wysoka temperatura w układzie chłodzenia silnika - GOLF 1.6

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kriskul

wysoka temperatura w układzie chłodzenia silnika - GOLF 1.6

Post autor: kriskul » ndz lip 31, 2005 19:57

Witam!
Od pewnego czasu posiadam Golfa 1.6 III.
Podczas jazdy mam niestabilną temperaturę. Wskaźnik temperatury wskazuje od 90 do 110, a nawet do 115 stopni. Z doświadczenia, jeżdzenia innymi pojazdami wydaje mi się, że temperatura powinna być stabilna i utrzymywać się na ok 90 stopniach. Byłem u mechanika i została wymieniona pompa i termostat. Ale po "naprawie" dalej takie same objawy, temperatura wzrasta, wentylator na chłodnicy się włącza przy ok 105 stoniach, ale i tak nie schłada silnika i temperatura dalej wzrasta (niby pompa i termostat był nawalon) :otepienie: W takim przypadku zmuszony jestem jeździć dość szybko przekraczając prędkość i naruszając przepisy ruchu drogowego, po to aby większy pęd powietrza zchładzał silnik. Przy 2 wizycie u mechanika stwierdził, że tym razem chłodnica ... (jak tak dalej pojdzie to zostanie wymieniony cały silnik :otepienie: ) Wiec może ktoś miał podobne problemy, może ktoś wie jak sprawdzić czy chłodnica jest dobra? Bo jak tak dalej będzie to zepchne tego "gebelsa" z przepaści :food:

weletek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: weletek » ndz lip 31, 2005 20:23

normalne, nie przejmować się :grin: pozdro

kriskul

Post autor: kriskul » ndz lip 31, 2005 20:24

Na trasie jest tak samo. Jeżeli jade pod góre to temperatura wrasta ponad 110, a jak jade z góry to maleje nawet do ok 85. Ale jak sie zatrzymam przy temp 110 to pracujacy wentylator go nie schładza, grzeje sie dalej, niestety nie wiem do jakiej temperatury bym doszedł bo boje się przegrzac silnik (chyba ze tych silników nie mozna przegrzac ;-)).

kriskul

Post autor: kriskul » ndz lip 31, 2005 20:44

Dzięki!
Pojade do innego mechanika po porade, zobaczymy co powie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”