Problem z przegrzaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z przegrzaniem
Witam
Dzis jechałem ok 1 godz w trasie i jak stanołem to wskazówka była tak jak na zdjeciu ponizej.
http://kaco18.w.interia.pl/wskazowka.jpg
I cos jest nie tak bo silnik mi sie przegrzał tzn płyn chłodniczy i tam gdzie bagnet do sprawdzenia stanu oleju wydobywał sie dym. Przeraziło mnie to. Na polu było ok -8C' Wiec silnik nie powinien sie przegrzac szczegolnie po tak krótkiej jezdzie. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Dzis jechałem ok 1 godz w trasie i jak stanołem to wskazówka była tak jak na zdjeciu ponizej.
http://kaco18.w.interia.pl/wskazowka.jpg
I cos jest nie tak bo silnik mi sie przegrzał tzn płyn chłodniczy i tam gdzie bagnet do sprawdzenia stanu oleju wydobywał sie dym. Przeraziło mnie to. Na polu było ok -8C' Wiec silnik nie powinien sie przegrzac szczegolnie po tak krótkiej jezdzie. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Pozdrawiam Wszystkich Miłośników VW
mlody18, to zdjecie nei przedstawia w zadnym wypadku temperatury przegrzania sie silnika. Powinien sie wlaczyc wentylator i czesc.
napisz cos wiecej, jaki masz silnik, co zrobiles jak zobaczyles dym, czy ubywa Ci plynu ze zbiorniczka, jaki poziom masz tego plynu, czy podniosl sie poziom oleju, jaki masz poziom tego oleju, odma nie zapchana przy okazji ? wlaczyl sie wentylator ?
mlody18 pisze:I cos jest nie tak bo silnik mi sie przegrzał tzn płyn chłodniczy i tam gdzie bagnet do sprawdzenia stanu oleju wydobywał sie dym. Przeraziło mnie to. Na polu było ok -8C' Wiec silnik nie powinien sie przegrzac szczegolnie po tak krótkiej jezdzie. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
napisz cos wiecej, jaki masz silnik, co zrobiles jak zobaczyles dym, czy ubywa Ci plynu ze zbiorniczka, jaki poziom masz tego plynu, czy podniosl sie poziom oleju, jaki masz poziom tego oleju, odma nie zapchana przy okazji ? wlaczyl sie wentylator ?
Silnik 1.6 Benzyna+Gaz, Płyn chłodniczy troszke mniej niz miarka (Ale zazwyczaj tyle mam bo troszke mi ubywa). Wentylator sie własnie nie właczył
Wiem ze zdjecie nie przedstawia przegrzania silnika i własnie w tym problem ze wskazówka nie pokazuje na przegrzanie go a jednak sie przegrzał juz 2 raz. Zatrzymałem sie i poczekałem chwile az ostygnie.
[ Dodano: Sro Gru 26, 2007 23:52 ]
Dolewałem Olej i mam troche wiecej niz pół na miarce bagnetu.
[ Dodano: Sro Gru 26, 2007 23:52 ]
Dolewałem Olej i mam troche wiecej niz pół na miarce bagnetu.
no ale co rozumiesz przez "przegrzanie" przeciez wlasnie wskaznik pokazuje Ci czy sie przegrzewa czy nie
sprawdz wentylator na krotko, czyli podlacz go do akumulatora, jesli zakreci to sprawdz wlacznik wentylaotora. Znajduje sie on na dole chlodnicy, a najlepiej wymien
mlody18 pisze:Wentylator sie własnie nie właczył
sprawdz wentylator na krotko, czyli podlacz go do akumulatora, jesli zakreci to sprawdz wlacznik wentylaotora. Znajduje sie on na dole chlodnicy, a najlepiej wymien
Rozumiem to przez to ze woda od chłodnicy az bulgotała i wywaliło jej troche ze zbiornika. A najbardziej mnie ten dym wydobywajacy sie z bagnetu przeraził. Wentylator jutro rano sprawdze.
Ostatnio zmieniony czw gru 27, 2007 01:02 przez mlody18, łącznie zmieniany 1 raz.
mlody18 pisze:Rozumiem to przez to ze woda od chłodnicy az bulgotała i wywaliło jej troche ze zbiornika.
normalna sprawa, sluchaj, woda sie zagotowala czyli osiagnela swoje 100 stopni. Gdy tak sie dzieje, przed temperatura wrzenia powinien sie odpalic wentylator, ale z jakiegos powoduy tego nie robi. Najczesciej pada wlacznik wentylatora - wymiana to odkrecic i wkrecic nowy.
mlody18 pisze:A najbardziej mnie ten dym wydobywajacy sie z bagnetu przeraził.
Pisales, ze ubywa Ci plynu, a czy nie leci on do oleju ?
jezeli ten plyn jednak leci do oleju lub odwrotnie, to znaczy, ze uszczelka pod glowica jest uszkodzona. Jedynie wymiana jej na nawa. Nowa uszczelka nie jest droga, droga jest robociznamlody18 pisze:A teraz chyba leci bo jest ponad stan olejuPowiedzcie mi co musze zrobic-sprawdzic zeby to naprawic? Prosze o pomoc.
prawdopodobnie nie padł termostat a uszczelka pod głowicą bo temperatura jest w normie a efekt gotowania się płynu i wywalanie go ze zbiorniczka jest spowodowany tym, że spaliny przez walniętą uszczelkę głowicy dostają się do kanałów układu chłodzenia i zwiększają temperaturę oraz ciśnienie płynu chłodzącego i dlatego tak się dzieje.
Co masz na myśli? Termostat ma się otwierać, on niczego nie załącza.mlody18 pisze:Sprawdziłem dzis termostat i tu jest problem bo sie załacz
Z tego wynika, że termostat się jednak nie otwiera, wąż powinien być gorący.mlody18 pisze:A jak przejade spory kawałek to mi dalej sie tak dzieje i wąż co idzie od termostatu do chłodnicy u dołu jest chłodny oraz chłodnica.
ja miałem przegrzany silnik
temp nie pokazywało bo płyn mi sp... do oleju wentylator sie nie włączył bo niema płynu w chłodnicy
zapaliła mi sie kontrolka ileju zaczeło piszczec i to by było na tyle z silnika
kazy mechanik mi mówił ze to tylko uszczelka a poszła głowica niestety
sprawdz:
w zbiorniczku wyrównawczym czy jest osad na dnie ( jak jest to olej )
trójnik który wychodzi w z głowicy i do chłodnicy (najczęsciej do puszcza)
i czy w wezy jest płyn
dolej oleju, dolej płynu (lub wody )
wytrzej troche silnik
i wobacz czy ci nigdzie le leci
ja obstawiam uszczelke i olej w płynie chłodniczym
temp nie pokazywało bo płyn mi sp... do oleju wentylator sie nie włączył bo niema płynu w chłodnicy
zapaliła mi sie kontrolka ileju zaczeło piszczec i to by było na tyle z silnika
kazy mechanik mi mówił ze to tylko uszczelka a poszła głowica niestety
sprawdz:
w zbiorniczku wyrównawczym czy jest osad na dnie ( jak jest to olej )
trójnik który wychodzi w z głowicy i do chłodnicy (najczęsciej do puszcza)
i czy w wezy jest płyn
dolej oleju, dolej płynu (lub wody )
wytrzej troche silnik
i wobacz czy ci nigdzie le leci
ja obstawiam uszczelke i olej w płynie chłodniczym