Ukł. napędowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
KONDZIO222
- Użytkownik

- Kontakt:
Ukł. napędowy
Zepsuł mi się golf mkII i nie wiem co to może być
zagadką jest że stuka jakby posypał się któryś z przegubów tak właśnie strzela i stuka tylko że dzieje się to wtedy gdy zrobię nim ok 50km na wprost oraz przy skretach w prawo i lewo, czasem kierownicę mi chce wyrwać z ręki byłem u mechanika ale nie wie co to jest,mówił że przeguby mam ok. i luzu na półosi też nie ma - rano jak wsiadam to nic nie stuka nie puka pomóżcie bo do domu mam kawał drogi z Piły,chyba że ma ktoś namiary na dobrego mechanika w Pile.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
mój tok rozumowania:
ewidentnie ten objaw zależy od temperatury "czegoś"-> wraz ze zmiana temperatury zmienia sie gęstosć oleju , im cieplej tym olej rzadszy -> im rzadszy olej tym łatwiej dochodzi do zerwania filmu olejowego a tym samym do braku smarowania -> jesli przeguby zostały wyeliminowane to kolejną rzeczą po drodze wymagającą smarowania jest mechanizm różnicowy -> zepsuty mechanizm róznicy, jesli cos tam przemielio w srodku może czasem łapac tylko na jedno koło a wtedy będzię szarpało kierownicą co ma u Cebie miejsce
sprawdzilbym też skrzynię ale tu nie zgadzałby się objaw z szarapniem kierownicą
sprawdziłbym maglownicę, która może powodowac że czasem szarpnie jeśli listwy zębate są zorane. Te same liswty mogą zgrzytać przy skrętach jeśli jakiś jej fragment się oderwał.
sprawdź tez jakość i stan oleju w skrzyni
ewidentnie ten objaw zależy od temperatury "czegoś"-> wraz ze zmiana temperatury zmienia sie gęstosć oleju , im cieplej tym olej rzadszy -> im rzadszy olej tym łatwiej dochodzi do zerwania filmu olejowego a tym samym do braku smarowania -> jesli przeguby zostały wyeliminowane to kolejną rzeczą po drodze wymagającą smarowania jest mechanizm różnicowy -> zepsuty mechanizm róznicy, jesli cos tam przemielio w srodku może czasem łapac tylko na jedno koło a wtedy będzię szarpało kierownicą co ma u Cebie miejsce
sprawdzilbym też skrzynię ale tu nie zgadzałby się objaw z szarapniem kierownicą
sprawdziłbym maglownicę, która może powodowac że czasem szarpnie jeśli listwy zębate są zorane. Te same liswty mogą zgrzytać przy skrętach jeśli jakiś jej fragment się oderwał.
Ostatnio zmieniony pt sty 18, 2008 20:19 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KONDZIO222
- Użytkownik

- Kontakt:
sas dzięki za odpowiedź jeśli chodzi o olej w skrzyni biegów to go wymieniałem Texaco kupę kasy dałem za niego, jakieś 1.5 roku temu i nic się nie działo wszystko ładnie chodziło olej jest- pod koniec wakacji sprawdzałem stan.sas_gti pisze:sprawdzilbym też skrzynię ale tu nie zgadzałby się objaw z szarapniem kierownicą
Było MK II GTI jest A6 quattro TDI
-
KONDZIO222
- Użytkownik

- Kontakt:
przeguby wew. też mechanik sprawdzał i powiedział, że jest bardzo mały luz na półosi wykluczył tobettek pisze:a moze przeguby wewętrzne - te przy samej skrzyni?
[ Dodano: 23 Lut 2008 20:26 ]
chłopaki sam sie za to wziąłem bo już mnie szlag trafiał zacząłem sprawdzać od najprostrzych rzeczy przyczyną był walnięty lewy przegub zew.
Było MK II GTI jest A6 quattro TDI