Zgasł i nie pali. Brak iskry na świecach.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Zgasł i nie pali. Brak iskry na świecach.

Post autor: Kowal_ » wt gru 11, 2007 20:18

Hej.

Mam problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić.

Jechałem z uczelni i 400m przed domem auto zgasło. Dokulałem się na luzie i zacząłem sprawdzać. Myślałem, że coś z akumulatorem bo co prawda dośc dużo kręciłem później i padł. Naładowałem.

W miedzyczasie sprawdzałem wszystkie kabelki i wtyczki. Jest wszystko ok.

Naładowałem akumulator - nie pali.

Wykręciłem świecę - nie ma iskry.

No to patrzę na kopułkę i palec - wyglądają ok. Doczysciłem styki też nic.
Miałem w garażu starą kopułkę i palec (były sprawne, ale zmieniłem przy okazji zmiany kabli jakiś czas temu) i także bez efektu.

Miernik w łapę - po wlączeniu zapłonu do cewki idzie prąd. Również zmierzyłem napięcie na kablu który idzie od cewki, a wpina się go w kopułkę - jest prąd. Podczas kręcenia rozrusznikiem również jest prąd na cewce. Ale iskry nie ma.

Zrobiłem też taki myk, że podłączyłem świecę prosto do cewki (o ile miałoby to cokolwiek dać) Iskry nie było.

Znajomy kazał sprawdzić czy się palec obraca - obraca się.

Dalej już kompletnie nie wiem co mozna jeszcze sprawdzić :(

Dodam, że wszystkie inne odbiorniki energii typu światła, radio, lampki, deska działają...

Help!
Ostatnio zmieniony wt gru 11, 2007 20:21 przez Kowal_, łącznie zmieniany 1 raz.

MZiobro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MZiobro » wt gru 11, 2007 20:28

na 100% czujnik halla padł!! miałem tak samo...albo kupisz sam czujnik-różne sa-jedne raz dwa padaja na innych chodzi bez problemow, zalezy jak trafisz..ja kupilem caly aparat.....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt gru 11, 2007 20:35

masz aparat z hallem czy stykowy?
Jeśli z hallem: włącz zapłon, wyjmij wtyczkę halla, zmierz czy jest zasilanie na bocznych stykach. Jeśli jest podłącz wtyczkę, wbij szpilkę w kable środkowy wtryczki i mierz napięcie między szpilką a dowlną klemą aku kręcąć rółwnocześnie silnikiem, rozrusznikiem lub popychając na 5-tce. Mają byś skoki napięcia o 2V. Nie ma to hall padnięty, są to winnien moduł lub cewka
Ostatnio zmieniony wt gru 11, 2007 20:36 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
forevwers
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: forevwers » wt gru 11, 2007 20:37

MZiobro pisze:na 100% czujnik halla padł!! miałem tak samo...albo kupisz sam czujnik-różne sa-jedne raz dwa padaja na innych chodzi bez problemow, zalezy jak trafisz..ja kupilem caly aparat.....

dokladnie nic innego nie moze byc. u mnie przy passacie rodzicow bylo to samo. tydzien szukalem przyczyny. po wymianie czujnika halla jest wszystko ok. wymontuj aparat i podlacz u kogos w innym aucie, nie musisz montowac. wysrarczy ze kostke podepniesz i bedziesz juz wszystko wiedzial, wystarczy obrucic palec i powinna sie iskra pojawic
Ostatnio zmieniony wt gru 11, 2007 20:38 przez forevwers, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » wt gru 11, 2007 20:47

Paweł Marek pisze:masz aparat z hallem czy stykowy?
No właśnie nie wiem. MZiobro sugeruje Halla, a wiem, że ma ten sam silnik co ja.

Czujnik Halla to jest to co zaznaczyłem na rysunku? Bo jeśli tak to tez mam taką wtyczkę..
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt gru 11, 2007 20:51

mkowalm pisze:to co zaznaczyłem na rysunku
tak. prawdopodobieństwo uszkodzenia przy założeniu że kable sa dobre i przewodzą jest najwieksze dla cewki, potem hall, na końcu moduł zapłonowy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » wt gru 11, 2007 21:19

Paweł Marek pisze: Jeśli z hallem: włącz zapłon, wyjmij wtyczkę halla, zmierz czy jest zasilanie na bocznych stykach. Jeśli jest podłącz wtyczkę, wbij szpilkę w kable środkowy wtryczki i mierz napięcie między szpilką a dowlną klemą aku kręcąć rółwnocześnie silnikiem, rozrusznikiem lub popychając na 5-tce. Mają byś skoki napięcia o 2V. Nie ma to hall padnięty, są to winnien moduł lub cewka
No więc tak - są 3 kable

___
| | |

Od prawej - brązowy, zielony, czerwony

Na brązowym nie ma napięcia (to jest chyba masa to normalne, że go nie ma?)
Na pozostałych dwóch jest napięcie po włączeniu zapłonu. ~12,6V
Wbiłem w środkowy, kręciłem i jedynie napięcie spadało do 9,5-10V, raczej nie było skoków choć mój miernik odświeża odczyty co ~1s.

Mozesz wyjaśnić to ostatnie pogrubione zdanie? Chyba za szybko palce naklikały i trochę mało zrozumiałe.

Cewki się inaczej już sprawdzić chyba nie da... choć tak jak pisałem - napięcie jest na niej.
Ostatnio zmieniony wt gru 11, 2007 21:20 przez Kowal_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt gru 11, 2007 21:23

Jeśli nie ma wahań napięcia to czujnik halla do wymiany, jeśli są to jest sprawny a awaria dotyczy cewki lub modułu.
U ciebie niema więc śmiało wymieniaj. Dodam tylko za podobną cenę dostaniesz cały używany aparat zapłonowy jaki i sam czujnik halla, a szybciej wymienić caly aparat.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » wt gru 11, 2007 22:10

Zależy mi dośc na czasie, czujnik halla miałbym nowy w sklepie już jutro popołudniu...

a przy kupnie używanego nie wiem ile będę czekał na paczkę... święta to się długo czeka.. Ja na priorytet ostatnio czekałem 1,5 tygodnia...

A jeśli rzeczywiście lepiej jest jednak kupić aparat zaplonowy uzywany ze sprawnym Hallem to powiedzcie - poczekam. Bo jeśli mam samemu się męczyć z wymianą tego Halla (o ile jest to dość kłopotliwe) to wolę poczekać i zmienić moduł. To chyba dużo prostsze.

Paweł Marek - przeczytalem też szukając na forum o czujniku wiele Twoich postów i innych Forumowiczów - dodam, że u mnie również 3 razy zdarzyło mi się, że na rozgrzanym silniku zgaslo i mogłem jechać dalej po kilkunastu minutach jak silnik trochę ostygnął. Tym razem padlo calkowicie także raczej na pewno Hall...
Ostatnio zmieniony wt gru 11, 2007 22:12 przez Kowal_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt gru 11, 2007 22:15

nie sprowadzaj takich rzeczy pocztą tylko ze szrotu, podjedź z kimś, dostaniesz gwarancję rozruchową. Wymiana samego halla też nie trudna

Awatar użytkownika
mrozik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mrozik » wt gru 11, 2007 22:17

Witam kolege... Mialem dokladnie taki sam problem w swoim Volkswagenie GOLFie II 1.3 KAT
Sprawdzalem wszystko to samo co ty.... Samochód ladowal pare razy u mechanikow i wszyscy rozkladali rece... Znajomy polecil mi mechanika...zaciagnolem mu fure i za 2 dni odebralem 100% sprawnego golfa.. Wina lezala w aparacie zaplonowym ...nie zadna tam ftczka halla.. koles wymienil takie male w srodku owego aparatu ... niestety nie wiem jak to sie nazywa ale koszt ok 100zl :okej: :okej:

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » wt gru 11, 2007 22:48

Paweł Marek pisze:nie sprowadzaj takich rzeczy pocztą tylko ze szrotu, podjedź z kimś, dostaniesz gwarancję rozruchową. Wymiana samego halla też nie trudna
U mnie jest w pobliżu tylko jeden szrot, zadzwonię jutro i sie dowiem czy mają aparat.

A chciałem kupić na tej aukcji, a to dlatego, że mam znajomego z Leszna - odbierze osobiście i wyśle kurierem - http://www.allegro.pl/item277571845_apa ... lf_2_.html

Ta dalsza część (wałek z zebatką) spokojnie podejdzie z mojego aparatu?

MZiobro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MZiobro » wt gru 11, 2007 23:12

mrozik pisze:Witam kolege... Mialem dokladnie taki sam problem w swoim Volkswagenie GOLFie II 1.3 KAT
Sprawdzalem wszystko to samo co ty.... Samochód ladowal pare razy u mechanikow i wszyscy rozkladali rece... Znajomy polecil mi mechanika...zaciagnolem mu fure i za 2 dni odebralem 100% sprawnego golfa.. Wina lezala w aparacie zaplonowym ...nie zadna tam ftczka halla.. koles wymienil takie male w srodku owego aparatu ... niestety nie wiem jak to sie nazywa ale koszt ok 100zl :okej: :okej:
:grin: :grin: :grin: :rotfl: to własnie był czujnik halla :bigok:

[ Dodano: 11 Gru 2007 22:15 ]
mkowalm pisze:
Paweł Marek pisze:nie sprowadzaj takich rzeczy pocztą tylko ze szrotu, podjedź z kimś, dostaniesz gwarancję rozruchową. Wymiana samego halla też nie trudna
U mnie jest w pobliżu tylko jeden szrot, zadzwonię jutro i sie dowiem czy mają aparat.

A chciałem kupić na tej aukcji, a to dlatego, że mam znajomego z Leszna - odbierze osobiście i wyśle kurierem - http://www.allegro.pl/item277571845_apa ... lf_2_.html

Ta dalsza część (wałek z zebatką) spokojnie podejdzie z mojego aparatu?
tak te z linka są ok, bedą pasować...ja ze sprawnego wyciągnąłem sam czujnik a reszta ze starego aparatu...trochę grzebania jest ale moj stary był w super stanie tylko ten czujnik padniety...co do sprawdzenia samego czujnika paweł marek dobrze mówi i doradza...też tak sprawdzałem...a na koniec dla pewności pożyczyłem taki przyrzad do sprawdzania własnie tych czujnikow...ostatnio w tico znajomej tez zmienialem aparat-rowniez czujnik padł....

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » wt gru 11, 2007 23:47

MZiobro pisze:
tak te z linka są ok, bedą pasować...ja ze sprawnego wyciągnąłem sam czujnik a reszta ze starego aparatu...trochę grzebania jest ale moj stary był w super stanie tylko ten czujnik padniety...co do sprawdzenia samego czujnika paweł marek dobrze mówi i doradza...też tak sprawdzałem...a na koniec dla pewności pożyczyłem taki przyrzad do sprawdzania własnie tych czujnikow...ostatnio w tico znajomej tez zmienialem aparat-rowniez czujnik padł....
Tak jak mówiłem - jutro jeszcze telefon na szrot (a właściwie to 2) i będę wiedział czy kupować czy nie.

MZiobro - z tą zebatką nie będzie problemu żadnego?

I czy po zmianie aparatu jeśli uda mi się go wlożyć w takim samym ustawieniu jak poprzedni - trzeba będzie regulować zapłon? Dobrze wiedzieć czy tak czy nie to od razu się umówię w warsztacie na ustawienie :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”