Natrysk wody/metanolu do tlokow

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Golf GTi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Natrysk wody/metanolu do tlokow

Post autor: Golf GTi » śr gru 19, 2007 00:11

W/g niektorych zrodel 10-15% mocy wiecej przy max RPM , oczywiscie w odpowiedniej proporcji 55%woda i 45%metanol, i odpowiednia dawka oczywiscie. Metanol podnosi liczbe oktanowa a woda niweluje spalanie stukowe i chlodzi komory spalania dodatkowo. Dzis zalozylem kolektor dolotowy z mk1 i jest tam dodatkowy wtryskwacz rozruchowy,ktory mogl bym wykorzystac przy max RPM do takiego "strzalu". W turbo to dobre rozwiazanie, czesto stosowane w Japonii i USA, w Polscee niezbyl.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » śr gru 19, 2007 00:19

ciekawe .. :hmm:

Awatar użytkownika
olozwirski
2 SLOW 2 PLAY
2 SLOW 2 PLAY

Re: Natrysk wody/metanolu do tlokow

Post autor: olozwirski » śr gru 19, 2007 11:10

Golf GTi pisze:W/g niektorych zrodel 10-15% mocy wiecej przy max RPM , oczywiscie w odpowiedniej proporcji 55%woda i 45%metanol, i odpowiednia dawka oczywiscie. Metanol podnosi liczbe oktanowa a woda niweluje spalanie stukowe i chlodzi komory spalania dodatkowo. Dzis zalozylem kolektor dolotowy z mk1 i jest tam dodatkowy wtryskwacz rozruchowy,ktory mogl bym wykorzystac przy max RPM do takiego "strzalu". W turbo to dobre rozwiazanie, czesto stosowane w Japonii i USA, w Polscee niezbyl.
U nas tez jest stosowane, glownie w 1/4 mili. Na ulice sie niezbyt nadaje i nie jest za bardzo potrzebne. Szczerze mowiac to w seryjnym silniku nie widze sensu montowania takiej instalacji, jak nie zwiekszasz stopnia sprezania ani nie przyspieszasz zaplonu to i stuk sie nie pojawia, juz lepiej wydac pieniadze na gaz rozweselajacy.

Awatar użytkownika
Golf GTi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Golf GTi » śr gru 19, 2007 11:46

hehe moze byc i gazzz , chcialem wiedziec jakie macie zdanie na to .
Ja mam doprzezony silnik, i takie cos by umnie zadzialalo. Jak nie bede mial co dzis robic to sprubuje takie cos zamotowac.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr gru 19, 2007 13:02

hehe moze byc i gazzz , chcialem wiedziec jakie macie zdanie na to .
Ja mam doprzezony silnik, i takie cos by umnie zadzialalo. Jak nie bede mial co dzis robic to sprubuje takie cos zamotowac.
Spróbuj czystego metanolu :bigok: ja to przerabiałem :bajer:

Awatar użytkownika
Golf GTi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Golf GTi » śr gru 19, 2007 14:00

O ja to mnie toffic teraz zabiles. :)

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr gru 19, 2007 18:48

Metanolem?? :grin:

[ Dodano: 19 Gru 2007 17:49 ]
Mam trzymać wtryski??

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » śr gru 19, 2007 20:21

wtrysk wody z metanolem( metanolu) tylko do mocno grzebanych silników, na uzytek domowy zupelnie bez przyszlosci..
jak dziala...
metanol wtrsyniety do komory spalania dzieki duzej pojemnosci cieplnej odbiera temperature z komory spalania, w zwiazku z tym ze jest substancja palna spala sie pozniej wytwarzajac energie, mankament jest taki ze posiada w czasteczce atom tlenu, ktory uwalnia sie podczas spalania i wymusza podanie wiekszej dawki palwia niz mogloby wynikac to z rownania masa paliwa przy metanolu plus masa metanolu= masie paliwa przy zwyczajnej pracy silnika. drugi mankament jest taki ze trzeba wtryskiwac z cisnieniem duzo wiekszym niz paliwo... ile nie powiem, wiem ze znalezienie pompy ktora wydolila z presure tak aby byla mgla nie struzka zajelo 3 miesiace mi.
posiadalem taki wtrysk przez 2 miesiae dluzszy czas temu.. wywalilem

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr gru 19, 2007 20:39

evolution pisze:drugi mankament jest taki ze trzeba wtryskiwac z cisnieniem duzo wiekszym niz paliwo... ile nie powiem, wiem ze znalezienie pompy ktora wydolila z presure tak aby byla mgla nie struzka zajelo 3 miesiace mi.
A widzisz tego nie wiedziałem jak robiłem próby z metanolem, dzięki Jacek :pub: Jeśli się nie mylę to metanol potrzebuje 7.5-1 masowo tlenu, bena 14.7-1

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”