Poduszki powietrzne w MK3, czy działają poprawnie ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Poduszki powietrzne w MK3, czy działają poprawnie ???
Witam!
Mam Golfa III ('95), auto jest wyposażone z 2xPP, intryguje mnie fakt iż przy przekręceniu kluczyka stacyjki nie zapala mi się kontrolka poduszki powietrznej (powinna się chyba zapalic na chwilke i zgasnać ????).
Jest jeszcze po lewej stronie od kierowcy na rogu dodatkowa kontrolka , czemu ma ona słuzyć - sygnalizowac w momencie gdy poduszki sa uszkodzone bądz wystrzelone ???
pzdr
SYSTEm
Mam Golfa III ('95), auto jest wyposażone z 2xPP, intryguje mnie fakt iż przy przekręceniu kluczyka stacyjki nie zapala mi się kontrolka poduszki powietrznej (powinna się chyba zapalic na chwilke i zgasnać ????).
Jest jeszcze po lewej stronie od kierowcy na rogu dodatkowa kontrolka , czemu ma ona słuzyć - sygnalizowac w momencie gdy poduszki sa uszkodzone bądz wystrzelone ???
pzdr
SYSTEm
dokładnie tak (ta kontrolka z lewej strony pod nawiewem, koło włacznika świateł)SYSTEm pisze:mówimy chyba o kontrolce poduszek powietrznych ???ku_bi pisze:albo przepalona, albo odłaczona bo kontrolka abs musi robić tak jak piszesz. na poczatek wyjmij kontrolkę abs i sprawdz ją. jesli nie to zostaje podłaczyc pod vag
W takim razie wyciągnij ten panelik po lewej stronie. Zobacz czy jest wsadzona wtyczka. Jeśli tak to sprawdż czy kontrolka nie jest przepalona. Jesli to wykluczymy to pozostanie pojechać gdzieś podłączyć pod Vag'a. W tedy bedzie wiadomo jakie błędy siedzą w steroniku i czy jest zapisana w nim tzw. crash data.
Możesz też sprawdzić czy jest poducha kierowcy czy zaślepka wypchana np. gazetami odkręcając dwie śruby z tyłu kierownicy. Jak byś to robił to pamiętaj aby wyłączyć zapłon a dla bezpieczeństwa możesz zdjąć kleme "-"
Możesz też sprawdzić czy jest poducha kierowcy czy zaślepka wypchana np. gazetami odkręcając dwie śruby z tyłu kierownicy. Jak byś to robił to pamiętaj aby wyłączyć zapłon a dla bezpieczeństwa możesz zdjąć kleme "-"
Pozdrówka
Krzysztof
Krzysztof
dzieki za rady, wieczorem bądz jutro podzielę się wrazeniami !kp1997 pisze:W takim razie wyciągnij ten panelik po lewej stronie. Zobacz czy jest wsadzona wtyczka. Jeśli tak to sprawdż czy kontrolka nie jest przepalona. Jesli to wykluczymy to pozostanie pojechać gdzieś podłączyć pod Vag'a. W tedy bedzie wiadomo jakie błędy siedzą w steroniku i czy jest zapisana w nim tzw. crash data.
NIe jest to niestety takie proste, mam podobną sytuacje, jednak zbyt mało czasu żeby to porządnie zdiagnozowac: kontrolka nie zapala się mimo że jest sprawna - sprawdzałem kilka, wtyczka ok, poduchy ok, VAG nie widzi błedow, crash data czysty. Pozostaje jeszcze sprawdzic czy coś nie jest namieszane z instalacja ktora idzie do kontrolki.kp1997 pisze:W takim razie wyciągnij ten panelik po lewej stronie. Zobacz czy jest wsadzona wtyczka. Jeśli tak to sprawdż czy kontrolka nie jest przepalona. Jesli to wykluczymy to pozostanie pojechać gdzieś podłączyć pod Vag'a. W tedy bedzie wiadomo jakie błędy siedzą w steroniku i czy jest zapisana w nim tzw. crash data.
Jesli uda się to rozwiązac to jestem ciekaw co było przyczyną.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB