pytanie o odmę
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pytanie o odmę
mam pytanko ponieważ co chwila ktoś pisze o problemach z odmą a jajestem również posiadaczką golfika 1.4 16V '98r i jeżdżę na krótkich odcinkach. Jak na oko i w prosty sposób sprawdzić czy mam podgrzewacz czy nie. Autko kupiłam w zeszłym roku zima była łagodna problemów nie miałam w tym też nic nie zauważyłam autko kupione prosto z dojczlandu i do końca serwisowane więc może załapało się na akcję serwisową w reichu ale pewna nie jestem. Czy patrząc na oko da się zauważyć czy ma podgrzewanie czy muszę gdzieś jechać do mechanika.
-
- Nowicjusz
Witam,
Panowie czy ktoś z Was może zna dobry sposób na zamarzanie odmy tylko proszę o konkrety czy komus udało sie powstrzymac zamarzanie, tylko nie piszcie sprobuj tego czy tamtego. W moim golf'ie wywaliło olej przez rurke wprowadzającą bagnet do silnika. Wyczyściłem odme, odkręciłem odstojnik przeczyściłem go gorącą wodą i teraz jest ok. Kontaktowałem sie z ASO VW i Oni twierdzą że nie było dedykowanego podgrzewacza do silnika 1,4 AEX. Niektórzy z Was piszą "samodziełkach" ogrzewaczy odmy z przewodów prowadzących płyn chłodniczy ale czy to faktycznie działa? Tylko prosze o konkrety !!!!
Panowie czy ktoś z Was może zna dobry sposób na zamarzanie odmy tylko proszę o konkrety czy komus udało sie powstrzymac zamarzanie, tylko nie piszcie sprobuj tego czy tamtego. W moim golf'ie wywaliło olej przez rurke wprowadzającą bagnet do silnika. Wyczyściłem odme, odkręciłem odstojnik przeczyściłem go gorącą wodą i teraz jest ok. Kontaktowałem sie z ASO VW i Oni twierdzą że nie było dedykowanego podgrzewacza do silnika 1,4 AEX. Niektórzy z Was piszą "samodziełkach" ogrzewaczy odmy z przewodów prowadzących płyn chłodniczy ale czy to faktycznie działa? Tylko prosze o konkrety !!!!
No to chyba dużo ludzi ma problem z odmą ale grzałki pewnie nie ma nikt nie ma nikt
Colin sposób jest jeden trzeba zamontować grzałkę i nie kombinować z okręcaniem bo skoro vw już coś wymyślił to tak trzeba zrobić
Colin sposób jest jeden trzeba zamontować grzałkę i nie kombinować z okręcaniem bo skoro vw już coś wymyślił to tak trzeba zrobić
Ostatnio zmieniony pt sty 04, 2008 10:15 przez żaba 1, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko skąd wziąć tą grzałke skoro serwis twierdzi że nie ma dedykowanej grzałki do tego modelu silnikażaba 1 pisze:No to chyba dużo ludzi ma problem z odmą ale grzałki pewnie nie ma nikt nie ma nikt
Mam ten sam problem przy ujemnej temperaturze / 1.4 16V/. Tydzień temu zapobiegawczo przeczyściłem odmę, ale wczoraj znowu poszedł olej rurką od bagnetu. Ponownie przeczyściłem odmę i wymieniłem olej na tańszy, zawsze będzie taniej przy uzupełnianiu. Każdy mechanik z którym o tym rozmawiałem powiada, że silnik 1.4 tak ma.
Samo wyczyszczenie odmy nie wiele pomoże jeśli odstojnik jest zawalony....kula1 pisze:Mam ten sam problem przy ujemnej temperaturze / 1.4 16V/. Tydzień temu zapobiegawczo przeczyściłem odmę, ale wczoraj znowu poszedł olej rurką od bagnetu. Ponownie przeczyściłem odmę i wymieniłem olej na tańszy, zawsze będzie taniej przy uzupełnianiu. Każdy mechanik z którym o tym rozmawiałem powiada, że silnik 1.4 tak ma.
Odstojnik, mam rozumieć, że chodzi o to plastikowe pudełko pod wężem odmy- też było czyszczone. Ale podpatrzyłem, jak sie to robi i teraz będę czyścił sobie samodzielnie co jakiś czas. Fakt że jeżdżę na krótkich trasach ok 7 km do pracy i silnik się porządnie nie zdąży nagrzać. Czytałem w innych postach, że rozwiązaniem może być owinięcie odmy wężykiem od płynu chłodzącego, ale u mnie to też nie zda egzaminu. A zresztą patrzę że całe ulice ostatnio zalane są świeżymi śladami oleju.COLIN16 pisze:Samo wyczyszczenie odmy nie wiele pomoże jeśli odstojnik jest zawalony....