Ubywa mi dośc znacznie płynu chłodzącego, po zrobieniu 300 km musialem dolac ok 0,5 litra płynu.
Jakies 2 miesiace temu wymienilem głowny króciec, ten w ktorym siedzi czujnik temperatury. Jestem teraz pewien ze juz mi nie ubywa płynu przez ten krociec, zalozylem nowy króciec, nowy oring i dodatkowo uszczelnilem silikonem czerwonym do wysokich temperatur. Nie ma tam teraz zadnych sladow ubywania, zadnych zaciekow, ktore byly przed wymiana.
Dzisiaj sprawdzilem i zauwazylem zacieki, plamy wokół króćca tego drugiego, który jest z prawej strony głowicy nad skrzynia biegów. (na skrzyni tez jest maly, zaschniety, bialy zaciek). Czy to mozliwe zeby przez ten maly krociec tak duzo ubywalo plynu??? Moze mi ktos podac nr katalogowy tego króćca i orientacyjna cene?? Silnik 1.8 ABS 93 rok.
Dodam tez za zauwazylem zacieki i slady plynu chlodniczego (najprawopodobniej jest to plyn chlodniczy) na elektrozaworze od gazu. Jest on u mnie umieszczony obok zbiorniczka wyrownawczego. Czy mozliwe jest tez zebym mial nieszczelny zbiorniczek lub korek??? Na zbiorniczku zauwazylem niby maly zaciek?
elektrozawor

zbiorniczek

króciec

zaciek na skrzyni

Z gory dziekuje za rzeczowe wypowiedzi.