automat tip tronik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
automat tip tronik
jak sprawdzić olej w skrzyni biegów i jaki się stosuje,czy powinno się wymieniać ???
szyymp
-
greg
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Autodata podaje 3 litry olej VW ATF (dla przekłądni silnika AJM) Podaj swój tym silnika, jest na wklejce w bagażniku, wklejce w książkę sewrisową, ewentualnie na pokrywie rozrządu.
Oczywiście że powinno się wymieniać olej w automacie. Olej i filtr. Niech to zrobi warsztat który się zna, płacąc za olej wymienią gratis, bo nie ma sensu się brudzić
Pozdrawiam.
Oczywiście że powinno się wymieniać olej w automacie. Olej i filtr. Niech to zrobi warsztat który się zna, płacąc za olej wymienią gratis, bo nie ma sensu się brudzić
Pozdrawiam.
-
ryba2
- Mały gagatek

- Kontakt:
nie wiem ale ja też mam automat i jak narazie on nie wymagał wymiany oleju w skrzyni do sprawdzania poziomu oleju jest bagnet tak jak w silniku i jak narazie mam piękny żółciutki olej i odpowiedni poziom w skrzyni jak jest wszystko oky to nie trzeba wymieniać oleju praktycznie a co do wymiany to kolega ma rację jak pojedziesz i kupisz olej u nich to na miejscu powinni wymienić gratis
-
greg
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

w automatach się cyklicznie wymienia, w manualu- niekoniecznie.ryba2 pisze:on nie wymagał wymiany oleju
i taki będzie zawsze- w silniku zanieczyszcza się od spalin, produktów spalania "ściąganych" z gładzi cylindra itp. Do skrzyni korbowej dostaą się spaliny, a komora spalania nie jest doskonale szczelna, jak się zakłada w teoretycznych rozważaniach.ryba2 pisze:narazie mam piękny żółciutki olej
Automat wymaga większej opieki.
W automacie jednak trzeba. W manualu producenci twierdzą że wytzryma całą eksploatację ale nie zakładali 15-20 letniej... Olej już po paru latach traci właściwości, w skrzyni powstają drobiny- produkty tarcia. Lepiej co kilka lat wymienić nawet w manualu.ryba2 pisze:to nie trzeba wymieniać oleju praktycznie
Nie wiedzieć czemu autodata podaje 3....greg pisze:dziwne bo w moich danych jest ze nie mniej jak 7litrów
-
greg
-
greg
Sprawa zalezy, jak Koledzy pisali, od typu skrzyni. Przerabialem temat niedawno - w moim mk4 tiptronic jest japonska skrzynia, w ktorej nie wymienia sie filtra przy zmianie oleju.
Fakt - w calej skrzynce jest ok. 7 l, lecz przy wymianie statycznej schodzi tylko ok. 3 l. Coz, lepiej zawsze te 3 l wymienic co 60 tys. km (tak kaze VW), niz remontowac skrzynie.
Do mojego mk4 zalano w zakladzie bodaj Dexrona III (czerwony) i wcale nie byl to oryginalny olej VW.
Calkowity koszt z robocizna - 160 zl. Dodam, ze serwis VW chcial za to ponad 800 zl :green_fuck:
Generalnie polecam poszukac dobrego warsztatu - popytac, porozmawiac i wyczuc goscia, ew. oprzec sie na opinii innych.
Fakt - w calej skrzynce jest ok. 7 l, lecz przy wymianie statycznej schodzi tylko ok. 3 l. Coz, lepiej zawsze te 3 l wymienic co 60 tys. km (tak kaze VW), niz remontowac skrzynie.
Do mojego mk4 zalano w zakladzie bodaj Dexrona III (czerwony) i wcale nie byl to oryginalny olej VW.
Calkowity koszt z robocizna - 160 zl. Dodam, ze serwis VW chcial za to ponad 800 zl :green_fuck:
Generalnie polecam poszukac dobrego warsztatu - popytac, porozmawiac i wyczuc goscia, ew. oprzec sie na opinii innych.
Ostatnio zmieniony pn gru 17, 2007 11:54 przez Blog_Boy, łącznie zmieniany 1 raz.