Jak wymontowac walek rozrzadu ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak wymontowac walek rozrzadu ??
Witam chcialbym sam wymienic walek rozrzadu ale mam pare pytan oczywiscie na co trzeba zworcic uwage czy jest to duza filozofia z demontazem czy jak bym zaznaczyl polozenie walka (punktu) czy musialbym ustawiac od nowa rozrzad nowy walek ustawil bym na te same miejsce w ktorym byl stary czy da sie tak ??
Vw Golf III 1.8 GL ABS
- tomek26106
- Użytkownik
- Kontakt:
Po pierwsze ustaw rozrząd tak jak ma być na znaki i dopiero zaczni sciągać wałek, nalezy to robić bardzo ostroznie, sruby trzeba odkręcac przemiennie i stopniowo, najlepiej po pól obrotu,(montaz w ten sam sposób) Jesli montujesz nowy wałek trzeba wyjąsc popychacze, zamontować sam wałek i zobaczyć czy lekko się obraca, jesli tak to nalezy załozyć popychacze i dokręcic wałek. Nie wiem jaki masz silnik ale jesli górne koło/wałek ustawisz tak jak był a nie będziesz ruszał kół dolnych to wszystko będzie ok, ale dla pewnosci sprawdz na koncu czy znaki się zgrywają. aha najpierw popusc górne koło a potem zdejmi pasek rozrządu.
Powodzenia
Powodzenia
- tomek26106
- Użytkownik
- Kontakt:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=58595501 koles daje tygodniowa reklamacje wiec bede probowal w razie co odezwe sie
Vw Golf III 1.8 GL ABS
- tomek26106
- Użytkownik
- Kontakt:
- tomek26106
- Użytkownik
- Kontakt:
a co ty sie tak tego boisz?, to jest naprawde banalne i zajmie Ci max 10 min z montarzem wałka, moim zdaniem zrób to, przynajmniej będziesz wiedział czy wałek jest prosty.
[ Dodano: Sob Sie 06, 2005 20:05 ]
a tak z ciekawosci ile nówka kosztuje bo ojciec do mercedesa 124 zapłacił 500zł a uzywki 400zł co zrobic stary pękł przy montarzu
[ Dodano: Sob Sie 06, 2005 20:05 ]
a tak z ciekawosci ile nówka kosztuje bo ojciec do mercedesa 124 zapłacił 500zł a uzywki 400zł co zrobic stary pękł przy montarzu
wlasnie przyszedl mi poczta ten walek i jedna sprawa mnie troszke rozbila ponizej na obrazku zaznaczylem miejsce ktore ze tak powiem nie ma wytarcia od panewek a jestem pewien ze w tym miejscu jest panewka i tu pytanie czy tak to powinno byc krzywki sa ok ale to mnie naprawde nie pokoji szkoda ze nie moge zrobic zdiecia wiec wzielem z aukcji widac jednak kolorem roznice
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Vw Golf III 1.8 GL ABS
Hehe, ja mam silnik 1.8 AAM i po rozbiórce też się zdziwiłem, że jedna panewka jest nieobrobiona. I wygląda na to że taka tam powinna być, tzn. taki wałek zszedł z taśmy fabryki. Nie pamiętam już która, ale jedna z pośrednich, czyli 2 lub 4. Zobacz po zdjęciu pokrywy rozrządu, czy masz łożyskowanie do tej panewki, jak jest, to ten wałek nie podejdzie. Jak nie ma (wygląda tak, jakby ktoś to wyciął robiąc duuże podcięcie w głowicy w miejscu dolnego łożuskowania i nie ma pokrywy, a kanał olejowy zaślepiony kulką, przynajmniej u mnie, i nie ma śladów czyjejś ingerencji, tak, jakby zeszło to z taśmy) no to chyba ok.