Czujnik Temperatury

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Czujnik Temperatury

Post autor: herflik95 » pn gru 24, 2007 09:52

Witam

Jadąc wczoraj w trasie po przejechaniu 80 km wyjechałem na porzadna droge wiec rozpedziłem sie do 140km/h i zauważyłem wtedy ze wskazówka tem z 90 C spadła na 70 C wiec pomyslałem ze to normalka - duża prędkośc i -10 C na dworze a po jakimś czasie zwolniłem to 100km/h a wskazówka zamiast podnosic sie to zaczeła spadać i w ten sposób było juz 50 C. Zatrzymałem sie, otworzyłem maske łapie za górny przewód - gorący dolny zimny wiec oki, płyn jest, po dojechaniu na miejsce nadal trzymał jakieś 50 C. Jadąc spowrotem trzymał 50 C a potem to juz wskazówka opadła. Przejechałrm jakieś 110 km i zatrzymałem sie do lasku na moment. I tu już problem bo nie chciał odpalic tak jakby go zalewało. Próbowałem na Pb i LPg go odpalic i nic i wpadłem po paru minutach na pomysł zeby odpiąc koske od czujnika temp. i jakby ręką odjoł tj. odpalił od razu bez problemy. I tu pytanie czy za tym wszystkim może stać sam czujnik temp??? i czy możliwe jest zeby tak nagle umarł???

Dzieki za info! :pub:

greg

Post autor: greg » pn gru 24, 2007 10:59

herflik95 pisze:i czy możliwe jest zeby tak nagle umarł???
możliwe - a jak miał umierać? wzdychając? skoro odpiąłeś wtyczkę i była poprawa to chyba sam sobie zdiagnozowałeś że to nie przewód tylko czujnik no nie?

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn gru 24, 2007 11:06

ale czujnik moze byc np dobry a na przewodzie moze byc zwarcie gdy jest podpiety

greg

Post autor: greg » pn gru 24, 2007 11:16

a możesz mi powiedziec w jaki sposób - odpięty nei ma zwarcia - podpięty jest zwarcie - to gdzie niby zwiera sie ten przewód ? tylko w czujniku - nie wierzysz- podjedź do sklepu - weź czujnik i podepnij na sucho tj nie montując w rurce wody tylko podwieszony - jak objawy ustąpiły to na bank czujnik - 2 minuty i masz pewność :bigok:

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pn gru 24, 2007 11:19

Czujnik temperatury dla silnika (dla ECU) i czujnik temp. dla wskaźnika to osobne (elektrycznie) elementy.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn gru 24, 2007 11:22

zodiak pisze:Czujnik temperatury dla silnika (dla ECU) i czujnik temp. dla wskaźnika to osobne (elektrycznie) elementy.
czyli mam rozumiec ze sa 2 czujniki - 1 dla ecu a drugi to wskażnik tak ??? W takim razie 1 czujnik jest na króćcu z 4 kabelkami a 2 gdzie sie znajduje???

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pn gru 24, 2007 11:29

jak masz czujnik z 4 kabelkami to chyba w tej samej obudowie. Różnie bywa, albo są dwa oddzielne albo "2 w jednym". ty chyba masz ten drugi wariant, ale nie zmienia to faktu że wewnątrz znajdują się dwa osobne czujniki. Dziwne aczkolwiek możliwe aby padły 2 na raz.

Nad ranem:

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn gru 24, 2007 11:33

mam na króćcu tylko jeden czujnik z kostka z czterema kabelkami. wymieniałem go jakies 2 lata temu wiec jak znajde stary w domu to zobacze czy bedzie dobrze palił i jak z temp. bedzie trzymał z tego co pamietam to ten stary mi zaniżał i pokazywał na rozgrzanym 70 C

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pn gru 24, 2007 11:33

herflik95, i nowy czujnik może być przestrzelony(w szczególności te tanie)tu masz jak to wymienić http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113603 i jego nr oryginału
herflik95 pisze:W takim razie 1 czujnik jest na króćcu z 4 kabelkami
to jest ten czujik odpowiada tez za długosc grzania świec tu masz zasade działania i diagnostykę
Działanie
Czujnik temperatury chłodziwa to termistor. Niska temperatura powoduje duży opór, podczas gdy wysoka temperatura powoduje mały opór. Zespół sterowania wyznacza temperaturę kontrolując napięcie na czujniku.
napięcie zasilania: 5 V (odłączone złącze)
opór: 2 000 - 3 000 omów / 20 °C
opór: 200 - 300 omów / 90 °C
Diagnostyka
Sprawdzić złącze(a): Sprawdzić złącze(a), w razie potrzeby oczyścić je lub przymocować aby zapewnić dobre podłączenie.
Sprawdzić opór:
Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika.
Zmierzyć opór pomiędzy wtykami 1 i 3 czujnika. Porównać z podanym oporem.
Sprawdzić napięcie zasilania:
Włączyć zapłon i zmierzyć napięcie pomiędzy końcówkami 1, 3 złącza i ujemną końcówką akumulatora. Jedna z wartości powinna być równa 5 V. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie, następnie ECU.
Sprawdzić podłączenie do ECU:
Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącza z czujnika i ECU.
Zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza napięcia zasilania i odpowiednią końcówką w złączu ECU. Powinien on być < 1 om. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie.
Sprawdzić uziemienie:
Sprawdzić na schemacie czy podłączenie uziemienia zostało podłączone do uziemienia bezpośredniego czy do ECU. Jeśli jest ono podłączone bezpośrednio do uziemienia: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika i zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza uziemienia i ujemną końcówką akumulatora. Powinien być on < 1 om. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie. W przypadku podłączenia do ECU: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika i ECU. Zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza uziemienia i odpowiednią końcówką w złączu ECU. Powinien być on < 1 om. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie, następnie ECU.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pn gru 24, 2007 11:35

zodiak, w 1z czujik tepm chłodziwa jest jeden,dlatego jest 4 pinowy i tak jak napisałem odpowiada za wskazanie na desce,długośc grzania świec itp.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn gru 24, 2007 11:37

jaszczur, dzieks ale to nie w tym gofiku ten co podałeś jest do TDI a mi w AAM -ce sie porypało coś
Ostatnio zmieniony pn gru 24, 2007 11:40 przez herflik95, łącznie zmieniany 1 raz.

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pn gru 24, 2007 11:38

herflik95, ano widzisz w opis luknałem tdi
zaraz poszukam aam

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pn gru 24, 2007 11:40

i bedzie to samo 4 piny i tak samo sie sprawdza Diagnostyka
Sprawdzić złącze(a): Sprawdzić złącze(a), w razie potrzeby oczyścić je lub przymocować aby zapewnić dobre podłączenie.
Sprawdzić opór:
Zmierzyć opór pomiędzy wtykami 1 i 3 czujnika. Porównać z podanym oporem.
Sprawdzić napięcie zasilania:
Włączyć zapłon i zmierzyć napięcie pomiędzy końcówkami 1, 3 złącza i ujemną końcówką akumulatora. Jedna z wartości powinna być równa 5 V. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie, następnie ECU.
Sprawdzić podłączenie do ECU:
Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącza z czujnika i ECU.
Zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza napięcia zasilania i odpowiednią końcówką w złączu ECU. Powinien on być < 1 om. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie.
Sprawdzić uziemienie:
Sprawdzić na schemacie czy podłączenie uziemienia zostało podłączone do uziemienia bezpośredniego czy do ECU. Jeśli jest ono podłączone bezpośrednio do uziemienia: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika i zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza uziemienia i ujemną końcówką akumulatora. Powinien być on < 1 om. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie. W przypadku podłączenia do ECU: Wyłączyć zapłon. Wyjąć złącze z czujnika i ECU. Zmierzyć opór pomiędzy końcówką złącza uziemienia i odpowiednią końcówką w złączu ECU. Powinien być on < 1 om. Jeśli tak nie jest, to sprawdzić okablowanie, następnie ECU.
dobrze by było go podmienić

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pn gru 24, 2007 11:42

jaszczur pisze:zodiak, w 1z czujik tepm chłodziwa jest jeden,dlatego jest 4 pinowy i tak jak napisałem odpowiada za wskazanie na desce,długośc grzania świec itp.
Dla oka tak, ale samochód "widzi" dwa osobne czujniki :
zodiak pisze: Różnie bywa, albo są dwa oddzielne albo "2 w jednym". ty chyba masz ten drugi wariant, ale nie zmienia to faktu że wewnątrz znajdują się dwa osobne czujniki.
Dziwi jedynie fakt iż padły 2 na raz ale jest to przecież moźliwe ;)

Pozdrawiam.

Nad ranem:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”