bo tam mają być podłączone dwa +?? jeden pod stacyjke a drugi to ten co dziłają szyby jeszcze przez jakiś czas. no i ja mam chyba tylko jeden podłączony. ten czerwono-żółty z tym bezpiecznikiem takim większym niż wszystkie...kawior pisze:od strony silniczków kable CZARNO-ŻÓŁTY przechodzi za złączem w drzwiach w CZARNO-BIAŁY i ten czarno biały powinien być wpięty w kostkę D pin 8 w skrzynce bezpieczników.
el. szyby - montaż
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a drzwi do czego masz przymocowane, przecież do nadwozia. Otwórz sobie drzwi i sie na nich oprzyj - ten sam efekt.flatron316 pisze:Tylko to chyba działa siła przyłożona drzwi-drzwi a nie drzwi-nadwozie.
Tego nie jestem pewien bo jeszcze nie miałem czasu podłączyć tego kabelka od czujnika drzwi, ale po doświadczeniu z opadniętymi drzwiami domyślam się, ze do tego to właśnie jest.U mnie szyby chodzą bez względu na to czy są drzwi otwarte czy zamknięte.Jedynie zapłon musi być włączony.A tak nie ma być?
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Nie wiem jak ale ja jeszcze nie podpialem kabli szyb do wlacznika drzwi, w sobote to zrobie i bedzie testflatron316 pisze:U mnie szyby chodzą bez względu na to czy są drzwi otwarte czy zamknięte.Jedynie zapłon musi być włączony.A tak nie ma być?
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
Ten gruby czerwony służy do zasilania silnika szyb, dlatego jest też grubszy, żeby mógł przez niego płynąć duży prąd, drugi ( który nie masz podłączony), służy do sterowania, czyli do tego, żeby wiedzieć, ze jest włączony zapłon i można otwierać/zamykać szyby. Jak pojawi się na nim napięcie, to można korzystać z elektryki, a jak zniknie to jeszcze przez pare minut pomimo wyłączonego zapłonu, pewnie po to żeby zamknąć szyby przy wysiadaniu z samochodu.
Ostatnio zmieniony czw gru 20, 2007 16:59 przez kawior, łącznie zmieniany 1 raz.
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie nie ten sam to siła drzwi-nadwozie.Z jednej strony siła działa na drzwi a z drugiej opiera się na nadwoziu przez zawias i wtedy się może opuszczą .Tak wynika z fizyki.kawior pisze:a drzwi do czego masz przymocowane, przecież do nadwozia. Otwórz sobie drzwi i sie na nich oprzyj - ten sam efekt.
A siłownik jest w drzwiach więc zawiasy nie mają z tym nic wspólnego.
Ale może mnie w szkole innej fizyki uczyli
- Paweł Marek
- V.I.P.
Szyby działają przez jajkieś 10 sekund po wyłączeniu zapłonu. To realizuje podłączenie modułu drzwi do plusa po zapłonie.
Prawidłowe podłączenie pod krańcówkę drzwiową (brązowo-żółty) powoduje że szyby po uplywie tych 10 sekund można dalej otwierać i zamykać z włącznika jeśli sie otworzy dzrzwi. Jak komuś się to wydaje niepotrzebne może nie podłączać. I tak działa domykanie z kluczyka (i z pilota jak się podłączy) w drzwiach cały czas po wyłączeniu zapłonu nawet.
Prawidłowe podłączenie pod krańcówkę drzwiową (brązowo-żółty) powoduje że szyby po uplywie tych 10 sekund można dalej otwierać i zamykać z włącznika jeśli sie otworzy dzrzwi. Jak komuś się to wydaje niepotrzebne może nie podłączać. I tak działa domykanie z kluczyka (i z pilota jak się podłączy) w drzwiach cały czas po wyłączeniu zapłonu nawet.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Kolego jeżeli nie jesteś w stanie tego zrozumieć, ja się nie będę z Tobą kłócił. Rob jak chcesz.flatron316 pisze:Nie nie ten sam to siła drzwi-nadwozie.Z jednej strony siła działa na drzwi a z drugiej opiera się na nadwoziu przez zawias i wtedy się może opuszczą .Tak wynika z fizyki.kawior pisze:a drzwi do czego masz przymocowane, przecież do nadwozia. Otwórz sobie drzwi i sie na nich oprzyj - ten sam efekt.
A siłownik jest w drzwiach więc zawiasy nie mają z tym nic wspólnego.
Ale może mnie w szkole innej fizyki uczyli
Przeczytaj jeszcze raz.
Siłownik jest w drzwiach i drzwi wprawia w ruch. Drzwi są umocowane na zawiasie do nadwozia i to całe obciążenie jest przenoszone przez zawias. Do póki tego nie zrozumiesz, nie mów mi, że mnie innej fizyki uczyli.
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- VW Baron
No chyba chodzi o to ze mu sie drzwi trzesa gdy szyba sie podnosi / opada..Paweł Marek pisze:kawior, sorki, co ty wypisujesz.
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
-
- VW Baron
No sorki ale o niby jakim silniku tu mowa? Logiczne ze szyby.. drzwi sa manualne no chyba ze lambo masz..flatron316 pisze:Ale ja o silniku szyby nie drzwi piszę
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No właśnie czytam i widzęTo czytaj kolego ze zrozumieniem, bo my własnie na ten temat rozmawiamy.
Więc zwątpiłem o czym jest ten temat ."Silnik szyby" a "siłownik drzwi" to chyba inne rzeczy.kawior pisze:Siłownik jest w drzwiach i drzwi wprawia w ruch.
Ale OK Kolega Paweł Marek wyjaśnił sprawę dokładnie -wszystko jasne.
Pozdro
Powiedz mi zatem gdzie napisałem "siłownik drzwi" skoro jesteś taki dokładny...Więc zwątpiłem o czym jest ten temat ."Silnik szyby" a "siłownik drzwi" to chyba inne rzeczy.
Czy piszesz tak tylko zeby napisać.
Bo z tego co widzę, nie jesteś w stanie rozróżnić "Siłownik w drzwiach" a "siłownik drzwi" a to też jest róznica prawda???
Czytanie ze zrozumieniem, jeszcze raz powtarzam.