na zimnym silniku slychac cykanie z okolicy przepustnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Robert Pala
- Ma gadane

- Kontakt:
na zimnym silniku slychac cykanie z okolicy przepustnicy
co to moze byc, cyka na gazie, na benzynie, jak dodam gazu to szybciej cyka a jak ujme to mniej cyka z okolicy przepustnicy, moze wtryskow, ale po kilkunastu minutach jazdy cykanie zanika.nie wiem czy to ssanie???instalacja ma 8 miesiecy, zawsze odpalam na benie bo to II generacja, elektronika mini lecho, reduktor tomasetto.dzisiaj to zauwazylem ze cyka.temperatura byla ok. -12. niewiem czy to normalne?pomozcie 
Ostatnio zmieniony pn gru 24, 2007 21:43 przez Robert Pala, łącznie zmieniany 1 raz.
witam!
Miałem to samo w moim starym MK2 1.3 MPI, na początku mechanik powiedział że to wtryski, ale okazało się, że regulatory zaworów. Ja jezdziłem z tym długo i zawsze po chwili jak troche pojezdziłem znikało więc to olewałem, ale jezeli chcesz być pewnien, że nic nie siądzie to lepiej to zrobić!!!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
moje fotki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1716783#1716783
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!
- tauka
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
Robert Pala, cykac mogą dwie rzeczy w tym silniku. Na zimnym silniku mogą ci troszkę stukać szklanki,dopóki sie silnik nie rozgrzeje.
A jeżeli na ciepłym też ci cyka, a jak dodasz gazu i puścisz to przestaje cykac podczas schodzenia z obrotów, to cykają wtryski. i to ma tak być
[ Dodano: Wto Gru 25, 2007 11:53 ]
A jeżeli na ciepłym też ci cyka, a jak dodasz gazu i puścisz to przestaje cykac podczas schodzenia z obrotów, to cykają wtryski. i to ma tak być
[ Dodano: Wto Gru 25, 2007 11:53 ]
To normalne w silnikach z hydrauliczną regulacją zaworów. Zawsze musi troszkę postukac, zanim olej wypełni szkalnki i się zawory ustawią.2RaZ pisze:ale okazało się, że regulatory zaworów. Ja jezdziłem z tym długo i zawsze po chwili jak troche pojezdziłem znikało więc to olewałem
-
To_mas
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
ja mam coś podobnego w moim TD tak raz na jakiś czas sobie lubi na zimnym silniku pocykać
jak sie zagrzeje do normalnej temp to zaraz przestaje 
i na 99% są to szklaneczki popychaczy ..niestety roboty z tym w cholere i kosz tez nie mały tak ze olewam to bo są wazniejsze wydatki a ze tam czasem raz na miesiąc czy dwa razy sobie pocyka jakoś przezyje
i na 99% są to szklaneczki popychaczy ..niestety roboty z tym w cholere i kosz tez nie mały tak ze olewam to bo są wazniejsze wydatki a ze tam czasem raz na miesiąc czy dwa razy sobie pocyka jakoś przezyje
-
21mariusz03
- Użytkownik

- Kontakt:
Witam mam ten sam problem w moim mk2 1.6 pierburg 2e2
I wydaje mi sie ze mi prawdopodobnie tez wydmuchalo uszczelke przy kolektorze wydechowym bo to cykanie dobiega jakby tylko z jednego elementu i pojawilo sie nagle...
I mam takie pytanie : Jak sie moge upewnic czy to napewno ta uszczelka i dokladnie w ktorym miejscu ? zanim dam mojego golfika naszym dzielnym mechanikom.. :/
I wydaje mi sie ze mi prawdopodobnie tez wydmuchalo uszczelke przy kolektorze wydechowym bo to cykanie dobiega jakby tylko z jednego elementu i pojawilo sie nagle...
I mam takie pytanie : Jak sie moge upewnic czy to napewno ta uszczelka i dokladnie w ktorym miejscu ? zanim dam mojego golfika naszym dzielnym mechanikom.. :/
- Robert Pala
- Ma gadane

- Kontakt:
- tauka

- Kontakt:
Też mnie to zawsze zastanawiało.Ale w swoim też zaobserwowałem że jak silnik zimny to są przedmuchy na wydechy, a jak się rozgrzeje, to tych przedmuchów nie słychać.Robert Pala pisze:to czemu nie cyka jak sie zagrzeje?
Ale to cykanie w twoim przypadku to sa w 99% szklanki
nie cyka jak sie zagrzeje - bo nastepuje rozszerzalnosc cieplna metalu z Fizyki chyba wiesz o co chodzi i luz sie kasuje.. jak masz dosc znaczny wydmuch uszczelki to cykanie ucichnie... jak sie pzrekonac czy to uszczelka? ja przylozylem dlon do kolektora i czulem takie delikatne nawiewy na dlon -stad wywnisokowalem ze uszczelka wydmuchana - ale w cholere z tym roboty i trzeba sie nagimnastykowac - bynajmniej ja tak w GX-sie mialem
- Robert Pala
- Ma gadane

- Kontakt:
- Robert Pala
- Ma gadane

- Kontakt:
- tauka

- Kontakt:
Jeżeli cykają delikatnie i jak się silnik zagrzeje to przestają to można tak jeździć. W zasadzie można stwierdzić że "ten typ tak ma"Robert Pala pisze:wiec do dalej....czy to grozne?...