Sprawdźcie swoje filtry paliwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
TomiTT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Sprawdźcie swoje filtry paliwa

Post autor: TomiTT » czw gru 27, 2007 17:25

Moja trójeczka była serwisowana do 2004 roku.... myślałem że filtr paliwa też będzie wymieniany a tu ku mojemu zdziwieniu zastałem oryginalny filtr....mam rok 96 także filtr powinien być już wymieniony wiele razy(wymiana co 2 lata) Sprawdźcie u Siebie :)

Awatar użytkownika
wapniak6
Corrado Maniak
Corrado Maniak
Kontakt:

Post autor: wapniak6 » czw gru 27, 2007 17:27

słuszna uwaga bywa i tak i to dość często

Nie ważne przy czym stoisz ważne jak tym jeździsz!
Corrado 1.8 16V
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=186657

[img]http://img505.imageshack.us/img505/8170/43464200gu6.gif[/img]

Awatar użytkownika
MarioVWGTI
------TDI-------
------TDI-------
Auto: Golf Mk7 variant
Kontakt:

Post autor: MarioVWGTI » czw gru 27, 2007 17:45

Tomi a dzialo sie cos z silnikiem ...z powodu ze nie byl wymieniany ????

nick z forum MarioGTI---www.vagrox.beljos.pl

Awatar użytkownika
TomiTT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: TomiTT » czw gru 27, 2007 17:48

Powiem tak ... auto ma przejechane w tej chwili 120 tyś.... szczególnych obiawów nie zauważyłem.... ale po jeździe próbnej dopiero mogę powiedzieć czy nagle stał się jakiś cud że auto będzie lepiej jeździć :) Myśle że napewno coś pomoże.... lepiej sprawdzić niż potem stać na awaryjnych bo zgasł :D
Ostatnio zmieniony czw gru 27, 2007 17:49 przez TomiTT, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » czw gru 27, 2007 17:53

TomiTT pisze:filtr powinien być już wymieniony wiele razy(wymiana co 2 lata)
W poradniku do mk4, bora piszą że filtr paliwa w silnikach benzynowych jest tak zaprojektowany że nie zachodzi potrzeba jego wymiany. Regularnie należy wymieniać filtr w silnikach wysokoprężnych.

Awatar użytkownika
TomiTT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: TomiTT » czw gru 27, 2007 17:55

Na forum czytałem co innego :) Forumowicze pisali że gdzieś wyczytali o wymianie tego filtru co 2 lata lub 60000 km a w dieslach co 30000 km

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw gru 27, 2007 18:04

Mój się zatkał po 160 tys. km. Więcej już nie będę zmieniał, na benzynie tylko zapalam.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
TomiTT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: TomiTT » czw gru 27, 2007 18:16

Gazu nie mam także cały czas fuel w obiegu ;)

Awatar użytkownika
MarioVWGTI
------TDI-------
------TDI-------
Auto: Golf Mk7 variant
Kontakt:

Post autor: MarioVWGTI » czw gru 27, 2007 18:24

Zespół wtryskowy to precyzyjny układ, więc paliwo musi być bardzo dokładnie filtrowane, zwłaszcza w nowoczesnych dieslach (bardzo wysokie ciśnienie wtrysku) i silnikach benzynowych z wtryskiem bezpośrednim. Na filtrach nie ma co oszczędzać, gdyż oszczędności będą raczej niewielkie, a kłopoty mogą być dużePrzebiegi po jakich wymienia się filtr paliwa są bardzo różne i wahają się od 30 do 120 tys. km. Jednak górnej granicy nie powinniśmy się sztywno trzymać i jeśli po kilku latach eksploatacji samochód nie ma takiego przebiegu, to i tak powinniśmy wymienić filtr.
W silnikach wysokoprężnych wskazana jest wymiana przed każdym sezonem zimowym, nawet gdy nie wynika to z przebiegu.
Filtr paliwa jest w każdym samochodzie, tylko nie zawsze go widać. Może być umieszczony głęboko w komorze silnika, albo w podwoziu i osłonięty dodatkową osłoną chroniącą go przed zanieczyszczeniami. Może również być umieszczony bezpośrednio w zbiorniku paliwa na pompie paliwowej.
W samochodach osobowych filtr paliwa to najczęściej metalowa puszka, którą wymienia się w całości. Tak jest we wszystkich filtrach do benzyny i w coraz większej ilości również w dieslach, zwłaszcza tych najnowszych. W starszych silnikach wysokoprężnych są jeszcze filtry, w których wymienia się sam papierowy wkład i wówczas koszt wymiany jest najniższy................moze to Wam cos pomoze :bigok:

nick z forum MarioGTI---www.vagrox.beljos.pl

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » pt gru 28, 2007 01:02

W zeszłym roku wymieniłem po zakupie auta i okazało się że oryginal VW siedział z 97 roku :). Rozkroiłem go żeby zobaczyć co w środku i był nawet zasyfiony obficie. Koszt 10zł - warto zmieniać co jakis czas, zwłaszcza jak się tankuje na stacjach z różną renomą.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”