vw sharan z 2001 - zapala sie epc przy dodaniu gazu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jastrzab1973
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

vw sharan z 2001 - zapala sie epc przy dodaniu gazu

Post autor: jastrzab1973 » śr gru 26, 2007 14:42

od jakiegos czasu mam problem z vw sharan z 2001r. silnik 2.0 ATM. mianowicie w trakcie jazdy zapala sie kontrolka epc po wcisniecu mocniej pedalu gazu a po chwili jak juz auto wyrowna predkosc do wcisnietego pedalu---kontrolka gasnie. tak dzieje sie za kazdym razem jak wcisne mocniej pedal gazu. zapala sie a potem gasnie po chwili. samochod jest bardzo zrywny i szybki. z silnikiem nic sie nie dzieje---no powiedzmy ze jak sie zapali kontrolka to mozna wyczuc b. delikatny spadek mocy na ulamek sekundy a potem ciagnie jak diabli. teraz juz swieci sie non stop kontrolka CHECK ,ktora nie gasnie. auto zapala jak jest zimne lub jak jest cieple super. dodam ze moglbym jezdzic z tym ale sam widok tych kontrolek troche mnie denerwuje ,poniewaz obawiam sie ze cos tam jednak sie dzieje. silnik nie stuka, nie kopci , jak dla mnie ideal, ale te kontrolki.EPC zapala sie i gasnie od czasu kiedy wymienilem przeplywomierz. wczesniej takiego zapalania sie kontrolki epc nie bylo.sonde wymienilem na nowa firmy bilsten bo na vagu pokazywalo na sonde. wymienilem i to samo dalej. auto pali ok .7,5 do 10 litrow---cykl mieszany. dodam ze auto ma przejechane 95 tys. i wizualnie jest w perfekcyjnym stanie. nigdzie nie widac sladow zuzycia. samochod sprawuje sie wysmienicie, jest duzy, komfortowy i jak dla mnie extra. PROSZE O POMOC !!

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » śr gru 26, 2007 16:07

opcja "szukaj" super sprawa i nie gryzie :bajer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=103000

jastrzab1973
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jastrzab1973 » śr gru 26, 2007 21:32

ja juz nie jedno forum przeszukalem. czytalem nawet o innych markach i nic. tam sie rozpisuja o czujnikach stopu lub o czujniku cieczy chlodzacej-- ok. ale u nich kontrolka epc nie zapalala sie w monencie dodania gazu, i w monencie puszczenia gasnela. znajomy obstawia ze mam najprawdopodobniej jeden z wtryskiwaczy uszkodzony lub brudny.vag pokazuje ze sonda.ale jezeli sonda wykryje nie spalone paliwo to zaraz wyskakuje blad na vag-u ze sonda uszkodzona a w rzeczywistosci problem jest gdzie indziej. nigdzie na forun nie znalazlem zjawiska zapalania sie tej kontrolki po wcisnieciu gazu i gasniecia po jego puszczeniu. dlatego szukam tutaj jakiegos speca co sie z tym spotkal. a czujnik stopu sprawdzalem na samym poczatku.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”