dlugo dymi na bialo rano...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
mam dokładnie tak samo silnik ma przejechane 340 tys olej castrol 10/40 ,miałem nawet inne wtryski tez to samo korekcja równiótka dawka 3.0 kąt 48 śmiga pieknie i chyba musi tak zostac to nie nowe auto olewam to jak covboy świece tez nowe uszczelniacze? możliwe ale oleju praktycznie nie bierze kiedys w innym golfie jak miałem uszczelniacze walniete to na wolnych obrotach jak sie zagrzał to dymił jak go przegazowałem
Ostatnio zmieniony sob gru 15, 2007 12:34 przez woojas25, łącznie zmieniany 2 razy.
dokladnie to co u mnie, dokladniedrunk_bear pisze:1) Przy temperaturze letniej ponad 25 st. Nie kopci prawie w ogóle lub odrobinkę.
2) Przy temperaturze poniżej 10 stopni kopci nawet przez 2 km, później w ogóle.
3) Przy minusowych temperaturach kopci tak samo mocno tylko dym wydaje się jaśniejszy.
Zauważyłem, że kopcenie to jest zależne od temperatury. W robocie parkuję na parkingu podziemnym gdzie jest teraz ok 15 st. i odpalając puści niewielką niebieską chmurkę ale zaraz przestaje. ...Z dymieniem związane są także toważyszące nierówne obroty, szczególnie jak jest poniżej zera
mi musi niestety pokrecic ze 2 razy...drunk_bear pisze:Nie mam problemów z odpalaniem, zapala od razu po przekręceniu kluczyka przy słabym akumulatorze
zaraz ide do auta pobawic sie vagiem i pozniej zalacze obrazki...
[ Dodano: 15 Gru 2007 17:44 ]
na tym drugim obrazku to mi taki wlasnie blad wywala...
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A jakiej werski Vaga używasz?
Z tych zdjęć można wywnioskować, że próbojesz uruchomić sprawdzanie kąta wtrysku poprzez odpalenie osobnego pliku czyli samego plugina. Trzeba uruchomić to z opcji TDI Timing w programie. Jeżeli tak robisz i nadal to wyskakuje to albo masz uszkodzoną wersję Vaga albo jakąś wersję demo ponieważ w polu 000 powinno wyświetlać coś.
Spróbuj wersją Vaga 3.1.1.2, to jest jedyna wersja, która u mnie działała prawidłowo. Nowsze nie działają.
Z tych zdjęć można wywnioskować, że próbojesz uruchomić sprawdzanie kąta wtrysku poprzez odpalenie osobnego pliku czyli samego plugina. Trzeba uruchomić to z opcji TDI Timing w programie. Jeżeli tak robisz i nadal to wyskakuje to albo masz uszkodzoną wersję Vaga albo jakąś wersję demo ponieważ w polu 000 powinno wyświetlać coś.
Spróbuj wersją Vaga 3.1.1.2, to jest jedyna wersja, która u mnie działała prawidłowo. Nowsze nie działają.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Niestety nie mam laptopa teraz więc nie mogę zrobić screena bo trzeba się podłączyć najpierw do CPU w samochodzie, żeby w ogóle to odpalić. Mogę tylko napisać jak to zrobić.
- Podłączasz wszystko jak należy
- uruchamiasz program, odpalasz opcję engine
- potem wchodzisz w basic settings (lub mass blocks) - nie pamiętam już dokładnie
- wybierasz block 000 i wciskasz GO
- na dole po prawej stronie chyba pojawi się przycisk TDI Timing
- klikasz i odpala się ten sam plugin co ty próbowałeś odpalić.
Na ciepłym silniku też może dymić i nie koniecznie musi to być czarny dym. Czarny będzie jeśli będzie brakowało powietrza. Niebieski jeżeli mieszanka paliwa będzie za duża lub tak jak w naszych przypadkach prawdopodobne uszczelniacze zaworów puszczają olej przy dużych obrotach i też powstaje chmura dymu
Ostatnio właśnie zauważyłem taki objaw. Silnik do końca jeszcze się nie rozgrzał ale na postoju już nie dymił. Przy dużych obrotach bez mocnego przyspieszania nie dymił ale przy dużych obrotach przy depnięciu dawał ostro dymem.
- Podłączasz wszystko jak należy
- uruchamiasz program, odpalasz opcję engine
- potem wchodzisz w basic settings (lub mass blocks) - nie pamiętam już dokładnie
- wybierasz block 000 i wciskasz GO
- na dole po prawej stronie chyba pojawi się przycisk TDI Timing
- klikasz i odpala się ten sam plugin co ty próbowałeś odpalić.
Na ciepłym silniku też może dymić i nie koniecznie musi to być czarny dym. Czarny będzie jeśli będzie brakowało powietrza. Niebieski jeżeli mieszanka paliwa będzie za duża lub tak jak w naszych przypadkach prawdopodobne uszczelniacze zaworów puszczają olej przy dużych obrotach i też powstaje chmura dymu
Ostatnio właśnie zauważyłem taki objaw. Silnik do końca jeszcze się nie rozgrzał ale na postoju już nie dymił. Przy dużych obrotach bez mocnego przyspieszania nie dymił ale przy dużych obrotach przy depnięciu dawał ostro dymem.
hejka,
nie udalo mi sie zrobic z tym timingiem... ale mniejsza o to. oprocz dymienia i smrodu zauwazylem ze auto po opaleniu (zwlaszcza) i pozniej na cieplym silkniku STRASZNIE twardo pracuje... Czuc nawet drgania na pedale gazu... co jest grane? trzeba cos logowac?
nie udalo mi sie zrobic z tym timingiem... ale mniejsza o to. oprocz dymienia i smrodu zauwazylem ze auto po opaleniu (zwlaszcza) i pozniej na cieplym silkniku STRASZNIE twardo pracuje... Czuc nawet drgania na pedale gazu... co jest grane? trzeba cos logowac?
kąt wtrysku ma duży wpływ na pracę silnika więc musisz sobie poradzić zolek256 pisze:ale mniejsza o to. oprocz dymienia i smrodu zauwazylem ze auto po opaleniu (zwlaszcza) i pozniej na cieplym silkniku STRASZNIE twardo pracuje..
Masz program ode mnie jeżeli tak to próbuj dużo razy i w końcu wyjdzie . Tylko musisz mieć pełnego vagaolek256 pisze:tym timingiem..
Ostatnio zmieniony śr sty 02, 2008 14:56 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
no co tak sie to chyba nazywa :PPPPPdamcio151 pisze:olek256 napisał/a:
tym timingiem..
tak od ciebie.... ale mi nic nie wyskakiwalo , wiesz to co trzeba wklepac.masz moze jakies screeny na prv jak to robisz? bede wdziecznydamcio151 pisze:Masz program ode mnie
Ostatnio zmieniony śr sty 02, 2008 15:05 przez olek256, łącznie zmieniany 1 raz.