Dziwny dźwięk
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwny dźwięk
Od jakiegoś czasu jak temperatury spadły poniżej 0, jak odpale do chwili zagrzania sie, choć nie ma reguły nieraz wcześniej już go nie słychać wydowbywa sie jakiś dziwny dźwięk tylko na wolnych obrotach, na początku myślałem ze jakiś pasek się ślizga ale to nie to. Dźwięk jest cykliczny, równomierny ( nie wiem jak go opisac )wydobywa sie gdzieś z okolicy rozrzadu, tak przynajmniej słychac z tej strony.
Ale dzisiaj było dużo cieplej i słychac to samo W sumie to nie ma reguły kiedy słychac, ale bardziej jak jest zimno i postoi troche.
Przy ostatniej zmianie oleju tzn 5kkm zalałem go Mobilem 10W a wczesniej jeździłem na 5W, może to ma jakies znaczenie.
Co to może być i czy to coś poważnego?
Cięzko wytłumaczyć ten dźwiek no ale może ktoś miał cos podobnego, zanim bym dojechał do mechanika pokazać mu tu to pewnie juz tego nie było by słychac.
Ale namieszałem
Ale dzisiaj było dużo cieplej i słychac to samo W sumie to nie ma reguły kiedy słychac, ale bardziej jak jest zimno i postoi troche.
Przy ostatniej zmianie oleju tzn 5kkm zalałem go Mobilem 10W a wczesniej jeździłem na 5W, może to ma jakies znaczenie.
Co to może być i czy to coś poważnego?
Cięzko wytłumaczyć ten dźwiek no ale może ktoś miał cos podobnego, zanim bym dojechał do mechanika pokazać mu tu to pewnie juz tego nie było by słychac.
Ale namieszałem
Ostatnio zmieniony sob sty 12, 2008 21:01 przez marrcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymieniałem sam napinacz dokładnie rok temu, ale dźwięk wtedy się różnił od tego a ucichał jak kluczem imbusowym trzymałem za śrube.
A jak sie upewnić ze to ta rolka?
A jak sie upewnić ze to ta rolka?
Ostatnio zmieniony sob sty 12, 2008 21:14 przez marrcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
ja odkręciłem bez żadnych problemówmarrcin pisze:Dzisiaj z ciekawości chciałem spróbować jak to pójdzie odkrecenie tej śruby i chyba bedzie problem bo w każdą strone kręci sie tak samo
u mnie również jest świerszczyk nie wiem co to ale będę wymieniał po kolei .... jest tak głośny że nie da się zlokalizować skąd dobiega ale klekot diesla to pikuś ... po prostu go nie słychać jak to napierdzielamisiek10111 pisze:marrcin czy to jest dzwięk podobny do "świerszcza"?
uderz do jaszczura on ma ten sam problem i wymiana rolki nie pomogła
ja podejrzewam nie współośowość kółek zębatych i stąd ten dżwięk
nawet wymiana paska micro nie pomaga
Wiem ze to kółko świszczało u mnie
Ostatnio zmieniony pn sty 14, 2008 23:32 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem coś na ten temat z autopsji.... u mnie tak napierdzielało koło ze sprzęgłem sprężarki klimatyzacji.damcio151 pisze:u mnie również jest świerszczyk nie wiem co to ale będę wymieniał po kolei .... jest tak głośny że nie da się zlokalizować skąd dobiega ale klekot diesla to pikuś ... po prostu go nie słychać jak to napierdziela