[MK3]Wymiana obudowy filtra kabiny /ABU

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

[MK3]Wymiana obudowy filtra kabiny /ABU

Post autor: Kiler » śr sie 10, 2005 10:59

Witam!
Jako, że autko mam od niedawna, poprzedni właściciel nie miał pojęcia czy w ogóle wymieniał ten filtr a zaczęło mi jechać z wentylacji, postanowiłem wymienić ww. filtr. Tak jak to jest opisane w FAQ, odkręciłem podszybie, wyciągałem filtr.. i mało się nie załamałem... Prawie gnił :jezor: Mój golf to '93 ABU, wiec filtr ma taki dziwny kształt - półkole i równie dziwnie kosztuje - od 90(allegro) do 110(sklep). "Normalny filtr - 30 - 40 zł. Kiedy pytałem o filtr, gość w sklepie powiedział, że wielu ludzi z tym rocznikiem odkręca starą "bazę"(plastikową podstawkę) filtra i kupuje bazę prostokątną/normalną. Baza 45zł + ramka do włożenia filtr 30zł + nowy filtr 35 - 110zł. Cena podoba a kolejne wymiany w ludzkiej cenie. W związku z ty mam pytanie: czy ktoś z was robił cos takiego i co o tym myślicie.

PS. Nową bazę i ramkę można tez dostać na szrocie za 20zł i wtedy koszt jest naprawdę niski. Z drugiej strony tego filtra nie wymienia się aż tak często. Co do otworów pod śruby, sprzedawca powiedział, że są takie same…

Pozdr.

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
deSpool
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: deSpool » śr sie 10, 2005 13:06

Mam ten sam problem :) ...w jednym ze sklepow powiedzieli mi, ze moga ten polkolisty sciagnac za jakies 60pln nowy (nie pamietam nazwy firmy), Filtrony faktycznie ok 100pln kosztuje. Za 60pln to chyba nie warto robic roszad z podstawka.

Dowiem sie, zmeinie, napisze co i jak...

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » sob wrz 10, 2005 12:17

Problem rozwiązałem i opis umieściłem w FAQ.

Pozdr.

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob wrz 10, 2005 13:16

deSpool pisze:Mam ten sam problem :) ...w jednym ze sklepow powiedzieli mi, ze moga ten polkolisty sciagnac za jakies 60pln nowy (nie pamietam nazwy firmy), Filtrony faktycznie ok 100pln kosztuje. Za 60pln to chyba nie warto robic roszad z podstawka.

Dowiem sie, zmeinie, napisze co i jak...
Mozesz podac sklep w ktorym maja te półkoliste?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”