automat tip tronik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szyymp
Nowicjusz
Nowicjusz

automat tip tronik

Post autor: szyymp » ndz gru 16, 2007 17:21

jak sprawdzić olej w skrzyni biegów i jaki się stosuje,czy powinno się wymieniać ???

szyymp

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 17:41

w bagażniku masz wlepę - podaj kod skrzyni na wlepie, kod silnika i ewentualnie rocznik auta - postaram ci się dowiedzieć wszystkiego co potrzebujesz.

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz gru 16, 2007 17:45

Autodata podaje 3 litry olej VW ATF (dla przekłądni silnika AJM) Podaj swój tym silnika, jest na wklejce w bagażniku, wklejce w książkę sewrisową, ewentualnie na pokrywie rozrządu.
Oczywiście że powinno się wymieniać olej w automacie. Olej i filtr. Niech to zrobi warsztat który się zna, płacąc za olej wymienią gratis, bo nie ma sensu się brudzić :bigok:
Pozdrawiam.

ryba2
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ryba2 » ndz gru 16, 2007 18:16

nie wiem ale ja też mam automat i jak narazie on nie wymagał wymiany oleju w skrzyni do sprawdzania poziomu oleju jest bagnet tak jak w silniku i jak narazie mam piękny żółciutki olej i odpowiedni poziom w skrzyni jak jest wszystko oky to nie trzeba wymieniać oleju praktycznie a co do wymiany to kolega ma rację jak pojedziesz i kupisz olej u nich to na miejscu powinni wymienić gratis

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 18:20

Grzesiekk1982 pisze:Autodata podaje 3 litry olej VW ATF
dziwne bo w moich danych jest ze nie mniej jak 7litrów

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz gru 16, 2007 18:35

ryba2 pisze:on nie wymagał wymiany oleju
w automatach się cyklicznie wymienia, w manualu- niekoniecznie.
ryba2 pisze:narazie mam piękny żółciutki olej
i taki będzie zawsze- w silniku zanieczyszcza się od spalin, produktów spalania "ściąganych" z gładzi cylindra itp. Do skrzyni korbowej dostaą się spaliny, a komora spalania nie jest doskonale szczelna, jak się zakłada w teoretycznych rozważaniach.
Automat wymaga większej opieki.
ryba2 pisze:to nie trzeba wymieniać oleju praktycznie
W automacie jednak trzeba. W manualu producenci twierdzą że wytzryma całą eksploatację ale nie zakładali 15-20 letniej... Olej już po paru latach traci właściwości, w skrzyni powstają drobiny- produkty tarcia. Lepiej co kilka lat wymienić nawet w manualu.
greg pisze:dziwne bo w moich danych jest ze nie mniej jak 7litrów
Nie wiedzieć czemu autodata podaje 3.... :crazy: Sprawdzam właśnie przy innych typach silników i tak samo...

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 18:55

dzwine - bo zakłądajac ze to 4motion i skrzynia FSB(6biegów) to 2,6 litra a jeśli tylko automat(5 biegów) EYM to 7litrów

szyymp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szyymp » ndz gru 16, 2007 19:19

dzieki wam przynajmiej sie cos dowiedzialem

szyymp

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 19:25

szyymp pisze:dzieki wam przynajmiej sie cos dowiedzialem
no niewiele - co innego jakbyś podał jaka masz skrzynkę

Awatar użytkownika
Blog_Boy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Blog_Boy » pn gru 17, 2007 11:52

Sprawa zalezy, jak Koledzy pisali, od typu skrzyni. Przerabialem temat niedawno - w moim mk4 tiptronic jest japonska skrzynia, w ktorej nie wymienia sie filtra przy zmianie oleju.

Fakt - w calej skrzynce jest ok. 7 l, lecz przy wymianie statycznej schodzi tylko ok. 3 l. Coz, lepiej zawsze te 3 l wymienic co 60 tys. km (tak kaze VW), niz remontowac skrzynie.

Do mojego mk4 zalano w zakladzie bodaj Dexrona III (czerwony) i wcale nie byl to oryginalny olej VW.

Calkowity koszt z robocizna - 160 zl. Dodam, ze serwis VW chcial za to ponad 800 zl :green_fuck:

Generalnie polecam poszukac dobrego warsztatu - popytac, porozmawiac i wyczuc goscia, ew. oprzec sie na opinii innych.
Ostatnio zmieniony pn gru 17, 2007 11:54 przez Blog_Boy, łącznie zmieniany 1 raz.

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » pn gru 17, 2007 14:59

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”