jaak sprawdzic czy prawidłowo dziala klapka cieple/zimne ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

MaciejW
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

jaak sprawdzic czy prawidłowo dziala klapka cieple/zimne ?

Post autor: MaciejW » śr sty 09, 2008 10:16

Otóz uruchomielm ostatnio klapke w puszce filtra powietrza cieple zimne,zatkaną przez gaziarzyPowiedzcie jak sprawdzic czy ona dobrze dziala,wiem ze domyslnie jest w pozycji zamknietej cieple,jak auto zapale to na 100% sie otwiera,bo wyciągne wezyk i slychac ze wraca,ale jak sprawdzic czy ona po nagrzaniu zamyka cieple bo po 20kmprzejechanych wyciągmąlem wezyk i i wyraznie bylo slychac ze dopiero zamkla cieple? wlzoylem z powrotem wezyk i juz potem nie wracala(czyli prawidlowo) ale czemu sama sie nie zamkła cieple ?nie wiem czy wrocicic jak gaziarze zrobili ?

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » czw sty 10, 2008 02:48

Jak już się rozgżeje powinno iść tylko na zimne zatkać ręką wwlot zimnego jak przygaśnie silnik czyli nie będzie miał powietrza to działa

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

mmarek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mmarek » czw sty 10, 2008 20:54

Witam. podepne sie pod temat tej klapki a nie chce zakładac nowego posta. U mnie w mk3 1.8 wogóle w tej puszcze nie mam żadnej klapki :blush: , jest tak że silnik zaciąga powietrze z puszki z dwóch stron jednocześnie. Jaki to może mieć wpływ na auto ? coś wogóle to daje ? może zatkać ta dziurę od strony silnika ze by "zaciągało tylko zimne powietrze ? Co o tym sądzicie ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sty 10, 2008 21:00

MaciejW, możesz jeszcze na próbę zablokować ją na ciepłe, potem odblokować i porównać moc silnika w tej i tej sytuacji. Musi być rozgrzany. Ciągnąc zimne powietrze robi się wyraźnie mocniejszy, przerabiałem to. A to że teraz przy niskich temperaturach tak się zachowuje to nic takiego dziwnego, termostacik jest w końcu przy obudowie filtra, więc zimne powietrze z zewnątrz może spowodować że klapka będzie odchylona na cieple. Możesz też na pracującym silniku podnieść pokrywę filtra, filtr i patrzeć co się dzieje z klapką

[ Dodano: Czw Sty 10, 2008 8:02 pm ]
mmarek pisze:może zatkać ta dziurę od strony silnika
tak będzei najlepiej, tylko sprawdź czy dolot od błotnika nie jest przytkany przez gazowników.
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2008 21:02 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

mmarek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mmarek » czw sty 10, 2008 21:17

Paweł Marek pisze:tak będzei najlepiej, tylko sprawdź czy dolot od błotnika nie jest przytkany przez gazowników
wlot zimnego jest drożny, gazu brak. Zmniejszy sie choć ciut spalanie po takim zabiegu ?

MaciejW
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MaciejW » czw sty 10, 2008 21:23

oki sprawdzilem klapka nie dziala jak nalezy tzn.jest zawsze na cieplym(chyba ze faktycznie jest zimno na zewnątrz i tak to dziala),nawet jak mocno zagrzeje sie silnik,powrócilem do stanu jak mialem tzn,klapka zamknieta i idzie caly czas zimne,jednak czuc roznice w mocy wiec niechaj tak zostanie,a dziure w puszcce zakleilem tasmą wiec lyka tylko z blotnika :bigok:

[ Dodano: Czw Sty 10, 2008 20:27 ]
mmarek pisze:Jaki to może mieć wpływ na auto ? coś wogóle to daje ? może zatkać ta dziurę od strony silnika ze by "zaciągało tylko zimne powietrze ? Co o tym sądzicie ?
no ja sie juz przekonalem ze przy zimnym powietrzu jest znacznie mocniejszy :)
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2008 21:23 przez MaciejW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sty 10, 2008 21:31

mmarek pisze:Zmniejszy sie choć ciut spalanie po takim zabiegu ?
tak ciut ciut ale wzmocni sie autko
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2008 21:31 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

MaciejW
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MaciejW » czw sty 10, 2008 21:37

Paweł Marek pisze:może zatkać ta dziurę od strony silnika
ja zrobilem to tak ze zatkalem srubką wezyk co idzie do klapki wiec jest caly czas zimne

mmarek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mmarek » czw sty 10, 2008 21:43

MaciejW pisze:ja zrobilem to tak ze zatkalem srubką wezyk co idzie do klapki wiec jest caly czas zimne

u mnie brak jakichkolwiek węzyków idących do puszki... nie wiem może ten silnik tak ma albo Helmut przede mną robił jakiś tiuning :grin:

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » czw sty 10, 2008 22:37

Najlepiej jak klapka będzie sterował termostat. Faktycznie przy tych temp może dość długo brać ciepłe. Można podpiąć pod VAG i zobaczyć że przy temp na zwenątrz -6 pomimo temp silnika 90 st temp zasysanego powietrza jest np 10 st. Wtedy nawet ciepłe powietrze z komory silnika jest chłodne czyli ma dużo tlenu!!! Zablokowanie klapki tylko "na zimne" może zwiększyć spalanie ponieważ silnik będzie się dlużej rozgrzewał i dłużej będzie chodził na "ssaniu" i ze zwiększonymi obrotami biegu jałowego. Do tego zimne powietrze słabiej miesza się z benzyną czy gazem tak więc najlepsze jest chłodne 10-20 stopni ale nie -10. A powietrze o temp 10 st może brać nawet z komory silnika a to powietrze też ma dużo tlenu

Tomek Dx

mmarek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mmarek » czw sty 10, 2008 22:50

Paweł Marek pisze:Zmniejszy sie choć ciut spalanie po takim zabiegu ?

tak ciut ciut ale wzmocni sie autko
Tomek_Dx pisze:Zablokowanie klapki tylko "na zimne" może zwiększyć spalanie ponieważ silnik będzie się dlużej rozgrzewał i dłużej będzie chodził na "ssaniu"
już nie wiem w końcu czy spadnie te spalanie czy wzrośnie :?

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » czw sty 10, 2008 22:56

Zablokowanie klapki na zimne jeżeli robisz długie trasy to spadnie ponieważ silnik będzie mocniejszy tak więc mniej bedziesz go żyłował a nagrzewanie silnika nie będzie miało wpływu (trasa) Jeżeli jeździsz po mieście i robisz krótkie odcinki po miescie czyli włączenie zimnego silnika odcinek 10 km ochłodzenie itd do spalanie wzrośnie bo silnik dłużej bedzie sie rozgrzewał temp 90 st osiągnie nie po 3km jazdy a po 5 km a wtedy dłużej bedzie na ssaniu i wyższych obrotach, dlatego lepiej jak klapka działa!! Zablokowanie na "ciepłe" da odwrotny efekt

Tomek Dx

MaciejW
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MaciejW » pt sty 11, 2008 11:10

Tomek_Dx pisze:Zablokowanie klapki na zimne jeżeli robisz długie trasy to spadnie ponieważ silnik będzie mocniejszy tak więc mniej bedziesz go żyłował a nagrzewanie silnika nie będzie miało wpływu (trasa) Jeżeli jeździsz po mieście i robisz krótkie odcinki po miescie czyli włączenie zimnego silnika odcinek 10 km ochłodzenie itd do spalanie wzrośnie bo silnik dłużej bedzie sie rozgrzewał temp 90 st osiągnie nie po 3km jazdy a po 5 km a wtedy dłużej bedzie na ssaniu i wyższych obrotach, dlatego lepiej jak klapka działa!! Zablokowanie na "ciepłe" da odwrotny efekt
nie są to jakies duze roznice w spalaniu,ja pozstawiam zimne bo jednak mocniejszy....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”