Montaż ksenonowych świateł mijania.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- KamilW
- Forum Master

- Kontakt:
Z policja i przepisami to jest tak. Nigdzie nie jest napisane ze auto ktore doposaza sie w ksenony musi miec uklad spryskiwania i samopoziomowanie. Po pierwsze dowod leci za to ze ksenony zaklada sie do lampy w ktorej orginalnie byly zarowki halogenowe. Ale tylko wowczas gdy nie potrafimy na miejscu przywrocic orginalnego stanu, wtedy dostajemy tylko mandat. Pozatym jest kwestia ubezpieczen OC. Nawet jesli ktos spowoduje kolizje i teoretycznie powinniscie dostac odszkodowanie to moze wystapic sytuacja ze rzeczoznawca napisze w protokole po ogledzinach waszego auta "wykryto przeróbki niezgodne z homologacja pojazdu" i wtedy pomachacie odszkodowaniu papa bo wina zostanie przerzucona na was bo wasze auto nie mialo uprawnien do poruszania sie po drogach publicznych. Wiec podstawa tu jest orginalna lampa ktora ma homologacje na palnik. Co do spryskiwaczy to wg mnie powinno sie je montowac poniewaz zabrudzone szklo bardzo rozprasza swiatlo i powoduje razenie jadacych z naprzeciwka. Jakby ktos mial jeszcze jakies watpliwosci to pytac. Nie pisze tego po to zeby zniechecac ale po to zebyscie mieli swiadomosc co moze was spotkac ze strony organow roznego typu rodzaju.
Piotr2 ladnie ci to swieci. Porob i opublikuj wiecej zdjec jak to montowales i jak to wyglada na aucie.
Piotr2 ladnie ci to swieci. Porob i opublikuj wiecej zdjec jak to montowales i jak to wyglada na aucie.
Można kupić uniwersalny zestaw Helli do samopoziomowania. nr 8XX 008 614-011 w intercarsie znalazłem go jakiś czas temu za około 600 PLN. zawiera czujniki , sterownik, i dwa silniki krokowe do regulacji. wtedy gdy mamy założone soczewki (orginalne pod xenon a nie przerobione z H3, H7 itp.) i spryskiwacze mamy prawie legalny zestaw. Prawie gdyż samo szkło reflektora powinno być homologowane do lamp wyładowczych.
Panowie z tego co ja wiem, to samopoziomowanie jest obowiązkowe tylko w momencie gdy nie masz żadnej innej regulacji lamp, a z reguły w każdym samochodzie już teraz jest regulowanie góra-dół lampy i to spełnia taką samą funkcjęGorzej z samopoziomowaniem
fakt spryskiwaczy nie da się ominąć, ale czy "misiaki" zwracją tak na to uwagę ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt sty 22, 2008 16:16 przez Kulon, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Ja gdzies czytalem ze musi byc uklad regulacji, ale moze to byc np. elektryczna regulacja z wnetrza pojazdu tak jak jest w wiekszosci samochodow teraz i w wiekoszosci np. mk3 juz bylo. spryskiwacze powinny byc bo to widac i jak sie trafi policjant ktory bedzie szukal czego zeby sie przyczepic to juz bedzie mial pretekst a regulacji i tak nie widac.
A teraz moje pytanie sa jakies lampy do mk3 homologowane do ksenonu mysle tu o zamiennikach typu in-pro albo cos takiego we w miare przystepnej cenie. pozdrawiam
A teraz moje pytanie sa jakies lampy do mk3 homologowane do ksenonu mysle tu o zamiennikach typu in-pro albo cos takiego we w miare przystepnej cenie. pozdrawiam