Skrzywione drzwi..

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Reporterek
Ma gadane
Ma gadane

Skrzywione drzwi..

Post autor: Reporterek » śr gru 19, 2007 19:13

Mam od jakiegoś czasu problem.. otóż w moim mk2 zalewało mi wnętrze od strony pasażera(od góry)..
SZybka analiza- orginalna uszczelka (jest sklejana lub zgrzewana z 2 elementów) zaczeła się rozklejać na łączeniu.. Jakoś we wrześniu z ojcem kawałek po kawałku skleiłem klejem syntetycznym i wydawalo mi się ze jest ok..

Ostatnio zauważyłem że znów jest wilgotny oftel.. co prawda nie tak mocno a jednak. A swojego golfa chce robić krok po kroku żeby było idealnie a nie jakaś "bylejaka" robota "aby dziś". Postanowiłem wymienić bolce trzymające zamek ponieważ jest tam taka guma która po jakimś czasie się przeciera i drzwi chwytają słabiej i troszke odchodzą.

Po wymianie lepiej się zamykają.. ale nadal przy jezdzie jak podstawie ręke to czuje przewiew niewielki..

No i wczoraj przypomniało mi się że wiosną zostały kluczyki zatrzaśnięte w aucie i trzeba było odginać drzwi.. Myślę że tu jest przycyna (na 99%).

I tu pojawia się moje pytanie co zrobić? Prostować samemu? Jeżeli tak to w jaki sposób(drzwi górnym lewym rogiem są odgięte jakieś(2-3mm - przez co nie dochodzą dobrze do uszczelki)?

Czy może oddać do blacharza? Jeszcze powiem tylko że zawiasy są dobrze ustawione i dokręcone :chytry:

Awatar użytkownika
majster heniek
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Auto: Jest
Silnik: też

Post autor: majster heniek » śr gru 19, 2007 19:16

klocek między drzwi i słupek i dociskaj górą drzwi powinno pomóc

[ Dodano: 19 Gru 2007 18:18 ]
tylko szybę opuśc bo pójdzie w drzazgi

Obrazek
Zielony utonoł , siwy sprzedany , ale jest swartz

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » śr gru 19, 2007 19:33

możesz też podeprzeć kolanem od środka na wysokości rygielka od zamykania i pociągnąć ostro górę drzwi do siebie, tylko jak majster heniek pisze na otwartej szybie!

Awatar użytkownika
Reporterek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Reporterek » ndz gru 23, 2007 16:24

Postanowiłem udać się do blacharza..
Wynik? Uszczelka lekko ugnieciona ale i drzwi lekko odgięte.
Drzwi został takie jakie są.. Ustawione na zawiasach- dzwi ładnie leżą na uszczelce :)

Koszt? 20 zł :bajer:

Tak przy okazji.. Pytałem o smarowanie uszczelek..
Czytałem na forum że dobra jest wazelina techniczna. Jednak mechanik doradził mi preparat do uszczelek. Dlaczego? Otóż wazelina sprawia że drzwi nie przymarzają, natomiast środki do uszczelek dodatkowo "zmiekczją gumę" przez co mniej twardnieje na mrozach.

Tak napisałem przy okazji. Może komuś się przyda :)

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » ndz gru 23, 2007 17:06

Reporterek pisze:Ustawione na zawiasach- dzwi ładnie leżą na uszczelce
a co zrobil blacharz z tymi zawiasami ?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”