wspomaganie, maglownica??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

wspomaganie, maglownica??

Post autor: papaj » śr sty 16, 2008 17:55

witam zwracam się z prośbą o diagnoze mianowicie problem polega na tym ze gdy skręcam w lewo kiera chodzi normalnie, gdzy w prawo to musze już krecic dwoma rekami, dzisiaj naciągnolem pasek na pompie wspomagania, a miesiąc temu zalałem nowy płyn firmy FEBI i dalej to samo dodam że pompa wydaje dziwne dzwieki tak jakby sie juz konczyła, no ale gdyby byla walnieta to chyba w obie strony by się ciężko kręciło, czy to może coś z maglownicą? czy jeszcze moze byc coś innego?

http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr sty 16, 2008 18:36

luz na maglu daje się ponoc kasować tylko z jednej strony (lewej lub prawej względem połozenia środkowego, juz nie pamiętam) wiec możliwe że komuś wczesniej zaczął stukać magiel i skasował luz tylko tam gdzie sie dało, tj z jednej strony a jesli dociągnał śrubę regulacyjną za mocno to objaw będzię taki ze w jedną stronę będzie się ciężej kręciło i kiera może słabiej wracać
wycie pompy w VW to jest raczej normalne i jak pompa zaczyna wyć to równie dobrze może pochodzić jeszcze z 5 lat. No a u Ciebie to wyje raczej dlatego że jest jej po prostu zbyt ciężko bo ktoś za mocno dociągnął zebatki (no ale to tylko teza)

Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: papaj » śr sty 16, 2008 18:41

sas_gti pisze:luz na maglu daje się ponoc kasować tylko z jednej strony (lewej lub prawej względem połozenia środkowego, juz nie pamiętam) wiec możliwe że komuś wczesniej zaczął stukać magiel i skasował luz tylko tam gdzie sie dało, tj z jednej strony a jesli dociągnał śrubę regulacyjną za mocno to objaw będzię taki ze w jedną stronę będzie się ciężej kręciło i kiera może słabiej wracać
a jak sprawdzić luz na maglownicy? mi tam raczej nic nie stuka i gdzie są te śrubki regulacyjne? moze faktycznie jest za mocna dociągnieta to bym ją popuscił i sprawdzil co się bedzie działo

http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr sty 16, 2008 18:48

jak auto stoi, silnik jest zgaszony to po porstu poruszaj energicznie kierownicą na zmianę w lewo i prawo. Jak coś stuka/ czuć stuk na kierze to znaczy że masz luz gdzies w ukłądzie kierowniczym (moze to byc luz na listwach magla, luz na końcówkach drążków kier, na drążkach kier, lub na jednym z dwóch krzyżaków łącznika kolumny z maglem)
Śruba regulacyjna znajduje się obok wejścia kolumny kierowniczej do przekładni. poszukaj na forum a znajdziesz, sciagniej serwisówke itp

Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: papaj » śr sty 16, 2008 19:41

sprawdzałem, luzow zadnych nie ma na bank a poza tym dwa tyg temu byl na przegladzie i wyeliminowalem lazy wymieniajac sworznie wachacza, a dostęp do tej śruby jest od spodu czy od środka auta?

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr sty 16, 2008 20:13

po pierwsze to mylisz układ kierowniczy z zawieszeniem. Wahacze itp to zawieszenie a my mówimy tu o ukladzie kierowniczym, który jest osobnym ukłądem nie majacym z tamtym nic wspólnego.
Śruba jest on gory magla a dostęp jest od dołu, jednka jest on fatalny.

jesli moja teza o zbyt mocno dociągniętej zębatce by sie sprawdziła to oczywiste jest ze żadnych luzów mieć nie będziesz. Wlasnie o to chodzi ze ktos mógł tak mocno dociągnac zębatki (np auto szło wkrótce na sprzedaż) że wyeliminował luzy ale przesadził i teraz ciężko ci się kręci kierą.
wszystko wskazuje wlasnie na to ze ktos tak zrobil (bo nie ma luzow a w jedną strone sie kreci duzo ciezej)

btw (nie obrażaj się tylko ) powiem Ci ze jeśli w rozmowę o układzie kierowniczym włączasz tuleje wahaczy i pytasz czy do magla jest dostęp z kabiny to raczej odradzał bym Ci przeprowadzanie tej regulacji samemu bo po porstu to Cie może przerosnąć i nie dasz rady a tylko porozkręcasz auto. Poza tym ktos to tak mocno dociągnął w jakimś konkretnym celu (celem tym prawdopodobnie było skasowanie masakrycznego luzu) wiec poluzowanie naciągu listew najprawdopodobniej bedzie skutkowało tym że krecić sie będzie normalnie ale luz powróci .
Ostatnio zmieniony śr sty 16, 2008 20:18 przez sas_gti, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: papaj » śr sty 16, 2008 20:28

spoko nie gniewam sie, wiem gdzie jest magiel w aucie :bigok: i naprawde bardzo zadko odwiedzam warsztaty naprawcze, a zawieszenie zostalo wtracone w temat bo podczas ruchu kiera byly stuki na zworzniu wachacza. Mysle ze jednak podejme probe wyregulowania tej śruby jak sie uda to spoko a jak nie to cóż... :grrr:
Ostatnio zmieniony śr sty 16, 2008 21:15 przez papaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr sty 16, 2008 20:46

a to przepraszma, zycze powodzenia w taki mrazie i nie zapomnij napisac po wszystki mco to było bo niedokończone tematy bez rozstrzygnięcia to najgorsze zło na forum :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”