ciche granie :/ dlaczego tak sie dzieje ?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
ciche granie :/ dlaczego tak sie dzieje ?
Witajcie .. zakonczylem przebudowe mojego CA :p mam radio pioneer deh 5800 , głosniki z przodu PowerBass ES-6C i wzmacniacz earthquake i niepokoji mnie jedna rzecz, nie wiem moze to tak ma byc, pisze bo sie nieznam na tym zabardzo ..
a mianowicie wydaje mi sie ze po podpięciu wzmacniacza cały sprzet gra ciszej niz pood samym radiem ( z tym ze pod radiem mialem inne głosniki ) teraz musze krecic na radiu na okolo 15 -20 zeby było tak średnio ... wtedy wystarczylo 10 - max 15 to juz bylo głosno i nie mam pojecia od czego to zalezy .,...
z góry dzieki za pomoc
a mianowicie wydaje mi sie ze po podpięciu wzmacniacza cały sprzet gra ciszej niz pood samym radiem ( z tym ze pod radiem mialem inne głosniki ) teraz musze krecic na radiu na okolo 15 -20 zeby było tak średnio ... wtedy wystarczylo 10 - max 15 to juz bylo głosno i nie mam pojecia od czego to zalezy .,...
z góry dzieki za pomoc
-
- Gadatliwa bestia
Poczekaj kilka dni aż się głośniki(no cewka wiadomo ) "wygrzeją" , może niepoprawnie wysterowałeś wszystko , GAIN we wzmaku jest ustawiony (skala) i moc wzmaka podaj ? Wygłuszenie dżwii zrobione? Kable głośnikowe 2,5 mm2 ?
Ostatnio zmieniony pt gru 21, 2007 22:03 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.
Kłamca z dwumetrowymnosem !
-
- Forum Master
- Kontakt:
postanowilem teraz napisac wrazenia z tych całych "PowerBass ES-6C" głosnik się juz napewno wygrzał,bo odczulem ze bas sie polepszył. Tylko nie rozumiem jednej rzeczy :/ kumpel kupil głośniki TMA jakies za niecałe 600 zł i musze powiedzieć ze grają o niebo lepiej niz te power bass'a, nie wiem od czego to zalezy ale on na radiu moze krecic max 33 i to jest full i głosniki graja bardzo głośno, basu jak ze skrzyni z nich leci i naprawde 0 zniekształcen, grają one pod wzmakiem JL Audio. I własnie moje pytanie wiaze sie z tym, ze u sibie powiedzmy ze wezmę regulator na 35 ( max jest 60) to głosniki graja nawet nawet, bas jest troszke kiepski, ale nie kumam czemu po wzięciu powyzej 35 regulatora z głośnikow słuchać jakby nie klepały basem tylko papierem :/ poprostu traci się bass :/ nie wiem czy to juz poprostu max tych głośnikow czy jak ?? zaczynaja trzeszczeć bass :/
-
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
Ja twój kolega ma wzmak JL i lepsze radio od twojego to musi mieć lepszy efekt. Chociaż ciężko się domyśleć co miałeś na myśli "o niebo lepiej". Powerbass tanieje i inne firmy tez schodzą z ceny ... kto śpi ten dostaje po kieszeni. Mógłbyś napisać co to za model bo pierwsze słysze o tej firmie.
powalla, heh nie :p a co do sprzętu jaki ma kolego to : głośniki ma te http://www.bestsound.pl/index.php?p229, ... 2-jl-audio , radio takie : http://www.allegro.pl/item298462199_cla ... glad_.html a wzmacniacz taki http://www.nokaut.pl/oferta/e2150.html
Cookiemonster, hmm co mialem na myśli ... wlaczam u kumpla i leci muza na full w radiu i tak wali basem jak ze skrzyni ... on tez ma suba JBL w bagazniku ale go wylaczyl na chwile i serio z tych głosnikow tak wali basem jak z tej skrzyni ... do tego dźwiek jest czyściutki ze hohoo - nie zebym mowil ze power bas graja nieczysto tylko jest w nich duzooo mniejszy i gorszy i jest duzoo mniej tego basu i szczerze powiem ze sie zawiodlem roznica jest kolosalna a w cenie hmm jakoes 150 zł a naprawde o niebo lebiej ... nie wiem moze serio mam cos źle wysterowane ale ... nie wiem co moge źle wysterowac .. w radiu mam wszystko na 0 wszystkie opcje sa powylaczane a na wzmacniaczu mam do regulacji tylko filtry low high i jeszcze jest cos po środku ) mam na środkowym) i mam po 2 pokrętła na kanał tj. gain i takie cudo jak xcover- nie wiem od czego to jest, na wiose musze poprawić wygłuszenie drzwi tzn. nie zakleilem jeszcze dziór konstrukcyjnych w drzwiach bo nie mialem zaduzo czasu i bylo zimno wiec okleoilem tylko tapicerke i blache zew. i dalem dystnas z mdf ... ale mysle ze to raczej nie od wygłuszenia...
Cookiemonster, hmm co mialem na myśli ... wlaczam u kumpla i leci muza na full w radiu i tak wali basem jak ze skrzyni ... on tez ma suba JBL w bagazniku ale go wylaczyl na chwile i serio z tych głosnikow tak wali basem jak z tej skrzyni ... do tego dźwiek jest czyściutki ze hohoo - nie zebym mowil ze power bas graja nieczysto tylko jest w nich duzooo mniejszy i gorszy i jest duzoo mniej tego basu i szczerze powiem ze sie zawiodlem roznica jest kolosalna a w cenie hmm jakoes 150 zł a naprawde o niebo lebiej ... nie wiem moze serio mam cos źle wysterowane ale ... nie wiem co moge źle wysterowac .. w radiu mam wszystko na 0 wszystkie opcje sa powylaczane a na wzmacniaczu mam do regulacji tylko filtry low high i jeszcze jest cos po środku ) mam na środkowym) i mam po 2 pokrętła na kanał tj. gain i takie cudo jak xcover- nie wiem od czego to jest, na wiose musze poprawić wygłuszenie drzwi tzn. nie zakleilem jeszcze dziór konstrukcyjnych w drzwiach bo nie mialem zaduzo czasu i bylo zimno wiec okleoilem tylko tapicerke i blache zew. i dalem dystnas z mdf ... ale mysle ze to raczej nie od wygłuszenia...
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 17:52 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
Spokojnie będzie dobrze , może się jeszcze nie wygrzały głośniki. Ja tam kable głośnikowe wygrzewałem 1 miesiąc i po tym okresie zaczeło grać lepiej (nie mówiąc o wygrzaniu głośników, dla niektórych basowych trzeba czasu pracy kilkudziesięciu godzin!)
No ustawień masz sporo we wzmaku, możliwe aby jakieś ustawienia "nałożyły się na siebie" !? Może zapodaj link do pdf-u albo zrób zdjęcie wzmaka. hmm .. a ten twój kolega to ci nie pomógł z wysterowaniem ... widać że super zestaw złożył i dobrze dobrał parametry,czyli zna podstawy CA. Zaklej dziury konstrukcyjne w dżwiach, to ma znaczenie.
p.s. kumpel ostanio przyjechał wysterować wzmak to .. miał masakre (wstępnego wysterowania nawet nie było)
No ustawień masz sporo we wzmaku, możliwe aby jakieś ustawienia "nałożyły się na siebie" !? Może zapodaj link do pdf-u albo zrób zdjęcie wzmaka. hmm .. a ten twój kolega to ci nie pomógł z wysterowaniem ... widać że super zestaw złożył i dobrze dobrał parametry,czyli zna podstawy CA. Zaklej dziury konstrukcyjne w dżwiach, to ma znaczenie.
p.s. kumpel ostanio przyjechał wysterować wzmak to .. miał masakre (wstępnego wysterowania nawet nie było)
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 18:04 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.
no własnie nie milame czasu ani okazji zeby podjechac do niego i zeby to luknął, tu zapodaje fotki wzmaka z tym ze fotki z pudełka bo nie chcialo mi sie wychodzić do auta :p http://www.iv.pl/image/105148.jpeg i http://www.iv.pl/image/105153.jpeg
wzmacniacz kupiłem jako używany, wiec moze w nim jest problem ?? nie wiem co tu w nim moze być źle wysterowane gdyz posiada 2 przełaczniki na krzyż :p dodam jeszcze ze wczesniem `pod radiem mialem jakies stare pioneery z pomarańczowymi membranami i hmm i powiem ze te power basy duzoo lepiej nie graja <lol> efekt jest taki sam tzn. chodzi mi o to trzeszczenie pod koniec regulatora bas słuchać taki papierowy jakby niewyrabiał
http://www.iv.pl/image/105155.jpeg i tu jeszcze pytanie czy dobrze podlaczylem głośnii .. tzn. podlaczyłem w pionie front ( R u góry - na dole + i L u góry + na dole - ??
dodam ze dolne rzędy są wysunięte do przodu
wzmacniacz kupiłem jako używany, wiec moze w nim jest problem ?? nie wiem co tu w nim moze być źle wysterowane gdyz posiada 2 przełaczniki na krzyż :p dodam jeszcze ze wczesniem `pod radiem mialem jakies stare pioneery z pomarańczowymi membranami i hmm i powiem ze te power basy duzoo lepiej nie graja <lol> efekt jest taki sam tzn. chodzi mi o to trzeszczenie pod koniec regulatora bas słuchać taki papierowy jakby niewyrabiał
http://www.iv.pl/image/105155.jpeg i tu jeszcze pytanie czy dobrze podlaczylem głośnii .. tzn. podlaczyłem w pionie front ( R u góry - na dole + i L u góry + na dole - ??
dodam ze dolne rzędy są wysunięte do przodu
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 18:41 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
Wzmak ma 2x40A bezpieczniki ... te głośniki powinny FRUWAĆ. Coś jest z filtrami ,więc ustaw tak :
FRONT - przełącznik na HP , pokrętło Front Xover według wskazówek zegara PRZEKRĘĆ na MAX ! a GAIN na 40-50% (narazie)
REAR (tam masz sub ?) - przełącznik na LP , pokrętło (REAR xOver) ustaw na około 100Hz (czyli bliżej 50Hz niż 200Hz) ,Gain na 50% (czyli w połowie skali)
FRONT - przełącznik na HP , pokrętło Front Xover według wskazówek zegara PRZEKRĘĆ na MAX ! a GAIN na 40-50% (narazie)
REAR (tam masz sub ?) - przełącznik na LP , pokrętło (REAR xOver) ustaw na około 100Hz (czyli bliżej 50Hz niż 200Hz) ,Gain na 50% (czyli w połowie skali)
Ostatnio zmieniony pt sty 25, 2008 20:36 przez Cookiemonster, łącznie zmieniany 1 raz.