Obroty na jałowym

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Obroty na jałowym

Post autor: nerlst » ndz sty 13, 2008 23:37

Witam

Podobno problem z obrotami w GX to standard. Niestety po długiej bezawaryjnej jeździe u mnie również ten problem się ujawnił. Przeszukałem forum, przeczytałem wiele tematów na ten temat i mniej więcej wiem co mam sprawdzać. Ale chciałem opisać mój konkrety przypadek, może ktoś miał podobny i problem da się szybko rozwiązać. Od jakiegoś czasu samochodem szarpało na biegu jałowym po rozgrzaniu silnika dość delikatnie, tzn. obroty nie latały jak szalone tylko co jakiś czas od 900 do 950obr/min, nie zwracałem na to za bardzo uwagi, na zimnym silniku wszystko oki 1000 i ani drgną. Dzisiaj pokusiło mnie trochę pogonić auto i przez jakiś czas jechałem 130-140km/h. Zgasiłem samochód na chwile, odpaliłem i obroty na jałowym 1500-1600obr/min, mam automatyczną skrzynie biegów i przy takich obrotach szybko ją rozwalę przy przełączaniu z N na D. Teraz odpaliłem samochód i obroty ok 1000-1100obr/min na zimnym silniku, skrzynie nie szarpie przy takich obrotach przy zmianie z N na D, rozgrzałem do normalnej temp. silnik i teraz na jałowym 2000obr/min :/ Domyśla się ktoś co może być przyczyną? Może w wyniku drgań poluzowała się jakaś śrubka od regulacji?

pzdr

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » pn sty 14, 2008 00:33

Witam :D
Jak mozna wycyztac w serwisówce regulacji moga dokonywac tylko doswiadczeni mechanicy. Ty masz KE jetronic.
Ale ja bym sie sklonil do tego co mozna samemu wymienic. Czujnik niebieski pokazany na rys. ponizej. On podaje info o temp silnika , wiec moze pada i na ciepłym auto zwieksza obrotki. Wyjmij wtyczke i sprawdz czy autko zmieni obroty.
Oto fotka >>
Obrazek

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nerlst » pn sty 14, 2008 14:57

Maćkooo ten rysunek nie jest czasem od Digifant? U mnie ten czujnik jest w innym miejscu, odpiąłem go i silnik zgasł, baz tego czujnika da się tylko odpalić samochód przy wciśniętym pedale przyspieszania i jeśli już to dziwnie pyrcia jakby nie na wszystkie gary. Odpiąłem aku, poczekałem chwile, odpaliłem i niby wszystko oki, ale po 7km to samo. Teraz przez przypadek zobaczyłem, że naderwany jest przewód od zaworu rozruchowego, może tu jest przyczyna, zlutuje go, zresetuje kompa i zobaczymy co będzie.

pzdr

[ Dodano: 14 Sty 2008 19:17 ]
Niestety nic to nie pomogło. Jutro próbuje dalej.

[ Dodano: 15 Sty 2008 12:28 ]
Zrobione :grin: Sprawdziłem miernikiem czujnik sterujący dawką paliwa w zależność od temp. silnika i wszystkie pomiary zgodne z książką, więc zacząłem szukać dalej, pomyślałem o sondzie lambda, szedłem wzrokiem po kabelku i patrze, a tu zwisa jakiś urwany inny kabelek. Okazało się, że był od sterowania zaworem dodatkowego powietrza, połączyłem i malina :grin: Wniosek taki, że w starych autach w razie usterki, trzeba najpier posprawdzać wszystkie kabelki.

pzdr

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”