[mkII GTD] olej opałowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mkII GTD] olej opałowy
witam. szukam rzetelnych opinii na temat oleju opałowego, bo jak tak dalej pójdzie to ropa bedzie kosztować 4 zł i przy przebiegach jakie robie trza bedzie znaleźć alternatywe
co siada i mniej więcej w jakim czasie...wtryski, pompa...co dolewać itd...na razie zastanawiałem sie nad mieszaniem na razie pół na pół, co wy na to ??

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
Olej opałowy z pewnego źródła jest tak samo dobry jak olej napędowy. Zalecałbym Ci kupowanie z Orlenu bądź z PB. Miałem kiedyś VW Polo z silnikiem 1.3D zrobilem ponad 20.000km na czystym opale. Oczywiście możesz mieszać. Jedni dolewają miksolu w proporcji 1:100. Mój wujek jeździ Passatem z silnikiem 1.6D z przebiegiem około 500.000km na opale już 7 lat i nic nie dolewa. Wszystko kwestia gustu. Ja nic bym nie dolewał.
Volskwagen - Das Auto.
w miesiącu robie jakieś 3-4 tysiące przy oszczędnej jeździe 

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Napisz coś więcej jeśli możesz....k631 pisze:witam opał jak najbardziej częstrza wymiana filtra paliwa +do tego miksol jak pompa jest rotacyjna, a jeśli żędówka to bez problemu
p.s a nafta lotnicza to rarytas dla twojego dieselka.
A jaką ma np. silnik VW 1.9 TD z Golfa, Audi, bądź PAssata???
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
- andrz3j
- Mały gagatek
- Kontakt:
....Rozważajac tylko kwestie oszczędności... Pomijając inne kwestie ..
Do zwykłego Diesla lałbym opał, sam myslałem o kupnie jakiegos Goofiego 1 lub 2 Diesel. Ale obecnie pracuje na miejscu i do pracy mam 50 m. Opał ma więcej zanieczyszczeń niż olej napędowy, okapcają się końcówki wtrysków, szybciej siadaja. Częstsza wymiana filtra, częstsze siadanie wtryskow (o ile to odczujesz
)
Do zwykłego Diesla lałbym opał, sam myslałem o kupnie jakiegos Goofiego 1 lub 2 Diesel. Ale obecnie pracuje na miejscu i do pracy mam 50 m. Opał ma więcej zanieczyszczeń niż olej napędowy, okapcają się końcówki wtrysków, szybciej siadaja. Częstsza wymiana filtra, częstsze siadanie wtryskow (o ile to odczujesz

Olej opałowy.
Witam.Dwa lata jeżdżiłem UNO 1.3D na oleju opałowym, tankowałem na stacji gdzie pompiarz dolewał miksolu.W zimie w zależności od mrozu dolewałem benzyny w.g. tabelki
którą miał kolega z Forda.Na opale silnik klepał trochę ciszej i o grubość wskazówki pokazywał wyższą temperaturę.Do końca chwaliłem olej opałowy.Pozdrawiam,Andrzej.
którą miał kolega z Forda.Na opale silnik klepał trochę ciszej i o grubość wskazówki pokazywał wyższą temperaturę.Do końca chwaliłem olej opałowy.Pozdrawiam,Andrzej.
-
- Gadatliwa bestia
Ja czasem moją mk II 1,6 D jeżdziłem na opale jak kupowałem po 2 zł, teraz chcą za litr opału 3 zł to mam to w dupie wplę lać ON na stacji w Katowicach na Shelu za 3,66, jeżdzę do pracy 75 km dziennie w jedną stronę a na trasie którą jeżdzę dziennie nawet osobówki sprawdzają na czy jeżdzą wię c nie będę sie narażał za 60 groszy mandatem w wysokości nawet 1000 zł, ale opał jest ok!!!!!!!! Pod warunkiem skąd jest? Zeby nie było więcej rozpuszczalnika niż opału. 

- andrz3j
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dzisiaj rozmawaiłęm z kumplem którego ojciec leje do kombajnów opał, traktorów i do swojej E klassy
. Zdaniem jego ojca jak wymieniaja filtr to lepiej wyglada niz po oleju napedowym pod warunkiem ze pochodzi z dobrego zródła. Ma w gospodarstwie własna stace benzynową na 4000 litrów i same diesle.

Jeśli ktoś mnie wyprzedza tzn. że jedzie za szybko...