Witam
Czy można podczas wymiany skrzyni biegów zmienić zbieżność? Oddałem auto do mechanika który wymienił mi skrzynię , po wymianie auto ściąga mi na prawą stronę. Czy taka wymiana ma coś wspólnego ze zbieżnością?
Wymiana skrzyni a zbieżność?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
raczej nie
Do regulacji zbieznosci sluza koncowki drazkow a one nie powinny byc ruszane podczas wymiany skrzyni.
Jezeli byla by przetawiona zbieznosc to samochod nie powinien sciagac tylko zdzierac opony po wewnetrznej lub zewnetrznej stronie.
Najlepiej byloby uniesc przod samochodu i sprawdzic jak kreca sie kola na luzie, czu wyczuwalny jest jakis opor, moze blokuja sie hamulce i przez to sciaga w jedna strone, lub jest nierowne cisnienie w oponach z przodu
Do regulacji zbieznosci sluza koncowki drazkow a one nie powinny byc ruszane podczas wymiany skrzyni.
Jezeli byla by przetawiona zbieznosc to samochod nie powinien sciagac tylko zdzierac opony po wewnetrznej lub zewnetrznej stronie.
Najlepiej byloby uniesc przod samochodu i sprawdzic jak kreca sie kola na luzie, czu wyczuwalny jest jakis opor, moze blokuja sie hamulce i przez to sciaga w jedna strone, lub jest nierowne cisnienie w oponach z przodu
Niestety mógł ale nie powinien tego zrobić. Sam wyciągałem skrzynię i wiem że półoska przeszkadza w umieszczeniu skrzyni na miejscu. Mechanik powinien odpiąć zwrotnicę od sworznia kulowego wahacza i odchylic kolumne zawieszenia aby wyjąc skrzynię. Wtedy nie zmieniłaby się zbieżność i kąty. Niestety podejżewam że aby było łatwiej mechanik odkręcił również dwie śruby mocujące zwrotnicę do kolumny a na tych śrubach ustawia sie kąty. Oczywiście wtedy półośka ze zwrotnicą w niczym mu nie przeszkadzała ale na bank masz przestawione kąty a co za tym idzie zbieżność. Jedź na ustawienie jeśli nie chcesz zdzierać oponek a kąty i zbieżność powinno sie robić nawet raz w roku. Na polskich drogach zaliczenie "wielkiej dziury" w asfalcie moze zdażać się często a to moze spowodować utratę geometrii.
Tomek Dx
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Ja bym pojechał i powierział żeby mi zrobił
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;