bąbelki na bagnecie oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

bąbelki na bagnecie oleju

Post autor: slonik » śr sty 02, 2008 21:34

Witam!
Zrobiłem nie do końca przemyślaną rzecz (pewnie nie jedną w życiu) a więc..
kiedy autko stało sobie 2 dni bez ruchu postanowiłem sprawdzić stan oleju (olej ma przejechane 13 tys km) , olej był na minimum. Czym prędzej więc udałem się do sklepu i kupiłem identyczny olej (Castrol Magnatec 10w40 półsyntetyk) uzupełniając ubytek.
Odpaliłem sprawdziłem i widocznie za mało poczekałem. Przelałem olej ja wiem... z 4 mm ponad maks. Z butelki widze, że nie zeszło więcej niż 400 ml.
Cóż..poczytałem...różne opinie spali nie spali lepiej odlać, nie miałem czasu ruszyłem w trasę i przejechałem 500 km.
Patrzę na bagnet - tyle samo :( Więc trzeba będzie upuścić jutro albo po prostu olej zmienić.
Co mnie zaciekawiło ( a nie pamiętam po prostu w miarę świeże auto dla mnie) to malutkie bąbelki na bagnecie (świeżo po zgaszonym silniku po trasie).
Tak ma być? Czy tez zrobilem jakąś durnotę mieszając stary olej ze świeżym i w dodatku go przelewając?
Dodam, że kolor oleju jednolity czarny, płyn od chłodnicy - nie ubywa i nic w nim nie pływa.

Będe wdzięczny za oświecenie i proszę nie bić.

Pozdrawiam

P.S. Autp golf 4 1.9 SDI przebieg 171.000 km

:kac:

RUMUN29
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: RUMUN29 » śr sty 02, 2008 21:38

wszystko ok ja też nieraz mam takie bąbelki jest zimno wilgotno i woda się skrapla

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: slonik » śr sty 02, 2008 22:36

tomcio pisze:Co do stanu oleju to może się nic nie stanie a moze stanie, podjedź do jakiegoś kogoś co wymienia oleje i ci odessa przez bagnet i bedziesz miał spokojna głowę. Z drugiej strony to jak masz przejechane na nim 13000 a wymieniasz co 15000 to możesz po prostu wymienic wcześniej.
Pewnie, nie będę już komuś zawracał tyłka, po prostu zmienię teraz olej i po kłopocie. Oczywiscie nie zapominając o filtrach :)
Pozdrawiam!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”