Xenony plus halogeny - co o tym myślicie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- CrazyButcher
- Nowicjusz
- Kontakt:
Xenony plus halogeny - co o tym myślicie?
Witam
Co sądzicie o zamontowaniu halogenów do VW, w którym fabrycznie zamontowane są lampy xenonowe? Czy jest to dobry pomysł czy może czynność trochę zbyteczna? Chcę to zrobić, ponieważ zależy mi na poprawieniu widoczności w nocy, szczególnie w trakcie mgły. Nie wiem tylko jak światło z halogenu wpłynie na światło emitowane przez xenon. Czy poprawi widoczność czy raczej nie.
Dziękuję za pomoc!!
Co sądzicie o zamontowaniu halogenów do VW, w którym fabrycznie zamontowane są lampy xenonowe? Czy jest to dobry pomysł czy może czynność trochę zbyteczna? Chcę to zrobić, ponieważ zależy mi na poprawieniu widoczności w nocy, szczególnie w trakcie mgły. Nie wiem tylko jak światło z halogenu wpłynie na światło emitowane przez xenon. Czy poprawi widoczność czy raczej nie.
Dziękuję za pomoc!!
Nie lepiej coś takiego sobie włożyc: http://www.allegro.pl/item279264433_hal ... sign_.html
Hella robi też takie, ale zdecydowanie droższe będą
Hella robi też takie, ale zdecydowanie droższe będą
Halogeny z soczewką proponowane przez "kiss" z pewnością dodadzą zajefajnego , drapieżnego wyglądu .
Jednak oryginalne ksenony emitują bardzo ostre światło i nawet mocne
halogenowe światło nawet z soczewką nie będzie w stanie lepiej oświetlić drogi . Przerobiłem ten temat w Octavii i po zamontowaniu halogenów podczas mgły robiło się jeszcze gorzej (tzn jaśniej ale robiła się z mgły biała ściana!).
Może to tylko moje odczucie ale podczas gęstej mgły najlepsza widoczność była w zestawieniu włączone halogeny przeciwmgielne w zderzaku + pozycyjne
Jednak oryginalne ksenony emitują bardzo ostre światło i nawet mocne
halogenowe światło nawet z soczewką nie będzie w stanie lepiej oświetlić drogi . Przerobiłem ten temat w Octavii i po zamontowaniu halogenów podczas mgły robiło się jeszcze gorzej (tzn jaśniej ale robiła się z mgły biała ściana!).
Może to tylko moje odczucie ale podczas gęstej mgły najlepsza widoczność była w zestawieniu włączone halogeny przeciwmgielne w zderzaku + pozycyjne
[img]http://images2.fotosik.pl/282/b589a89788bbbb64med.jpg[/img]
- CrazyButcher
- Nowicjusz
- Kontakt:
Myślę, że nawet jak mamy zwykłe lampy (nie xenonowe) to podczas mgły również powstaje biała ściana.pipek71 pisze:po zamontowaniu halogenów podczas mgły robiło się jeszcze gorzej (tzn jaśniej ale robiła się z mgły biała ściana!).
A można założyć halogeny dające światło jak xenony? Ja myślałem o zakupie takich standardowych halogenów: http://allegro.pl/item276284320_halogen ... n_01_.htmlMaciuś01 pisze: Ja planuje taki myk aby do halogenów założyć zestaw do przeróbki na xenon
No właśnie chciałem zapytać kolegę, czy już to zrobiłeś ??Maciuś01 pisze:Oczywiście halogeny mają świecić nisko i szeroko to jest ich recepta na sukces!!greg pisze:to nie odczucie tylko tak jest
Ja planuje taki myk aby do halogenów założyć zestaw do przeróbki na xenon
Bo sam to rozważam.
W Golfie IV mam w oryginalnej lampie oprócz miejsca na żarówki świateł mijania H7 i świateł drogowych jeszcze są soczewki jako halogeny.
I rozważałem, czy właśnie tam nie wsadzić XENONU.
Wtedy odpada problem z przeglądami i policją bo do halogenów się nikt nie czepia.
Z drugiej strony halogen daje mniej światła niż np świtała mijania z klosza, tak więc nie wiem czy ten halogen na xenonie będzie dawał taki efekt jak xenon w zwykłej lampie.
czy ktoś to może przerabiał w golfie IV ??
Nie wiem jak jest u Ciebie. Ja w mk 3 mam osobne halogeny więc tam zinstalowałem efekt jest niezły ale tylko optyczny bo poprawy wświatłach nie ma bo halogeny świecą raczej szeroko więc już to olałem. Taki myk polecam jak ktoś ma xenon a dodatkowo jeszcze założyć w p. mgielne ale jako jedyne jest cokolwiek bez sensu.DZIOBEK pisze:I rozważałem, czy właśnie tam nie wsadzić XENONU.
PS A policja będzie się czepiać tak czy inaczej a jak trafisz na takiego co kuma budowę reflektora mk4 to napewno skończyśz bez dowodu....
jeśli wsadzisz xenon jako halogen to zarówno drogowe jak i mijania masz więc co najwyżej możesz dostać mandat za nieuzasadnione użycie halogenu zamist mijania.Maciuś01 pisze:Nie wiem jak jest u Ciebie. Ja w mk 3 mam osobne halogeny więc tam zinstalowałem efekt jest niezły ale tylko optyczny bo poprawy wświatłach nie ma bo halogeny świecą raczej szeroko więc już to olałem. Taki myk polecam jak ktoś ma xenon a dodatkowo jeszcze założyć w p. mgielne ale jako jedyne jest cokolwiek bez sensu.DZIOBEK pisze:I rozważałem, czy właśnie tam nie wsadzić XENONU.
PS A policja będzie się czepiać tak czy inaczej a jak trafisz na takiego co kuma budowę reflektora mk4 to napewno skończyśz bez dowodu....
Właśnie dlatego biorę pod uwagę wsadzenie xenonu jako halogen tym bardziej że mam go w obudowie oryginalnego klosza więc efekt wizualny byłby pewnie fajny.
Choć wydaje mi się że jak wsadzę xenon jako drogowe efekt faktycznie będzie lepszy.
Ps. a Gliarzy kumatych jest póki coo jak w korcu maku, choć niewątpliwie będzie ich przybywać jak w tym temacie.