawdziwe. Przy niedogrzanym silniku jest wieksze spalanie, przy przwegrzanym moze sie skonczyc na wymianie uszczelki i uszczelniaczy wiec rady kolegow ze tak ma byc sa dla mnie dosc dziwne. Mi tylko raz w autku temp doszla do 110 i mam do wymiany uszczelke No ale coz mozesz zbagatelizowac problem i posluchac innych. Ogolnie powinno byc 90C, w korkach troche wiecej ale wtedy wlanczaja sie wentylatory i zbijaja temp do 90C. Pozdrawiam