Ustawienie zapłonu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

qbap
Mały gagatek
Mały gagatek

Ustawienie zapłonu

Post autor: qbap » sob gru 29, 2007 02:09

Witam
Jak ustawić odpowiednio zapłon ?? Mój RP dziwnie zaczął chodzić na benzynie tzn jak gwałtowniej sie wcisneło gaz to była taka dziura szarpnęło i dopiero zaczyna jechac.Dziś wymieniałem filter powietrza i przy okażji cos tam pogrzebałem ustawiłem tak ze tego zmulenia praiwie już nie było. Wszystko na ciepłym silniku robione ale potem jak ostygł wsiadam chce jechac a tu wogole nie tyrzyma obrotów i gaśnie. dopiero na wysokich obrotach w miare jedzie. Potem po rozgżaniu już lepiej troche.
I tu pytanie jak to ustawić. Na zimnym czy ciepłym silniku ?? Kiedyś wyczytałem żeby ze stroboskopem, ale wogle nie wiem o co chodzi :) może ktoś wyjaśnic jak taki stoboskop zrobić ?(kiedys na allegro widziałem taka lampe wi wydawało mi sie ze to sama ta "żarówka" była taka jak w stroboskopach wykożystywane czy sie nie myle ??)
No i jak to sie robi jak już bym miał taka lampe. Ewentualnie jakiś inny sposob na dobre ustawiennie zapłonu. Lub tez może ktos widzi inną przyczynę takiego szarpania.
Dodam jeszcze ze na LPG nie odczuwa sie takiego szarpniecia ale zato muli na niskich obrotach :)
Dzieki za pommoc...
Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2007 02:11 przez qbap, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » sob gru 29, 2007 03:52

qbap pisze:Lub tez może ktos widzi inną przyczynę takiego szarpania.
sprawdź silniczek krokowy, wykręć, przeczyść, powinno się poprawić

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
sle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sle » sob gru 29, 2007 11:23

...co w silniku krokowym jest do czyszczenia? on się jakoś rozbiera na części pierwsze?

...odkręca się trzy śruby trox(te takie nietypowe, które akuratnie mi się nie chcą po dobroci odkręcić :( ) i zdejmuje czarne plastikowe coś z tym trzpienie, który się wysuwa i ma wtyczkę na cztery piny? Tak? Na co uważać, żeby czegoś nie spaprać.

dekoracje weselne, florystyka -> prv

qbap
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: qbap » sob gru 29, 2007 16:54

prezesso pisze:sprawdź silniczek krokowy, wykręć, przeczyść, powinno się poprawić
Ok kiedyś już nawertt chciałem to zrobic.. tylko nie wiem ktore to ten silniczek :) można prosić o jego przybliżone położenie?

No i ta podstawowa sprawa jak to wyregulowac.
Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2007 16:58 przez qbap, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”