Montaż ksenonowych świateł mijania.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Montaż ksenonowych świateł mijania.

Post autor: KamilW » wt sty 15, 2008 13:38

Witam.

Bez zbędnego wstępu. Zakupiłem zestaw ksenonów z Audi. Są przetwornice Hella, i żarówki OSRAM D2S. Zestaw używany ale całkowicie sprawny. Cena 500 zl. Wydaje mi się że lepiej jest mieć używane ale firmowe niż nowe "no name" z chin.

Poniżej foto zestawu.

Obrazek

A tutaj mamy kilka porównań, żarówki zostały zamontowane we wkładzie z soczewka która orginalnie obsługuje żarówki H7. Na gorze obraz z orginalnej homologowanej żarówki H7, poniżej z takiej samej soczewki z zamontowanym palnikiem.

Obrazek

Obrazek

Tutaj rozkład światła z soczewki z palnikiem:

Obrazek

Tutaj rozkład światła z soczewki z żarówka H7:

Obrazek

Rozkład światła oceńcie sami. Jak tylko przyjdą mi lampy to pokaże jak zamontować palniki w lampach tak żeby wszystko poprawnie świeciło.

Awatar użytkownika
MaxsteRR
Czarna chmura
Czarna chmura

Post autor: MaxsteRR » wt sty 15, 2008 21:13

Miałem kupić właśnie ten zestaw ale dorwałem Bi-xenony Hella z Audi A8 za 450 zł :food:
Używki ale tak jak napisałeś sprawne i firmowe ;)

Już zamontowałem je w lampach ;) Fotki w linku w podpisie ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt sty 15, 2008 21:36

hej.tez sie przymiezam do zakupu xenonow.tylko ja niewiem juz ***** co myslec.mowia ze soczewki lipnie swieca a mi sie podobają.chce xenony i na soczewkach fajnie wyglada.znow niby slabo swieci.lub xenony na zwyklych lampach zamocowac co mam.ale ringi mi sie podobaja co tu wymyslec...

Awatar użytkownika
MaxsteRR
Czarna chmura
Czarna chmura

Post autor: MaxsteRR » wt sty 15, 2008 21:46

piotr2 pisze:hej.tez sie przymiezam do zakupu xenonow.tylko ja niewiem juz ***** co myslec.mowia ze soczewki lipnie swieca a mi sie podobają.chce xenony i na soczewkach fajnie wyglada.znow niby slabo swieci.lub xenony na zwyklych lampach zamocowac co mam.ale ringi mi sie podobaja co tu wymyslec...
Jak skończę u siebie mogę podjechać i zobaczysz jak świecą ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt sty 15, 2008 21:52

MaxsteRR, tylko część niechce sie przyznac do tego ze gorzej.xenony niby lepiej swieca ale nie na soczewkach a na 'zwyklych' lampach.

Awatar użytkownika
MaxsteRR
Czarna chmura
Czarna chmura

Post autor: MaxsteRR » wt sty 15, 2008 21:56

piotr2 pisze:MaxsteRR, tylko część niechce sie przyznac do tego ze gorzej.xenony niby lepiej swieca ale nie na soczewkach a na 'zwyklych' lampach.
No tak... przeczytałem gdzieś że soczewka pochłania do 20 % wytwarzanego światła...
Ale po pierwsze posiada wyraźną granicę swiatło cienia i nie oślepia aż tak bardzo, a po drugie mam krótkie i długie montując bi-soczewke :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » wt sty 15, 2008 22:07

KamilW pisze:Wydaje mi się że lepiej jest mieć używane ale firmowe niż nowe "no name" z chin
i to się chwali
MaxsteRR pisze:przeczytałem gdzieś że soczewka pochłania do 20 % wytwarzanego światła...
Ale po pierwsze posiada wyraźną granicę swiatło cienia i nie oślepia aż tak bardzo
panowie z reguły każdy montuje xenon dla wyglądu i troche dla samego światła, jeżeli chodzi o wygląd to soczewka zostawia daleko w tyle xenon montowany w samym reflektorze

ale ogólnie polecam xenon orginalny, ja kupiłem lampy orginalne soczewkowe do golfa IV i powiem że mnie się podoba
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt sty 15, 2008 22:09 przez Kulon, łącznie zmieniany 1 raz.

Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
MaxsteRR
Czarna chmura
Czarna chmura

Post autor: MaxsteRR » wt sty 15, 2008 22:10

kulon-x pisze: panowie z reguły każdy montuje xenon dla wyglądu i troche dla samego światła, jeżeli chodzi o wygląd to soczewka zostawia daleko w tyle xenon montowany w samym reflektorze
Dokładnie :)
Dlatego montuję soczewki bi...
I nawet jeśli soczewka z xenonem gorzej świeci niż xenon w zwykłej lampie to i tak jest o niebo lepiej niż na żarówkach H4 i innych halogenowych

Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt sty 15, 2008 22:13

kulon-x, ale kiedy ci lepiej droge oswietlalo?niepatrzac na fajny efekt z przodu

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » wt sty 15, 2008 23:58

MaxsteRR pisze:Miałem kupić właśnie ten zestaw ale dorwałem Bi-xenony Hella z Audi A8 za 450 zł
Używki ale tak jak napisałeś sprawne i firmowe
ja nie chcialem BI bo w lampie BMW nie ma na nie miejsca.
piotr2 pisze:hej.tez sie przymiezam do zakupu xenonow.tylko ja niewiem juz ***** co myslec.
sam musisz zadecydowac. Wiesz ja na forum BMW tocze boje z ludzmi ktorzy maja bemki za 200 tys zl i im nie zal dac 4000 zl za firmowy zestaw a innym mowia zeby nie montowali bo to wies. Ogolnie slabia mnie bo sie Auto Swiata naczytali i mysla ze sa bardzo uczeni w pismie :)
piotr2 pisze:mowia ze soczewki lipnie swieca a mi sie podobają.chce xenony i na soczewkach fajnie wyglada.znow niby slabo swieci.lub xenony na zwyklych lampach zamocowac co mam.ale ringi mi sie podobaja co tu wymyslec...
ja ci polecam tylko soczewki, daja bardzo dobry rozklad swiatla (nie oslepiaja i dobrze oswietlaja droge). Pozatym palnik ksenonowy daje jakies 100% wiecej swiatla niz zarowka. Wiec nawet jak ci soczewka zje 20% to i tak bedziesz 80% do przodu na swietle.

Awatar użytkownika
zllew
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zllew » ndz sty 20, 2008 20:53

Witam. Nie dawno zakupiłem golfa mk4 i zastanawiam się nad założeniem ksenonów. Jestem w tej dziedzinie laikiem więc zapytam: czy taka operacja wiąże się z wymianą przednich lamp na jakieś specjalne?? Pozdrawiam

<ZeRkNiJ>
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1783458#1783458

Awatar użytkownika
MaxsteRR
Czarna chmura
Czarna chmura

Post autor: MaxsteRR » ndz sty 20, 2008 20:59

zllew pisze:Witam. Nie dawno zakupiłem golfa mk4 i zastanawiam się nad założeniem ksenonów. Jestem w tej dziedzinie laikiem więc zapytam: czy taka operacja wiąże się z wymianą przednich lamp na jakieś specjalne?? Pozdrawiam
O ile się nie mylę do MK IV są zestawy oryginalnych homologowanych xenonów z systemem poziomowania ale to koszt ponad 2 000 zł :kac:
Można kupić zestaw HID z allegro... z tym że nie mając soczewek xenonowych będziesz oślepiał jadących z naprzeciwka a i światło nie będzie dobrze rozproszone :

Obrazek

A powinno być tak:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
zllew
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zllew » ndz sty 20, 2008 21:07

Dla mnie nie ma nic gorszego niż ślepiące auto jadące z przeciwka... :grrr: tak więc zostanę jednak przy zwykłych żarówach. Thx za info

<ZeRkNiJ>
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1783458#1783458

Awatar użytkownika
MaxsteRR
Czarna chmura
Czarna chmura

Post autor: MaxsteRR » ndz sty 20, 2008 21:11

zllew pisze:Dla mnie nie ma nic gorszego niż ślepiące auto jadące z przeciwka... :grrr: tak więc zostanę jednak przy zwykłych żarówach. Thx za info
Możesz tez pobawić się tak jak ja :P
Zamontowałem oryginalny zestaw Bi-xenonów Hella z Audi A8... Nie dość, że światło jest genialne, linia światłocienia jest taka jak powinna być, czyli jak na drugim foto, nie oślepia no i mam długie i krótkie ;)

Foty są w linku w moim podpisie ;)
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2008 21:12 przez MaxsteRR, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”