kontrolka hamulca ręcznego ciągle świeci

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ringel
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ringel » czw gru 13, 2007 14:46

Witam
odnośnie do tematu,raczej moze nie w Twoim przypadku,ale zdarzyła mi sie taka sytuacja, jak wracalem z Austrii to zaczęla mi mrugac ta konrolka od hamulców, a pozniej juz wlasciwie swiecic, co wg mnie oznaczalo malo plynu lub zaciagniety reczny hamulec itp.
Na dodatek swiecila ona tylko na zakretach i jak przyspieszalem.Jak hamowalem to gasła.Dziwne mi sie to wydawalo. Jak juz bylem w domu najpierw sprawdzilem poziom plynu hamulcowego. Okazalo sie ze max, czujnik tez ok. Sprawdzilem poziom oleju, a tu ku mojemu zdziwieniu ledwo co na bagnecie. To nie w moim stylu jezdzic bez oleju. Tylko ze w ostatnich tyg zrobilem 15tys km i sprawdzalem co okolo 2tys stan, a wiadomo przy butowamiu na maxa kazdy silniczek se wypije troche oleju. Zalalem oleju do prawid poziomu i kontrolka ta mi zgasla. :kac:
Nigdzie nie wyczytalem ze kontrolka z wykrzyknikiem moze oznaczac tez malo oleju w silniku, chyba ze ktos trafil na takie informacje.
Golf3(1.9tdi 1z)

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw gru 13, 2007 14:47

a jak masz spuszczony ręczny i zdejmiesz wtyczkę z czujnika zbiorniczka z płynem to tak samo świeci czy gaśnie ?

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » czw gru 13, 2007 15:05

miś fazi pisze:a jak masz spuszczony ręczny i zdejmiesz wtyczkę z czujnika zbiorniczka z płynem to tak samo świeci czy gaśnie ?
Dyć piszę o tym już od wczoraj!!!! Ja nie mogę sprawdzić jak to działa u mnie bo wtyczka jest zapieczona i jak ruszam to coś chrupie więc przyznam się że nie chcę tego ruszać coby się nie r********!

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw gru 13, 2007 15:37

to jak jej nie zdejmiesz to sie nie dowiesz , bo widocznie masz coś zaśniedziałe i puszcza Ci na delikatnym zwarciu prąd do kontrolki , jak zaciągniesz ręczny to puszcza całe napięcie , a po zwolnieniu świeci słabiej bo dostaje delikatne przejscie przez czujnik płynu , nie masz innego wyjścia , musisz zdjąć wtyczkę

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » czw gru 13, 2007 16:04

miś fazi ja tylko próbuję pomóc to nie mi świeci ta kontrolka!!!! ja chciałem sprawdzić czy jak ściągnę to zacznie świecić!!!!!!!

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw gru 13, 2007 16:32

jak ściągniesz to na pewno nie będzie świecic , to jest wpięte szeregowo , działa jak normalny wyłącznik obwodu , tak samo wyłącznik ręcznego jak i czujnik płynu , jak nie ma na nich przejścia to nie ma prawa świecic

[ Dodano: 13 Gru 2007 15:40 ]
bo np. kontrolka płynu chłodniczego działa na innej zasadzie , tam nie ma włacznika/wyłącznika tylko są dwie sondy które jeśli nie są zanurzone w płynie mają opór nieskończenie duży , i wtedy wzmacniacz operacyjny który jest w zegarach pozwala na zapalenie kontrolki braku płynu , to właśnie ta kontrolka działa na zasadzie , jeśli odłączone to świeci

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » czw gru 13, 2007 17:07

bo np. kontrolka płynu chłodniczego działa na innej zasadzie , tam nie ma włacznika/wyłącznika tylko są dwie sondy które jeśli nie są zanurzone w płynie mają opór nieskończenie duży , i wtedy wzmacniacz operacyjny który jest w zegarach pozwala na zapalenie kontrolki braku płynu , to właśnie ta kontrolka działa na zasadzie , jeśli odłączone to świeci
To właśnie wyczuć. Zatem "miśfazi" myslisz że powinno się szukać w zaśniedziałych połączeniach itp?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw gru 13, 2007 17:10

jeśli chodzi o kontrolke ręcznego i płynu hamulcowego , to tylko to będzie przyczyną

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”