Witam,
zima mnie zaskoczyla, nie zdazylam wymienic akumukatora i teraz stoje na parkingu. Kupilam juz nowy akmumulator ale problem w tym, ze nie mam pojecia jak wymontowac stary.
Nie smiejcie sie, panowie, dla was to pewnie pestka, a dla mnie problem. Nie mam sie kogo poradzic, do jakiegokolwiek warsztatu strasznie daleko.
Moje auto to Golf IV kombi
Z gory dziekuje za porady
Grazyna
Jak wymontowac akumulator?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
grazyna007
- Nowicjusz

Jak wymontowac akumulator?
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2008 14:36 przez grazyna007, łącznie zmieniany 1 raz.
Grazyna
Uwagi montażowe
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN
Przed odłączeniem starego akumulatora należy upewnić się, czy w danym modelu samochodu nie spowoduje to wykasowania danych z komputera sterującego pracą silnika, ew. nie wprowadzi auta w tryb awaryjny. Tego typu sytuacje zdarzały się głównie w zaawansowanych technicznie limuzynach z lat dziewięćdziesiątych. Przed odłączeniem akumulatora należy rozbroić alarm samochodowy (tryb serwisowy) lub wyłączyć syrenę. Po zamontowaniu nowego akumulatora należy go starannie zamocować oraz prawidłowo założyć klemy i pokryć je preparatem zapobiegającym gromadzeniu się nalotów.
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN
Przed odłączeniem starego akumulatora należy upewnić się, czy w danym modelu samochodu nie spowoduje to wykasowania danych z komputera sterującego pracą silnika, ew. nie wprowadzi auta w tryb awaryjny. Tego typu sytuacje zdarzały się głównie w zaawansowanych technicznie limuzynach z lat dziewięćdziesiątych. Przed odłączeniem akumulatora należy rozbroić alarm samochodowy (tryb serwisowy) lub wyłączyć syrenę. Po zamontowaniu nowego akumulatora należy go starannie zamocować oraz prawidłowo założyć klemy i pokryć je preparatem zapobiegającym gromadzeniu się nalotów.
-
grazyna007
- Nowicjusz