problem z elektryczną tylną szybą

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lukasz_karas
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z elektryczną tylną szybą

Post autor: lukasz_karas » pn sty 14, 2008 20:43

witam
mój kolejny problem to elektryczna tylna szyba. Nie chce sie zamykać, działa tylko otwieranie. Słychać że silniczek pracuje ale nie podnosi jej, gdy sam podniosę ją ręką to da się zamknąć z przełącznika. Wydaje mi się że może spadła z jakiegoś trybu. Moje pytanie to jak mogę się dostać sam do tego żeby to sprawdzić???
z góry dzięki

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn sty 14, 2008 21:35

linka sie urwała, kupisz nowy mechanizm podrobę bez silnika i założysz ze starym silnikiem. Musisz wyjąć cały mechanizm. Opisów mnóstwo na forum. 2 śróby przy prowadnicy jedna przy silniku, jedna lub dwie przy mocowaniu uchwytu linki do szyby i wypięcie wtyczki od silnika. Szybę trzeba podeprzeć czymś żeby nie spadła jak wyjmiesz mechanizm

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

lukasz_karas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukasz_karas » pn sty 14, 2008 22:10

z tego co się orientuje to linka do opuszczania i podnoszenia szyby jest jedna, wiec skoro mi opuszcza szybę to nie mogła się chyba urwać czy sie mylę ???

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn sty 14, 2008 22:20

ano mylisz się, linka jest nawijana na bęben w silniku z dwóch stron (podnoszenie i zamykanie), jeśli z jednego się urwie to z drugiego może działać dalej. Druga opcja, jest taka, że bęben ma obrobioną zębatkę .Nie ma co gdybać bo bez wyjęcia i tak nie naprawisz. Włóż palec z tyłu za prowadnicę, w niej wyczujesz linkę. jeśli po jednej stronie mocowania szyby ma luz a po drugiej nie to z tej strony co ma luz jest urwana, jeśli po obu stronach jest napięta tomożliweże zębatka obrobiona.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”