Podłączenie odtwarzacza MP3 pod stare radio

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

akwarysta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Podłączenie odtwarzacza MP3 pod stare radio

Post autor: akwarysta » ndz lis 25, 2007 10:32

Witam,

Kiedyś miałem w autku podłączony CDROM od kompa jak odtwarzacz audio, działało to super i wtedy było znacznie tańsze niż radio CD. Teraz zastanawia mnie sprawa podłączenia pod radio odtwarzacza MP3. Mam na myśli bezpośrednie podłączenia, nie przez te śmieszne kasety z allegro.

Moje pytanie jest następujące, czy można w radiu dorobić jakoś wejście sygnałowe przez które podłączyłbym MP3 ? Radyjko to 10-letni Blaupunkt, model musze dokładnie sprawdzić

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » ndz lis 25, 2007 10:45

http://www.elektroda.pl ...może znajdziesz coś , a jak nie to zapodaj im temat.

Kłamca z dwumetrowymnosem !

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » ndz lis 25, 2007 11:54

Możesz dorobić wejscie.

Albo trochę droższy sposób - kupić transmiter FM wtedy podłączasz mp3 do niego on natomiast łączy sie z radiem za pomocą sygnału FM. Wystarczy ustawić radio na odpowiednią częstotliwość i już!

Awatar użytkownika
adams
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adams » ndz lis 25, 2007 12:07

zobacz ten temat -> http://www.forum.vw-passat.pl/topics55/ ... t25539.htm
Ostatnio zmieniony ndz lis 25, 2007 12:08 przez adams, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Svempa
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Svempa » ndz lis 25, 2007 15:28

Ja przerabialem Blaupunkta Paris zeby mial wyjscie aux na mp3 playera i zrobilem to tak. odlaczylem napiecie od silniiczka z kasety i potem wzialem kabel z 3 żyłami (masa,lewy kanal, prawy kanal) zeby bylo stereo i przylutowalem mase a potem szukalem na plytce sygnalu z lewego i prawego kanalu co bylo dosc latwe a polegalo to na tym ze wlaczylem radio, przelaczylem na kasete i wlaczylem mp3 playera i dotykalem po kolei roznych lutów na plytce od dolu az wkoncu znalazlem lewy i prawy kanal i przylutowalem tam kable i hulało alegancko, regulacja glosnosci dzialala jak rownież stereo bylo, nastepnie przy otwartym radiu zablokowalem mechanizm od kasety w pozycje "kaseta wlozona" i potem tylko klawisem SRC przelaczalem radio/mp3 player, calosc kosztowala mnie koncówke minijack i 2 metry kabla i wsio na ten temat, podobna rzecz robil wczesniej moj kolega w jakims starym radiu oplowskim i tez dzialalo bez zarzutu.

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: Podłączenie odtwarzacza MP3 pod stare radio

Post autor: mag2k3 » ndz lis 25, 2007 15:34

akwarysta pisze:Witam,

Kiedyś miałem w autku podłączony CDROM od kompa jak odtwarzacz audio, działało to super i wtedy było znacznie tańsze niż radio CD. Teraz zastanawia mnie sprawa podłączenia pod radio odtwarzacza MP3. Mam na myśli bezpośrednie podłączenia, nie przez te śmieszne kasety z allegro.

Moje pytanie jest następujące, czy można w radiu dorobić jakoś wejście sygnałowe przez które podłączyłbym MP3 ? Radyjko to 10-letni Blaupunkt, model musze dokładnie sprawdzić
Jak najbardziej można dorobić takie wejście w każdym radiu potrzebny jest jedynie schemat ideowy choć można i bez tego jednak najpierw trzeba znaleźć który z układów to przedwzmacniacz, potem w katalogu znaleźć gdzie ma jakie I/O.
Ja dorobiłem takie wejście ojcu w radiu blaupunkt car300 nie chciał zmieniać radia ale chciał mieć możliwość posłuchania czegoś z mp3 czasami to wstawiłem mu gniazdo jack z wyłącznikiem tak że po wsadzeniu wtyku jack wyłącza się częstotliwość radia a na przedwzmacniacz podany jest sygnał z mp3.
Kasety odradzam, transmitery FM odradzam jakości z tego nie będzie praktycznie żadnej.

"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"

akwarysta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: akwarysta » ndz lis 25, 2007 18:22

Witam,

to są fotki tego radyjka
Obrazek Obrazek

Co do rozwiązania, to skłaniam się ku temu rozwiązaniu Svempa. Tylko jedno pytanie, jak zrealizować przełączanie radio / MP3 ?
W tym radyjku włączenie radyjka następowało po włożeniu kasety, jak to będzie realizowane później ?

Awatar użytkownika
Pelos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Podłączenie odtwarzacza MP3 pod stare radio

Post autor: Pelos » ndz lis 25, 2007 18:41

akwarysta pisze:Witam,

Ja mam starego pionka. Wywalilem mechanizm kasetowy - klapke od kasety przykleilem klejem i w ta klapke przylutowalem dwa gniazdka + przelacznik radio/wejscie mp3.
Jedno gniazdko daje zasilanie na mp3 playera, drugie jest wejsciem. Najlepiej moim zdaniem zrobic przy wyjsciu sygnalu L i P z modulu tunera, ktory jest metalowa puszka z pinami i jest wlutowany w plyte glowna. Mam zamontowany tam przekazniczek, ktory przelaczam przelacznikiem zamontowanym na klapce od kaset :bigok:

--
pozdrawiam
http://fotoblog.pelos.pl
Moj Variant http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141762

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » ndz lis 25, 2007 18:51

Najlepiej to jest się podpiąć bezpośrednio na przed wzmacniacz ale co ja mogę wiedzieć.
Lepiej uszkodzić radio wywalić możliwość słuchania kaset no i szukać na ślepo wejścia sygnału.
Co do przełączników to po co one komu nie lepiej zrobić tak że po wsadzeniu wtyku jack do gniazda radio samodzielnie odłączy sygnał FM i poda ten z mp3?
Zrobisz jak chcesz kolego twoje radio.

akwarysta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: akwarysta » ndz lis 25, 2007 19:34

mag2k3 pisze:o do przełączników to po co one komu nie lepiej zrobić tak że po wsadzeniu wtyku jack do gniazda radio samodzielnie odłączy sygnał FM i poda ten z mp3?
pewnie że lepiej, ale pojęcie o elektronice mam raczej bardzo podstawowe i nie mam koncepcji jak to rozwiązać. Jak wiesz jak coś takiego zrobić o będę wdzięczny za info

EDIT:
Na elektroda.pl znalazłem jeszcze posty o możliwości przełączania sygnału z AUX za pomocą przełącznika FM/AM. I powiedzmy na FM odbieram sobie radyjko a na AM przełącza mi na MP3. Pozostaje tylko dokładne sprawdzenie czy takie rozwiązanie da się zastosować z moim radyjku Blaupunkt Augsburg SQR 29
Ostatnio zmieniony ndz lis 25, 2007 19:50 przez akwarysta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mag2k3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mag2k3 » ndz lis 25, 2007 20:25

akwarysta pisze:
mag2k3 pisze:o do przełączników to po co one komu nie lepiej zrobić tak że po wsadzeniu wtyku jack do gniazda radio samodzielnie odłączy sygnał FM i poda ten z mp3?
pewnie że lepiej, ale pojęcie o elektronice mam raczej bardzo podstawowe i nie mam koncepcji jak to rozwiązać. Jak wiesz jak coś takiego zrobić o będę wdzięczny za info

EDIT:
Na elektroda.pl znalazłem jeszcze posty o możliwości przełączania sygnału z AUX za pomocą przełącznika FM/AM. I powiedzmy na FM odbieram sobie radyjko a na AM przełącza mi na MP3. Pozostaje tylko dokładne sprawdzenie czy takie rozwiązanie da się zastosować z moim radyjku Blaupunkt Augsburg SQR 29
Na AM miał byś tylko sygnał mono, poza tym tam chyba by trzeba było użyć dzielnika sygnału a skoro wiedza o elektronice jest podstawowa to nie wiem czy dasz rade zrobić to sam choć to tylko kilka elementów elektronicznych.
To co powinieneś zrobić opisałem już w pierwszym poście mianowicie rozebrać radio i sprawdzić jaki masz audioprocesor.
To jest najważniejsze bez tego to nawet gdyby ktoś chciał to nie pomoże ci.
Sama nazwa radia nic nie mówi o układach jakie tam siedzą bynajmniej nie mi.
Skoro trafiłeś na elektrodę to myślę że tam znajdziesz odpowiedź jest tam masa ludzi którzy się na tym dobrze znają.

tomikVW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomikVW » śr gru 05, 2007 07:30

Witam, mam radio na kasety Grundiga 1200 VD, orientuje się ktoś może gdzie podpiąć się z wyjściem do jakiegoś odtwarzacza ? zdjęcia : http://radiomp4.patrz.pl
http://radiomp41.patrz.pl

[ Dodano: 06 Gru 2007 18:10 ]
No więc tak odciąłem ten biały kabelek 3 żyłowy i podłączyłem kabel z minijackiem do mp3 i gdy włącze odbieranie kasety to muzyka gra, ale głośniki charczą, tak jakby nie było średnich tonów, jakoś nie tak gra, na normalnym radiu normalnie, czytałem ,że ktoś też miał taki problem, macie może jakieś pomysły ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”