Cewka zapłonowa w 1.4 AXP i spalanie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gop_8
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Cewka zapłonowa w 1.4 AXP i spalanie

Post autor: gop_8 » pn gru 03, 2007 18:44

Witam!

Wymieniałem w sobotę kable zapłonowe (BREMI), świece (NGK) oraz sondę lambda. Tak duża wymiana była podyktowana ogromnym spalaniem (skonfrontowanym z innymi użytkownikami na forum z tym samy silnikiem przekraczała 2-3 l/100km). Podczas zdejmowania kabli okazało się, że cewka jest tak zaśniedziała, że wyskoczył z niej kawałek bolca razem z kablem :goof: Cewka jest tak zaśniedziała, że mechanik powiedział mi, że trzeba ją koniecznie wymienić. Popsikał płynem anty korozji i powiedział, żeby szukać nowej cewki.

Także patrzyłem na allegro to są używane zaśniedziałe - +/- to co ja mam za około 100-150zł. Zamiennik za 150zł (made in china...pewnie). W internecie wyświetliło mi cewkę za około 500zł a w sklepie z którego ściągałem kable zaproponowano mi cewkę BERU za 750zł!
Dane z cewki:
032 905 106 B
TFK VWRJ4
TEMIC
Golf IV 2001 1,4 dm3 axp.

Podpowiedzcie mi jaką najlepiej dobrać cewkę do tego modelu, jakiej firmy... i w miarę przystępniej cenie...

Także mam takie pytanie: Jeden z kabli był jak nowy, to może znaczyć, że nie paliło mi auto na jeden gar, a może kabel był wymieniany pojedynczy (numery nie różnią się - oryginały), a może jest jakieś inne uszkodzenie?

Co innego może oddziaływać na tak duże spalanie?

PS

Mój golf był sprowadzony z Belgii... odradzam samochody sprowadzone z tego kraju. Zadbany jest w środku, ale elementy silnika są w kiepskim stanie (chodzi mi o te co trzeba wymieniać co ileś tam km, np świece, filtry, kable, płyny - większość oryginały).

Dziękuję

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2007 19:13 przez gop_8, łącznie zmieniany 1 raz.

[img]http://www.tkk.pl/~zsynuk/MK%204/VW%20zach-pom.jpg[/img]

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » pn gru 03, 2007 18:57

gop_8 pisze:w sklepie z którego ściągałem kable zaproponowano mi cewkę BERU za 750zł!
A dowiadywałeś się w ASO?
Mam dziwne wrażenie że tam oryginał będzie dużo tańszy

Tak przy okazji – ile płaciłeś za kable?

[ Dodano: 03 Gru 2007 18:10 ]
znam już cenę z ASO
032 905 106 B – 399zł brutto :bigok:

gop_8
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gop_8 » pn gru 03, 2007 19:19

Witam!
kiss pisze:
Tak przy okazji – ile płaciłeś za kable?

znam już cenę z ASO
032 905 106 B – 399zł brutto :bigok:
Jak mi napisałeś ze w ASO kosztują 260zł to pojechałem zakupić, ale zaśpiewali mi 307zł, więc podziękowałem. Skontaktowałem się z przedstawicielem firmy BREMI na Polskę, dostałem adresy, jeden mi odpowiedział.

Kable minie kosztowały około 165zł + wysyłka kurierem razem 200zł równo. Co ciekawe w miejscu gdzie powinien być numer katalogowy VW jest on zdrapany. Są to oryginalne kable (ten sam numer BREMI, tylko nie ma znaczka VW o Audi na nich, ale są oryginalne):D

Mogę podać namiary na firmę.

Dzięki za informację. Oryginalna cewka jest firmy Temic. 400zł trochę dużo, bo już trochę kasy mi poszło na te części, ale jak nie znajdę nic innego to będę musiał kupić w ASO (zauważyłem, że ich narzut sięga nawet 100% patrz kable, więc myślę, że cewkę można dorwać w granicy 250zł), nie kupie przecież do autka cewki "made in china"

W sklepie do skody zażyczyli sobie 370zł+ wysyłka.

Dodam, tak żeby była jasność, nie musi to być cewka firmy Temic, może być Beru, Bremi, jakaś produkcji niemieckiej.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn gru 03, 2007 19:28 przez gop_8, łącznie zmieniany 3 razy.

[img]http://www.tkk.pl/~zsynuk/MK%204/VW%20zach-pom.jpg[/img]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”