Wymiana skrzyni a zbieżność?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Wymiana skrzyni a zbieżność?

Post autor: mmksk » pn gru 31, 2007 13:49

Witam
Czy można podczas wymiany skrzyni biegów zmienić zbieżność? Oddałem auto do mechanika który wymienił mi skrzynię , po wymianie auto ściąga mi na prawą stronę. Czy taka wymiana ma coś wspólnego ze zbieżnością?

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn gru 31, 2007 13:55

raczej nie
Do regulacji zbieznosci sluza koncowki drazkow a one nie powinny byc ruszane podczas wymiany skrzyni.
Jezeli byla by przetawiona zbieznosc to samochod nie powinien sciagac tylko zdzierac opony po wewnetrznej lub zewnetrznej stronie.
Najlepiej byloby uniesc przod samochodu i sprawdzic jak kreca sie kola na luzie, czu wyczuwalny jest jakis opor, moze blokuja sie hamulce i przez to sciaga w jedna strone, lub jest nierowne cisnienie w oponach z przodu

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » wt sty 01, 2008 23:00

Niestety mógł ale nie powinien tego zrobić. Sam wyciągałem skrzynię i wiem że półoska przeszkadza w umieszczeniu skrzyni na miejscu. Mechanik powinien odpiąć zwrotnicę od sworznia kulowego wahacza i odchylic kolumne zawieszenia aby wyjąc skrzynię. Wtedy nie zmieniłaby się zbieżność i kąty. Niestety podejżewam że aby było łatwiej mechanik odkręcił również dwie śruby mocujące zwrotnicę do kolumny a na tych śrubach ustawia sie kąty. Oczywiście wtedy półośka ze zwrotnicą w niczym mu nie przeszkadzała ale na bank masz przestawione kąty a co za tym idzie zbieżność. Jedź na ustawienie jeśli nie chcesz zdzierać oponek a kąty i zbieżność powinno sie robić nawet raz w roku. Na polskich drogach zaliczenie "wielkiej dziury" w asfalcie moze zdażać się często a to moze spowodować utratę geometrii.

Tomek Dx

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » śr sty 02, 2008 04:08

Ja bym pojechał i powierział żeby mi zrobił

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » śr sty 02, 2008 04:09

sprawdzic mozesz z tego co wiem na kazdej stacji diagnostycznej nie odplatnie tylko wjedziesz i wyjedziesz z plyty i wszystko wiadomo :chytry:

VW JEST BOGIEM, PREDKOŚĆ NAŁOGIEM, TURBO ZABAWĄ A ROZWAGA PODSTAWĄ !!!

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » czw sty 03, 2008 08:21

Pojadę na stację diagnostyczną może mi to sprawdzą. Kiedyś ten mechanik wymieniał mi końcówki i zbieżność ustawiał metodą "na sznurek" więc raczej do niego nie pojadę z ustawianiem zbieżności.
Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”