popychacze zaworow 1.4 16v
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
popychacze zaworow 1.4 16v
witam!
witam wszystkich jestem nowy na forum
dzis dowiedzialem sie ze w silniku stukaja mi "szklanki".
jaki moze byc orientacyjny koszt ich wymiany (bo pewnie trudno bedzie zdiagnozowac ktory popychacz stuka)
objawy uszkodzenia sa takie ze slychac stukanie z silnika- na wolnych obrotach dosc mocno, a przy wysokich slabiej....
olej 5w40...
czy zmiana oleju np na 10w zlagodzi stuki czy wrecz przeciwnie?
pozdrawiam
witam wszystkich jestem nowy na forum
dzis dowiedzialem sie ze w silniku stukaja mi "szklanki".
jaki moze byc orientacyjny koszt ich wymiany (bo pewnie trudno bedzie zdiagnozowac ktory popychacz stuka)
objawy uszkodzenia sa takie ze slychac stukanie z silnika- na wolnych obrotach dosc mocno, a przy wysokich slabiej....
olej 5w40...
czy zmiana oleju np na 10w zlagodzi stuki czy wrecz przeciwnie?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2008 13:51 przez kondziu2000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
Re: popychacze zaworow 1.4 16v
witam
dziekuje za odpowiedzi.
u mnie stuka caly czas. olej jak wspomnialem full syntetyk 5w40w (taki chyba zaleca VW)
w dalszym ciagu jednak nie dowiedzialem sie jaki jest orientacyjny koszt wymiany (czytalem tylko ze szklanki sa od 20zl/szt) ile moze kosztowac robocizna/ ewentualnie jak bardzo jest to skomplikowana operacja ?
pozdrawiam
ps kiedys znajomy mechanik stwierdzil ze te silniki tak maja, inny ze szklanki do wymiany....
dziekuje za odpowiedzi.
u mnie stuka caly czas. olej jak wspomnialem full syntetyk 5w40w (taki chyba zaleca VW)
w dalszym ciagu jednak nie dowiedzialem sie jaki jest orientacyjny koszt wymiany (czytalem tylko ze szklanki sa od 20zl/szt) ile moze kosztowac robocizna/ ewentualnie jak bardzo jest to skomplikowana operacja ?
pozdrawiam
ps kiedys znajomy mechanik stwierdzil ze te silniki tak maja, inny ze szklanki do wymiany....
nie wiem ile za wszystko, ale samo odklejenie górnej pokrywy zaworów to koszt 180zł - tyle kosztuje nowy silikon (bez robocizny) który potem użyjesz do przyklejenia tej pokrywy.kondziu2000 pisze:nie dowiedzialem sie jaki jest orientacyjny koszt wymiany
Zdjęcie tej pokrywy (lub sama wymiana popychaczy) oznacza rozpięcie rozrządu a to pracochłonne i kosztowne.
Za wszystko, hmm 1 kilozł może być mało, ale to tylko sufitologia.
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2008 12:52 przez majki75, łącznie zmieniany 2 razy.
majki
koszt naprawy w jasle to okolo 160 zl.tez mi stukalo i wymienilem komplet popychaczy.pomoglo na jakis miesiac.i znow puka niewiem dlacze-jaki moze byc powod tego ???
[ Dodano: 10 Sie 2009 21:43 ]
na wielu forach spotkalem sie z opisem ze to stuka tlok-ale niewydaje mi sie ze we wszystkich przypadkach.jezeli u mnie pomoglo to cos daje do myslenia.mam duzo znajomych ktozy slyszeli te stuki a po wymianie kazdy mowil ze to nieten silnik.slyszalem opinie od mechanikow ze to moze byc wyrobione gniazdo popychacza ktore przepuszcza olej.sam juz niewiem-ale jesli teraz dojdzie do wymiany to sam to zrobie bo za bardzo juz nieufam mechanikom.a jak co to trzeba byc caly czas przy nim i patrzec mu na rece jesli cos sie kuma.
[ Dodano: 10 Sie 2009 21:43 ]
na wielu forach spotkalem sie z opisem ze to stuka tlok-ale niewydaje mi sie ze we wszystkich przypadkach.jezeli u mnie pomoglo to cos daje do myslenia.mam duzo znajomych ktozy slyszeli te stuki a po wymianie kazdy mowil ze to nieten silnik.slyszalem opinie od mechanikow ze to moze byc wyrobione gniazdo popychacza ktore przepuszcza olej.sam juz niewiem-ale jesli teraz dojdzie do wymiany to sam to zrobie bo za bardzo juz nieufam mechanikom.a jak co to trzeba byc caly czas przy nim i patrzec mu na rece jesli cos sie kuma.
pociosek
ile????majki75 pisze:nie wiem ile za wszystko, ale samo odklejenie górnej pokrywy zaworów to koszt 180zł - tyle kosztuje nowy silikon (bez robocizny) który potem użyjesz do przyklejenia tej pokrywy.
to pod ta pokrywe nie kladzie sie uszczelki?? i ew. zeby bylo szczelniej, to nakitowac silikonu... i koszt takiej zabawy to ok 25-30zl w zaleznosci gdzie sie kupi i jaka uszczelke...
a co do szklanek, to koszt ok 20zl/sztuka, mozesz sobie na allegro sprawdzic, jakbys juz wymienial to kupuj firmy INA.
Ostatnio zmieniony pn sie 10, 2009 21:47 przez haps, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3097349#3097349 koledzy zobaczcie co jest przyczyna stukow w naszych autkach-
pociosek